Cum a reușit Rusia să avanseze pe frontul de est, în viziunea militarilor ucraineni din prima linie: „Sunt pe punctul de a captura regiunea Donețk”

Cum a reușit Rusia să avanseze pe frontul de est, în viziunea militarilor ucraineni din prima linie: „Sunt pe punctul de a captura regiunea Donețk”

Forțele ruse au lansat un atac în trei puncte strategice în regiunea Donețk din estul Ucrainei, în încercarea de a extinde câștigurile teritoriale și a captura orașul Pokrovsk, un nod cheie, relatează Washington Post. După ce influxul de arme americane a permis forțelor ucrainene să stopeze avântul unei noi invazii asupra regiunii de graniță Harkov, comandanții ruși și-au reconcentrat atenția asupra regiunii Donețk, una dintre obiectivele teritoriale principale ale președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

Soldați ucraineni pe frontul din Donețk FOTO PROFIMEDIA

Soldați ucraineni pe frontul din Donețk FOTO PROFIMEDIA

După ce influxul de arme americane a permis forțelor ucrainene să stopeze avântul unei noi invazii asupra regiunii de graniță Harkov, comandanții ruși și-au reconcentrat atenția asupra regiunii Donețk, una dintre obiectivele teritoriale principale ale președintelui rus Vladimir Putin.

Cu toate că tentativa de a lua cu asalt regiunea nord-estică Harkov a adus câștiguri limitate Rusiei, a reușit totuși să strâmtoreze resursele ucrainene în alte părți ale frontului, spun comandanții ucraineni care spun că au dificultăți să oprească avansul rușilor în est.

„Această strategie este una inteligentă: încerci să concentrezi forța inamicului într-o direcție și apoi să-i distragi atenția în alta”, a subliniat Oleksandr „Geniul”, în vârstă de 30 de ani, comandant de batalion al brigăzii 47, care luptă în apropiere de satul Oceretîne.

„Primul lor obiectiv este să ne distrugă. Al doilea este de a ne presa astfel încât să poată obține mai multă pârghii pentru discuțiile de pace și să obțină mai mult de la noi. Sunt pe punctul de a captura regiunea Donețk”, a explicat el.

În prezent, trupele ruse pun presiune de-a lungul unui arc din trei puncte cheie: Ceasiv Yar, la vest de orașul Bakhmut, pe care Rusia l-a cucerit în primăvara anului 2023; orășelul industrial Torețk; și pe terenul rural de la vest de Oceretîne, un sat situat pe o înălțime strategică cucerită în mai după ce forțele ruse au avansat spre nord-vest din orașul Avdiivka, ocupat în februarie.

Comandanții ruși și-au adaptat tactica la situația de pe câmpul de luptă

În timp ce și în alte părți se duc lupte intense, inclusiv în Kupiansk, în nord-est, precum și pe anumite porțiuni de-a lungul frontului de sud, ofensiva din Donețk reprezintă o schimbare notabilă a tacticii comandanților ruși. Aceștia par să fi tras învățăminte din greșelile anterioare iar în prezent obțin câștiguri susținute pentru Kremlin, amenințând, totodată, orașul ucrainean Kostiantinivka, situat pe o autostradă strategică.

Astfel, potrivit unei actualizări din această săptămână privind evoluția războiului publicată de Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), Ucraina a oprit un atac mecanizat de amploare în apropiere de Kostiantinivka, în care rușii au suferit pierderi semnificative de echipamente. Vineri, Statul Major al armatei ucrainene a transmis că cea mai „fierbinte situație” rămâne lângă orașul Pokrovsk.

„Acest nou impuls în regiunea Donețk este foarte interesant, deoarece indică faptul că are loc o schimbare mai amplă în planificarea operațională”, a apreciat Karolina Hird, analist la ISW. „Anterior, avansul important a fost inhibat de gafele tactice ale rușilor, iar aceștia s-au chinuit să elaboreze strategii în ultimii ani.”

„După ce anterior doar aruncau oameni în eforturi prelungite, cu pierderi mari, comandanții operaționali ruși învață acum să facă eforturi ofensive simultane și care se consolidează reciproc, și să mențină o presiune constantă asupra resurselor ucrainene”, a explicat ea.

Forțele ucrainene resimt presiunea, situația fiind înrăutățită și de temperaturile caniculare care au atins luna asta și 40 de grade Celsiuni în anumite zone ale frontului.

Comandanții și soldații ucraineni intervievați de WP au menționat epuizarea și diminuarea resurselor, inclusiv un deficit sever de trupe.

Un sergent în vârstă de 56 de ani cu indicativul „Bart” a descris situația ca fiind „critică” și a afirmat că pe linia frontului domnește un „haos grav”. El a pus aceste eșecuri pe seama deciziilor conducerii, inclusiv instanțele în care forțele ucrainene și ruse și-au amestecat pozițiile.

Mihail, în vârstă de 46 de ani, comandantul unei baterii de mortiere care luptă în orașul Krasnogorivka și al cărui indicativ de apel este „Creier”, a explicat că recunoașterea a arătat că Rusia a „ridicat recent ștacheta” în jurul satului Oceretîne și a angajat resurse semnificative, inclusiv un număr mai mare de trupe și tancuri.

Astfel că, săptămâna trecută, forțele ruse au reușit să avanseze circa 6,5 km la vest de Oceretîne, forțând retragerea unei brigăzi de infanterie ucrainene care ținea linia în satul Prohres. Brigada mecanizată 47 a fost forțată să se „retragă haotic” din cauza lipsei de soldați.

Lupte aprige în Torețk

Unele dintre cele mai intense lupte ale verii au loc în prezent în jurul orașului industrial Torețk, unde Rusia a înregistrat câștiguri tactice semnificative.

Comandanții și analiștii militari au apreciat că obiectivul acestor încleștări, precum și al atacurilor asupra orașului Niu-York, aflat în vecinătate, este de a pune presiune pe unitățile de infanterie ucrainene epuizate, scopul final fiind străpungerea apărării pentru a înainta către Kostiantinivka.

Soldații ucraineni au explicat că, după toate aparențele, forțele ruse de lângă Torețk folosesc aceeași strategie utilizată pentru capturarea orașului Avdiivka în februarie, după lupte îndârjite, luni de zile. Acolo, rușii i-au învăluit pe ucraineni din trei părți, în timp ce i-au epuizat prin lansarea continuă de bombe cu planare din aer.

În prezent, pe lângă bombardamentele neîncetate și atacurile cu drone, căldura extremă epuizează soldații adăpostiți în tranșeele din pădurile și câmpurile întinse ale Ucrainei. În același timp, vremea cu cer senin face ca soldații să fie și mai expuși la dronele de recunoaștere și de atac.

De asemenea, unele forțe ruse se deplasează spre vest și nord prin orașul Kurakhove. Dacă vor captura Toretsk, Pokrovsk și Kostiantynivka, întreaga regiune Donețk ar fi în pericol.

Mai mulți comandanți ucraineni au citat o accelerare a războiului cu drone ca una dintre principalele provocări de pe câmpul de luptă, mai ales după ce Rusia și-a îmbunătățit semnificativ capacitățile de bruiaj electronic.

Schimbare de tactică

„Ceea ce s-a schimbat major este tactica lor cu drone și utilizarea războiului electronic. Odinioară aveam avantajul și eram mai eficienți, dar acum nu este cazul”, a spus Mihail.

Serhii, în vârstă de 29 de ani, comandantul unei unități de drone care operează în localitatea în Niu-York și al cărui indicativ este „Shelby”, a dezvăluit că Ucraina la rândul ei reproiectează drone pentru a efectua cu ajutor lor atât deminare, cât și noi tipuri de atacuri. De pildă, a spus el, inginerii au atașat mine antitanc la dronele Kazhan de mare putere.

Multe vehicule din regiunea Donbas sunt acum echipate cu antene, ceea ce indică faptul că transportă echipamente de bruiaj al dronelor. Totodată, soldații folosesc mici cutii negre cunoscute sub numele de „zaharuri”, radare care identifică și avertizează cu privire la drone. Dacă în urmă cu un an nici nu existau, acum sunt o prezență obișnuită.

Soldații ucraineni au remarcat, de asemenea, o creștere a utilizării bombelor aeriene, în special a bombelor cu planare din era sovietică, în jurul Ceasiv Iar și Niu-York – aceste provoacă daune semnificative și afectează moralul trupelor. Unele cântăresc aproape trei tone și capacitatea să distrugă pozițiile și clădirile infanteriei, cu efect catastrofal.

Eugene, în vârstă de 41 de ani, un pilot de dronă care operează în Niu-York, a explicat că, în timp ce comandanții ruși încă se bazează pe tactici de „asalt cu carne” – trimițând valuri de proaspeți recruți nepregătiți spre țintă – ei aplică și noi tactici de tip „pământ ars” pentru a spulbera orașe întregi.

„Rușii lovesc Niu-York cu bombe de aviație și artilerie pentru a distruge complet cadrane întregi ale orașului, astfel încât să poată muta trupe înăuntru”, a spus Serhii.

Pașa, în vârstă de 34 de ani, comandantul unei unități de drone care luptă în brigada 105, a descris situația din Niu-York ca fiind „foarte grea”.

„Folosesc Niu-York pentru a înconjura Torețk - și cred că acum au o șansă reală de a o înconjura, este doar o chestiune de resurse și de sincronizare”, a spus Pașa. Iar bombele cu planare sunt atât de puternice, încât pot incapacita unități întregi de infanterie provocându-le contuzii, a spus el.

Analista ISW Hird a apreciat însă că este puțin probabil ca Rusia să reușească, în ciuda câștigurilor sale recente.

„Rusia nu a demonstrat că poate efectua în mod eficient progrese mecanizate și captura porțiuni mari de teritoriu, deci este puțin probabil ca ei să poată lua întregul Donbas prin forță,” a spus. Cu toate acestea, a spus ea, un conflict lent, istovitor, de uzură s-a dovedit mai benefic pentru Moscova, în contextul căderii moralului ucrainean și al incertitudinii asupra sprijinului occidental viitor pentru Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă