Cum a reușit un infractor să se dea drept polițist, la Ploiești. Trăia în lux, mergea la anchete, razii, audieri de martori și păzea secții de vot

Cum a reușit un infractor să se dea drept polițist, la Ploiești. Trăia în lux, mergea la anchete, razii, audieri de martori și păzea secții de vot

Tânărul de 25 de ani, cu doar opt clase și cu o condamnare la regimul rutier, s-a recomandat polițist la Serviciul de Informații și Protecție Internă și la Direcția de Operațiuni Speciale.

Costin Oprea, individul care s-a dat polițist FOTO: ziarulincomod.ro

Costin Oprea, individul care s-a dat polițist FOTO: ziarulincomod.ro

Costin Oprea, un tânăr de 25 de ani și doar cu studii gimnaziale a păcălit mai bine de un an și jumătate vigilența polițiștilor din Ploiești, după ce s-a infiltrat în rândurile lor și a participat alături de adevărații polițiști la anchete, razii rutiere, cercetări la fața locului, inclusiv la paza secțiilor de vot. În toată această perioadă, el nu a dat nimănui de bănuit.

„În mod incredibil, demonstrând abilități fine de escroc și mitoman iscusit, Oprea Costin a reușit să se apropie și să interacționeze cu polițiști din aproape toate structurile de politie din cadrul I.P.J Prahova și mai mult, inclusiv acestora le-a creat impresia că este polițist în cadrul Direcției Operațiuni Speciale ori SIPI (Serviciul de Informații și Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne)”, potrivit autorităților, scrie ziarulincomod.ro.

Costin Oprea a fost prins după ce o persoană l-a reclamat la poliție pentru înșelăciune iar pe 21 august 2024, iar Judecătoria Ploiești a emis mandat de arestare preventivă pe numele escrocului, fiind acuzat de uzurpare de calități oficiale în formă continuată.

Falsul polițist avea pistol Glock, stație Motorola și lampă stroboscopică pe mașină

Presa din Prahova spune că infractorul și-a construit strategia cu multă dibăcie. Și-a cumpărat, fie de pe OLX, fie de pe piața neagră, uniformă de polițist, pistol Glock (despre care procurorul de caz precizează în dosar că nu știe exact dacă este real cu muniție letală sau o copie cu muniție neletală), stație Motorola/Tetra din cele folosite de polițiștii autentici, legitimație de polițist. Avea inclusiv lampă stroboscopică montată pe mașină.

„Pentru a câștiga și mai mult încrederea persoanelor cu care a interacționat și pentru a le convinge că este un veritabil polițist dedicat meseriei, Oprea Costin și-a procurat mai multe elemente distinctive, asociate cu meseria de polițist, precum o legitimație de poliție, o stație de comunicare la distanță modelul Motorolla Tetra, model similar cu cele utilizate în Politia Română, o uniformă de poliție și un pistol de tipul Glock. Folosindu-se în mod dolosiv de toate aceste mijloace, coroborat cu niște cunoștințe bogate pe care le-a dobândit treptat în ceea ce privește munca de poliție, prin folosirea în mod sistematic de minciuni repetate și credibile cu privire la faptul că desfășoară zilnic activități specifice muncii de poliție judiciară (audieri de persoane, efectuarea de percheziții domiciliare, luarea măsurii reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de o persoană, participări la filtre rutiere, luarea unor măsuri de supraveghere tehnică), Oprea Costin a reușit să câștige încrederea persoanelor cu care a interacționat, iar de aici până la înșelarea acestora, nu a mai fost decât un pas”, se arată în ordonanța procurorului de caz.

Mergea la audieri de martori

În primăvară, Costin Oprea, care se împrietenise cu un polițist real de la Secția 3 Ploiești, care, culmea, avea același nume, s-a implicat în anchetarea unui furt semnalat la Sala Sporturilor Olimpia din Ploiești, constând în cercetări și verificări la fața locului, investigații, precum interogări de persoane, pentru a oferi ajutor în soluționarea incidentului reclamat de către persoanele vătămate.

Cel mai probabil falsul polițist se folosea de numele real al agentului de la secția 3.

„În cursul anului 2023 a mers cu agentul de poliție Gherghiceanu Alexandru din cadrul secției 1 de Poliție la un incident reclamat prin Serviciul 112 în cartierul Boldescu, unde un bărbat de etnie romă cu apelativul de Dantes făcea scandal iar Gherghiceanu Alexandru i-a solicitat sprijinul (n.r.- falsului polițist Oprea Costin), respectiv să-l însoțească la speță, știind că el cunoaște persoanele de la acea adresă. Astfel, a mers împreună cu polițistul Gherghiceanu Alexandru și din discuțiile purtate cu persoanele de la imobilul din cartierul Boldescu a reușit să aplaneze conflictul”.

Toți polițiștii care au interacționat cu Oprea Costin au calitatea de martor cu excepția agentului de la secția 3 cu nume identic, care este acuzat de complicitate de uzurpare de calități oficiale.

Audiat în cauză, polițistul de la secția 3 a declarat că nici el nu știa că Oprea Costin nu este polițist real precizând că este de acord cu testarea cu aparatul poligraf pentru stabilirea sincerități celor declarate. Cu toate acestea a fost plasat în control judiciar și suspendat din funcție.

„În fapt, s-a reținut că, la data de 15.04.2024, numitul OPREA COSTIN, cu ocazia intervenției, în calitate de polițist, la sesizarea unei infracțiuni de furt semnalate prin SNUAU 112, în zona Sala Sporturilor Olimpia din mun. Ploiești, jud. Prahova, i-a permis numitului Oprea Costin să desfășoare activități specifice profesiei de polițist, constând în cercetări și verificări la fața loculul, investigații, precum interogări de persoane, pentru a-i oferi ajutor în soluționarea incidentului reclamat de către persoanele vătămate”, potrivit ordonanței de reținere.

Șofer oprit de cinci ori în trafic sub ochii polițiștilor reali

La sfârșitul anului trecut și începutul acestui an, Oprea 1-a oprit de mai multe ori în trafic pe un șofer, pe care l-a legitimat, i-a solicitat actul de identitate și actele mașinii pe care le-a analizat, i-a verificat conținutul portbagajului de trusă medicală și stingător, activități specifice muncii de politie rutieră

Toate aceste intervenții le-a făcut îmbrăcat în civil, în timp ce se afla în prezența unor polițiști reali din cadrul IPJ Prahova și după ce și-a declinat în mod fals calitatea de polițist.

Viață de lux și mașini și vacanțe scumpe

Anchetatorii au descoperit că, deși nu avea un loc de muncă, falsul polițist locuia într-un complex rezidențial de lux, unde un apartament cu două camere se închiriază cu peste 500 de euro pe lună. În plus, închiria permanent mașini scumpe, unele chiar de lux și petrecea vacanțe pe care nu oricine și le putea permite.

„Cu toate că nu deține loc de muncă și surse licite de venit, Oprea Costin a manifestat preponderent un mod de viață luxos, total nejustificat raportat la absenta veniturilor licite, prin aceea că închiria permanent autoturisme, unele chiar de lux de la diverse firme cu specific rent-a car, se afișa des la terase și restaurante, se plimba cu atv-ul la munte pe Valea Doftanei, își permitea să locuiască cu chirie într-un complex de blocuri nou construit (MRS Residence), unde valoarea unei chirii este de peste 500 euro pentru un apartament de 2 camere”, se mai arată în actele dosarului.

A furat banii și bunurile iubitei sale, studentă la medicină

Presa locală mai notează că Oprea Costin a avut două iubite, una medic stomatolog la un spital din Prahova, iar cea de-a doua, studentă la medicină. Se pare că niciuna dintre cele două femei nu știau că iubitul lor nu este polițist și au devenit în timp victimele bărbatului.

”Anchetatorii acuză că există indicii că pe una dintre iubite a lăsat-o fără „casp și fără alte bunuri, Iphone 13 Promax și Iphone 15 Pro, pe care acesta le-a vândut ori amanetat”. În plus, bărbatul ar fi reușit să fure din contul tatălui partenerei sale suma de 2000 de euro. Ancheta cu privire la aceste aspecte este în continuare în desfășurare, victimele fiind în momentul de față plecate din țară”, scrie ziarulincomod.ro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Monica Tatoiu, uluită după recalcularea pensiei. Câți bani va primi fosta profesoară de matematică

2 Rusia, un butoi cu pulbere. Efectele mai puțin vizibile ale incursiunii ucrainene din regiunea Kursk

3 Un geniu medieval a inventat viagra pentru săraci. Rețeta naturistă pentru virilitate, veche de peste un mileniu

4 VIDEO SR-72 „Darkstar”, noua „dihanie” scoasă de SUA din „cutia cu maimuțe”

5 Pedepse grele în cazul amantelor lesbiene ucigașe