
Cum a manipulat Kremlinul situația soldaților ucraineni din Kursk în convorbirea cu Trump
Un indiciu revelator al faptului că președintele american Donald Trump a fost jucat pe degete de Vladimir Putin în convorbirea lor telefonică de marți este comentariul Kremlinului privind situația soldaților ucraineni din regiunea rusă Kursk, se arată într-o analiză The Sun.
Un semn al manierei spectaculoase în care a fost jucat pe degete Donald Trump este faptul că singura concesie a lui Putin către Kiev a fost promisiunea că nu va ucide prizonieri de război din Kursk.
Dictatorul rus a respins propunerea unui încetări totale a focului vreme de 30 de zile, dar și apelurile de a pune capăt bombardamentelor și, cel puțin pe moment, atacurilor din Marea Neagră.
În schimb, el a fost de acord cu o pauză limitată în atacurile reciproce asupra infrastructurii energetice.
În mod curios, aceasta a fost singura concesie pe care a cerut-o America cu ocazia întâlnirii, luna trecută, între secretarul de stat Marco Rubio și ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Iar Lavrov nici nu a clipit.
Vorbind după discuțiile cu partea americană de la Riad, el a spus „SUA au propus un moratoriu asupra atacurilor contra instalațiilor energetice în cadrul discuțiilor.
„Rusia a explicat că nu atacă instalațiile civile.”
Faptul că Putin a fost totuși de acord cu o pauză sugerează că atacurile de lungă durată ale Ucrainei asupra depozitelor și rafinăriilor de petrol ale Rusiei trebuie să fie deosebit de dăunătoare pentru Moscova, notează The Sun.
Și apoi, probabil că după doi ani și jumătate de bombardamente intense asupra rețelei energetice a Ucrainei, Putin este conștient de faptul că nici nu prea mai are ce distruge în mod substanțial.
Pe de altă parte, comentariile Kremlinului cu privire Kursk au fost în special înfricoșătoare și revelatoare despre intențiile parșive ale Moscovei.
Trump a susținut în mod fals săptămâna trecută că mii de soldați ucraineni care luptă în regiune sunt înconjurați în urma unei contraofensive agresive. Afirmația este o exagerare grosolană.
Chiar și așa, Trump a făcut apel la Putin în această privință, rugându-l într-o postare pe rețeaua sa TruthSocial ca Rusia să-i cruțe, altminteri totul s-ar putea termina cu un masacru.
În comunicatul de marți de după convorbirea telefonică, Kremlinul a oferit un răspuns formal: „Putin a confirmat că partea rusă este pregătită să fie ghidată de considerente umanitare și, în caz de capitulare, garantează viețile și tratamentul decent al soldaților Forțelor Armate ucrainene în conformitate cu legile ruse și cu dreptul internațional”.
Ar fi lăudabil dacă nu ar fi o obligație, întrucât liderul rus nu a făcut altceva decât să accepte să respecte o lege fundamentală a războiului.
El a fost de acord să respecte Convențiile de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război.
Asta ne face să ne punem două întrebări importante. Ce anume avea de gând să facă?
În al doilea rând, crimele anterioare asupra prizonierilor au fost acte ale unor soldați scăpați de sub control?
Sau, după cum tot atrage atenția Ucraina, toate aceste tratamente rele fac parte dintr-o politică deliberată a Kremlinului?
Context
Kievul a admis faptul că trupele ucrainene s-au retras pe poziții defensive în Kursk, în urma atacurilor necruțătoare ale Rusiei, cu drone și infanterie masivă, dar că nu au fost niciodată în pericol de a fi încercuite. Totodată, operațiunea ucraineană în apropierea graniței continuă, pentru a nu da trupelor ruse posibilitatea unei contrainvazii în propriile regiuni de graniță.
Donald Trump a reiterat într-un interviu pentru Fox News după discuția cu Vladimir Putin că 2.500 de soldați ar fi într-o situație dificilă în Kursk și a observat că Rusia are în acest sens avantajul pe câmpul de luptă, iar un armistițiu total este unul sensibil în condițiile în care armatele sunt prinse în încleștări acerbe.
Sursa: adevarul.ro