Cum a reușit Ucraina să invadeze Rusia: „Am ucis mulți ruși încă din prima zi”

Cum a reușit Ucraina să invadeze Rusia: „Am ucis mulți ruși încă din prima zi”

Soldații ucraineni ai Brigăzii 82 de asalt aerian au intrat prima data pe teritoriul Rusiei marți, în data de 6 august, la ora 13:00, după o scurtă rugăciune și un strigăt de luptă. De atunci, ucrainenii au cucerit 1000 de kilometri pătrați din Rusia.

foto drapel ucraina/ rusia, oameni, foc și un pumn ridicat

Cum au reușit ucrainene să invadeze Rusia FOTO Shutterstock

Spre uimirea militarilor ucraineni, brigada de asalt nu a întâmpinat nici un fel de rezistență din partea forțelor militare rusești în timp ce vehiculul lor de luptă a trecut granița.

Imediat după traversarea graniței, ucraineni au întâlnit o unitate rusă „care statea în pădure și bea cafea la o masă”, povestește Volodimir, un soldat ucrainean.

Atunci, Stryker-ul nostru (n.r. - vehiculul ucrainean de luptă) a intrat direct în masa lor. Am ucis mulți dintre ei în prima zi”, a mai declarat soldatul ucrainean. El argumentează reușită din prima zi, susținând că rușii nu se așteptau la astfel de ofensivă, și nu erau înarmați.

Nedorind să sfârșească la fel ca camarazii lor, „zeci” de soldați ruși uimiți au depus pur și simplu armele și s-au predat, a mai povestit soldatul.

În următoarele șase zile, teama resimțită de multe dintre miile de militari ucraineni care au luat parte la această operațiune îndrăzneață s-a transformat în entuziasm. Au avansat rapid - cu 5-10 km pe zi - cucerind mai multe sate, o parte a unei linii de cale ferată și un punct-cheie de tranzit al gazelor. Au început să sape poziții și să se pregătească pentru sosirea întăririlor rusești.

Dar, spre surprinderea lor, trupele ruse nu au apărut, cel puțin nu în modul în care se așteptau. Din avioanele rusești au fost lansate bombe planetare puternice, care au distrus unele trupe ucrainene și echipamente valoroase furnizate de Occident. Dronele sinucigașe cu aripi Lancet X au venit cu viteză spre ei. Dar ucrainenii au continuat.

A fost un pic dificil la început, dar apoi a devenit mai ușor”, a declarat Roman, un alt soldat din unitatea lui Volodimir.

Vineri, 9 august, însă, Stryker-ul lor a fost lovit de o grenadă rusească propulsată cu rachete. Șoferul a suferit o comoție cerebrală, dar toată lumea a supraviețuit, datorită stratului gros de blindaj al vehiculului. În imposibilitatea de a continua să conducă vehiculul, l-au remorcat înapoi peste graniță.

Când Financial Times a întâlnit echipa duminică, 11 august, la doar 5 km în interiorul Ucrainei, Volodimir, Roman și alți doi soldați demontau vehiculul avariat pentru a vedea ce ar putea fi folosit ca piese de schimb pentru alte Strykers înainte de a-l trimite la o bază americană din Germania pentru reparații.

Ca și în cazul rușilor, guvernele american și german - două dintre cele mai mari susținătoare militare și financiare ale Ucrainei - au declarat că nu au fost informate în prealabil cu privire la incursiunea ucraineană.

Wolfgang Büchner, un purtător de cuvânt al guvernului german, a declarat luni că operațiunea a fost „pregătită în mare secret și fără consultare” din partea Berlinului. „Totul indică o desfășurare restrânsă în spațiu”, a adăugat el.

Financial Times a vorbit cu mai mult de o duzină de soldați cu condiția ca numele lor de familie să nu fie publicate din motive de securitate.

„Starea noastră de spirit este bună. Moralul este ridicat”, a declarat Serhiy, un parașutist din Brigada 80 de asalt aerian, sorbind o băutură energizantă pe un drum care duce spre Kursk.

În timp ce vorbea, explozii răsunau de pe linia frontului și un avion de vânătoare ucrainean zbura la joasă altitudine, întorcându-se de la un atac asupra pozițiilor rusești.

Trupele ucrainene au declarat că operațiunea lor progresează așa cum au sperat. În mai puțin de o săptămână, au pătruns mai mult de 30 km în interiorul Rusiei și susțin că au cucerit aproximativ 1.000 km² de teritoriu. Volodimir a declarat că se îndreaptă în continuare spre capitala regională, Kursk.

Rusia nu a reușit să le oprească înaintarea, au spus soldații. Multe dintre întăririle sale au fost capturate sau ucise. Un convoi rusesc a luat foc după ce a fost lovit de o rachetă Himars de fabricație americană, potrivit imaginilor filmate de drone ucrainene analizate de FT.

Președintele Vladimir Putin a calificat operațiunea drept o „provocare” pe scară largă, iar Moscova a evacuat peste 130.000 de locuitori din regiunile Kursk și Belgorod, la granița cu Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat la sfârșitul săptămânii că Kievul dorește să „împingă războiul pe teritoriul agresorului” și să pună „presiune” pe Rusia pentru a „restabili dreptatea”.

Detaliile importante au fost ascunse chiar și de soldați

Se cunosc puține detalii despre modul în care s-a desfășurat operațiunea, iar soldații au avut grijă să nu dezvăluie informații sensibile. Mulți dintre soldați nici măcar nu știau care era misiunea până cu câteva zile înainte.

Sunt implicate elemente din cel puțin șase brigăzi ucrainene, potrivit soldaților și analizei FT a imaginilor de luptă publicate de brigăzile ucrainene pe rețelele sociale.

Parașutiștii din Brigada 82 au fost aduși în regiunea Sumy din nordul Ucrainei cu câteva zile înainte de începerea operațiunii.

Alți soldați au declarat - și videoclipurile lor de pe rețelele de socializare au arătat - că au luptat anterior în puncte fierbinți din estul regiunii Harkov, unde au ținut în frâu forțele ruse care și-au lansat propria incursiune transfrontalieră acolo în mai.

De asemenea, au fost în regiunea Donețk, unde orașele strategice Chasiv Yar, Niu-York și Toretsk au fost atacate neîncetat de Rusia timp de luni de zile.

Denys, un soldat care conducea un Humvee furnizat de SUA, vopsit în camuflaj de deșert, a declarat că lupta de la Kursk - în aceeași locație ca o bătălie majoră din 1943 între forțele germane și sovietice - a fost „total diferită” de cea din regiunea Donețk.

Alți soldați au declarat că obiectivele includ, de asemenea, forțarea Rusiei să deturneze resurse de pe linia frontului ucrainean. Este prea devreme pentru a spune dacă au avut succes, rapoartele indicând că doar un număr mic de trupe au fost retrase de pe fronturile Kharkiv și Donețk.

Luni, Putin a susținut că forțele Rusiei au continuat să avanseze de-a lungul liniei frontului și a afirmat că „ritmul atacului” lor a crescut cu 50 % de la începutul incursiunii ucrainene.

Unii soldați au recunoscut că inițial au pus la îndoială operațiunea. Câțiva au spus că erau îngrijorați să părăsească pozițiile din Donețk , în condițiile în care rușii continuau să avanseze zilnic și amenințau Kievul în ultimele sale orașe rămase acolo.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Noile cupoane vor arăta foarte diferit în funcție de stadiul de cotizare / Cu cât vor crește exact pensiile după recalculare

2 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

3 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

4 Foarte interesante amănunte...

5 VIDEO Ce-i face un ucrainean drogat cu ciuperci unei rusoaice