Cum a reușit Ucraina să schimbe macazul în privința apărării antiaeriene

Cum a reușit Ucraina să schimbe macazul în privința apărării antiaeriene

Până recent cei mai mulți analiști și chiar oficiali americani din domeniul apărării aveau îndoieli că apărarea aeriană a Ucrainei poate reuși să țină piept unui asalt aerian susținut din partea Rusiei, relatează CNN.

Ucraina și-a mărit capacitatea de a intercepta rachete rusești FOTO EPA-EFE

Ucraina și-a mărit capacitatea de a intercepta rachete rusești FOTO EPA-EFE

Doar în această lună, Rusia a lansat opt valuri de atacuri cu rachete asupra capitalei ucrainene, ultimul în zorii zilei de marți, când 18 rachete de diferite tipuri și drone au fost trase asupra Kievului din mai multe direcții.

Kievul susține că a scăpat cu câteva zgârieturi și că nicio rachetă sau dronă nu și-a atins ținta. Afirmațiile Kievului ar putea părea o exagerare după declarația unui oficial american potrivit căreia cel mai probabil o componentă a sistemului antiaerian Patriot a fost avariată în urma barajului de rachete pe care totuși ucrainenii l-au recunoscut ca fiind de o „intensitate excepțională”. Evaluarea pagubelor ar fi în curs, dar Reuters a raportat că pagubele par minime. Un oficial a declarat pentru Times că rămâne operațional împotriva amenințărilor.

Indiferent cum ar sta lucrurile este limpede că are loc o mutație remarcabilă, notează CNN.

Doar luna trecută documentele secrete scurse online ale Pentagonului detaliau faptul că Kievul se confruntă cu epuizarea stocurilor de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune din perioada sovietică. Doar recent Alexandr Rodnianski, consilierul economic al lui Volodimir Zelenski, admitea pentru CNN că apărarea aeriană a țării nu „se descurcă suficient de bine”.

Aceste evaluări erau făcute după atacul masiv din 9 martie, când Rusia a lansat 84 de rachete asupra orașelor importante din Ucraina. Atunci chiar și Kievul admite că șase rachete balistice Kinjal au reușit să ocolească apărarea sa aeriană.

Ce s-a schimbat în doar câteva săptămâni?

Răspunsul care se impune, cel puțin în ceea ce privește regiunea Kiev este faptul că sunt desfășurate sistemele Patriot care au ajuns în Ucraina luna trecută. SUA și Germania i-au furnizat fiecare cîte o baterie.

Rachetele interceptoare ale Patriot pot lovi avioane care zboară la altitudine medie și mare, rachete de croazieră și unele rachete balistice, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Unii experții sunt de părere că valul de atacuri recente au fost efectuate cu scopul de a copleși aceste sisteme și de a le scoate din funcțiune - o dovadă a faptului că Rusia le consideră o capacitate formidabilă.

În atacurile de marți rușii probabil că rușii au avariat dar nu au distrus una dintre bateriile Patriot ale Kievului, a dezvăluit un oficial american pentru CNN.

Totuși cerul Ucrainei este protejat și de alte sisteme de apărare aeriană.

Kievul a primit și mai multe rachete de apărare aeriană cu rază scurtă și medie de acțiune de la alte țări NATO, potrivit CSIS.

Printre acestea se numără unele dintre cele mai avansate sisteme disponibile, precum bateriile germane IRIS-T , și unele mai puțin avansate, precum sistemul antirachetă Hawk, predecesorul Patriot.

„Liderii ucraineni au declarat că sistemul IRIS-T a avut succes în 90% din angajamente", a scris Ian Wiliams de la Missile Defense Project din cadrul CSIS într-un raport publicat în această lună, adăugând că o altă donație occidentală, NASAMS din SUA, a avut o rată de succes de 100%, potrivit comentariilor făcute în noiembrie anul trecut de secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Apoi, există armele pe care Ucraina le deținea deja înainte de izbucnirea războiului, în mare parte sisteme din epoca sovietică care includ rachetele antiaeriene cu rază medie de acțiune S-300 și Buk M1. Aceste sisteme au avut o rată de succes de aproximativ 80% în ceea ce privește lovirea rachetelor de croazieră rusești, se arată în raportul CSIS.

Războiul de uzură

Totuși, Kievul rămâne rapid fără muniție pentru sistemele sale din epoca sovietică, potrivit documentelor americane care au făcut obiectul unor scurgeri de informații și raportului CSIS.

După ce a rămas cu un număr limitat de rachete, ucrainenii vor trebui să le păstreze pentru cele mai prioritare ținte - avioane sau rachete rusești care se îndreaptă spre cele mai sensibile ținte", se arată în raportul CSIS.

De aceea unii analiști își pun întrebarea dacă epuizarea stocurilor de rachete antiaeriene ale Ucrainei este obiectivul celor mai recente atacuri ale Rusiei.

Marți, Rusia a declanșat un baraj din mai multe direcții: rachete balistice Kinzhal lansate din avioane de vânătoare, rachete de croazieră Kalibr lansate din Marea Neagră și rachete Iskander lansate de pe uscat, a declarat șeful armatei ucrainene. Atacurile au venit dinspre nord, sud și est.

În ritmul actual de utilizare a muniției - de ambele părți - războiul s-ar putea reduce la cine rămâne primul fără muniție în războiul aerian, cred unii analiști.

„Volumul mare de activitate de apărare aeriană a pus fără îndoială la grea încercare capacitatea apărării aeriene ucrainene, iar tacticile rusești par să aibă ca scop tocmai epuizarea capacității de apărare a Ucrainei", a scris Williams de la CSIS.

Dar Williams a remarcat, de asemenea, că rămășițele unora dintre rachetele rusești care au lovit Ucraina păreau să indice faptul că acestea erau din stocuri noi, ceea ce sugerează că arsenalele rusești ar putea fi epuizate.

Asta în condițiile în care există îndoieli serioase cu privire la capacitatea Moscovei de a produce arme noi în serie, în timp ce sancțiunile occidentale îi împiedică accesul la piesele critice.

Williams a declarat că sprijinul occidental va fi esențial în săptămânile și lunile următoare, deoarece Rusia dispune de stocuri suficiente bombe ghidate lansate din avioane.

Dacă forțele aeriene rusești pot opera deasupra Ucrainei, pot face multe pagube.

„În cazul în care Rusia reușește să epuizeze apărarea aeriană a Ucrainei prin uzură și să obțină superioritatea aeriană, războiul devine semnificativ mai dificil pentru Ucraina", a scris Williams.

„În măsura în care este posibil, reaprovizionarea interceptorilor și a echipamentelor de apărare aeriană aferente trebuie să rămână o prioritate ridicată pentru pachetele de ajutor militar occidental în viitorul apropiat", a scris el.

Războiul din Ucraina a cunoscut și prima utilizare a rachetei aerobalistice Kh-47 Kinzjal, pe care Rusia descrie ca fiind o rachetă hipersonică. Este o rachetă balistică 9K720 Iskander modificată, lansată de pe un avion de un avion de vânătoare MiG-31K. Rusia ar fi lansat rachete Kinzjal în trei rânduri, iar Ucraina estimează că Rusia a folosit 10 rachete Kh-47 în 2022. Prima utilizare a avut loc la sfârșitul lunii martie 2022, când Rusia ar fi vizat un instalație de depozitare din regiunea Ivano-Frankivsk. Este posibil ca loviturile ulterioare cu rachete KinzJal să fi avut loc în aprilie și mai în Donbas și, respectiv, Odesa”, se arată în raportul CSIS publicat la 5 mai.

„Între februarie și iulie, Ucraina a raportat interceptarea a 174 de rachete de croazieră, puțin peste 10% din rachetele de croazieră raportate de Rusia. 1.500 de rachete de croazieră trase în Ucraina până în acel moment. Până în decembrie 2022, Ucraina a raportat interceptarea a 75 până la 80 la sută din rachetele de croazieră rusești, în medie. La 15 noiembrie, Ucraina a afirmat că a oprit 75 de rachete de croazieră într-o singură zi”, se arată în raportul CSIS.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...