Cum a murit „beluga-spion” a Rusiei? Semne bizare găsite pe cadavrul cetaceului și suspiciune de „act criminal”
Organizațiile care militează pentru apărarea drepturilor animalelor au transmis miercuri că balena Hvladimir, beluga devenită celebră în Norvegia, a fost ucisă de focuri de armă, după ce hamul său ciudat a stârnit suspiciuni că cetaceul a fost antrenat de Rusia ca spion, scrie AFP, conform Hotnews.ro.
Organizațiile NOAH și One Whale au anunțat că au depus o plângere la poliția norvegiană, solicitându-i să deschidă o „anchetă penală”.
Poreclită „Hvaldimir”, într-un joc de cuvinte care utilizează cuvântul norvegian pentru balenă, „hval”, și care face referiri la presupusele legături ale animalului cu Moscova (la celebrul prenume Vladimir, mai exact), beluga albă a apărut pentru prima dată în largul coastei din regiunea Finnmark, din nordul îndepărtat al Norvegiei, în 2019.
Beluga a fost găsită mooartă sâmbătă, într-un golf de pe coasta de sud-vest a Norvegiei.
Corpul său a fost transportat luni la o filială locală a Institutului veterinar norvegian, pentru autopsie.
Raportul este așteptat „în termen de trei săptămâni”, a anunțat o purtătoare de cuvânt a institutului.
„Avea multiple răni de gloanțe pe corp”, a declarat, pentru AFP, directoarea organizației One Whale, Regina Crosby Haug, care a precizat că a văzut luni cadavrul lui Hvaldimir.
One Whale a fost înființată pentru a urmări beluga, care a devenit o celebritate în Norvegia.
„Rănile de pe balenă sunt alarmante și de o natură care nu poate exclude un act criminal – este șocant”, a declarat șefa NOAH, Siri Martinsen, într-un comunicat.
„Având în vedere suspiciunea unui act criminal, este crucial ca poliția să fie implicată rapid”, a spus ea.
O a treia organizație care urmărea, de asemenea, mișcările balenei, Marine Mind, a afirmat că a găsit cadavrul lui Hvaldimir plutind în apă sâmbătă, în jurul orei locale 14:30 (12:30 GMT).
„Nu era nimic care să dezvăluie imediat cauza morții”, a declarat directorul Marine Mind, Sebastian Strand, pentru AFP. „Am văzut semne, dar este prea devreme să spunem ce erau”, adăugat el.
El a spus că unele dintre semnele de pe corpul cetaceului au fost probabil cauzate de păsări marine, dar a precizat că nu există nicio explicație pentru alte tipuri de semne, în acest stadiu.
Cu o vârstă estimată între 15 și 20 de ani, Hvaldimir era relativ tânăr pentru o balenă beluga, care poate trăi între 40 și 60 de ani.
Când a fost găsit în 2019 , biologii marini norvegieni i-au îndepărtat un ham artificial, care avea un suport pentru o cameră video, dar și cuvintele „Equipment St. Petersburg” imprimate în limba engleză pe încuietorile din plastic.
Oficialii norvegieni au spus că este posibil ca Hvaldimir să fi scăpat dintr-o incintă și să fi fost antrenat de marina rusă, deoarece părea să fie obișnuit cu oamenii.
Moscova nu a emis niciodată nicio reacție oficială la speculațiile potrivit cărora cetaceul ar putea fi un „spion rus”.