Cum a obligat un muncitor din Nepal autoritățile române să îi prelungească dreptul de ședere și de muncă în România

Cum a obligat un muncitor din Nepal autoritățile române să îi prelungească dreptul de ședere și de muncă în România

Un cetățean din Nepal și-a câștigat în instanță dreptul de munci în România. Biroul pentru Imigrări Hunedoara a decis că acesta trebuie să părăsească țara pentru că nu ar fi respectat unele condiții impuse de legislație.

Muncitori străini în România FOTO Adevărul

Muncitori străini în România FOTO Adevărul

Potrivit funcționarilor de la imigrări, în cazul muncitorului străin „nivelul salarial nu a fost menţinut la nivelul salariului minim brut pe ţară pe toată perioada, precum şi faptul că nu s-a respectat scopul declarat în faţa autorităţilor”.

„La data de 31.05.2023, cererea în cauză a fost respinsă, decizia de refuz a prelungirii dreptului de şedere, precum şi motivele care au stat la baza acesteia a fost comunicată solicitantului. Decizia de returnare în cauză i-a fost comunicată cetățeanului străin prin afişarea unui exemplar la sediul instituţiei intimate şi ulterior prin înmânarea unui exemplar, respectiv la data de 08.06.2023, cu ocazia prezentării la sediul structurii”, au susținut cei de la Biroul de Imigrări, în răspunsul la acțiunea cetățeanului nepalez.

Funcționarii statului au mai susținut că acesta a încheiat contractul individual de muncă existent, pentru care s-a obţinut permisul de şedere actual cu angajatorul iniţial, iar la aproximativ 7 luni de la aceasta, s-a încheiat un nou contract de muncă între cele două părţi.

Decizie excesivă și nejustificată legal

Cetățeanul străin a contestat decizia în instanță și a avut câștig de cauză. Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că decizia de „returnare” este ilegală pentru că muncitorul străin a fost încadrat timp de 13 luni la societatea la care lucrează şi în prezent.

„La un moment dat a apărut posibilitatea schimbării de către reclamant a locului de muncă, oferta părea serioasă, având condiţii salariale mult mai bune, însă cu toate că cei doi administratori ai societăţilor au colaborat/discutat chestiunea, nu s-a concretizat nimic. În atare situaţie, petentul s-a întors şi a fost reangajat la societatea la care lucrează şi în prezent”, susține instanța.

Magistratul a mai precizat, în hotărârea din 26 iunie 2023, că decizia de refuz al prelungirii dreptului de şedere nu a luat în considerare circumstanţele specifice, respectând principiul proporţionalităţii.

„(...) condiţia de a fi avut încheiat un alt contract de muncă cu o altă societate în această perioadă, adică în intervalul încheierii celor două contracte de muncă - 01.10.2022 - 27.04.2023, se dovedeşte a fi atât excesivă, cât şi nejustificată legal, raportat la circumstanţele specifice cauzei, nefiind de natură a justifica - refuzul prelungirii dreptului de şedere temporară în România, în scop de muncă”, a mai precizat magistratul de la Curtea de Apel. Hotărârea este definitivă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane