Cum a luat în stăpânire mafia Camorra un întreg spital. Ambulanțe pentru transportul drogurilor și truse pentru asasini

Cum a luat în stăpânire mafia Camorra un întreg spital. Ambulanțe pentru transportul drogurilor și truse pentru asasini

O operațiune a carabinierilor împotriva clanului Contini din cadrul mafiei Camorra (Campania) a scos la iveală detalii despre modul în care foloseau aceștia pentru propriile afaceri și asasinate spitalul San Giovanni Bosco din Napoli, relatează The Times.

Paolo di Mauro, liderul clanului Contini, unul dintre cele mai puternice din mafia Camorra

Unul din liderii clanului Contini, Paolo di Mauro, supranumit „Infirmierul”

11 persoane au fost arestate în cursul operațiunii care a avut loc la 12 iunie, dintre care opt au fost condamnate la închisoare.

Mandatul de arestare de 481 de pagini detaliază felul în care a reușit clanul Contini să preia controlul asupra spitalului cu 156 de paturi.

„90% din spital era corupt”, a spus anchetatorilor Teodoro de Rosa, un mafiot ce a decis să colaboreze cu poliția.

Un magistrat italian a făcut observația că mafia a creat un fel de „antistat” din spital, transformându-l într-o sursă de profit și influență, dar și de resurse pentru asasinate.

Mafioții au ținut ședințe în secțiile cheie ale spitalului, au folosit ambulanțe pentru a distribui droguri, au cerut pacienților bani pentru a fi tratați cu prioritate și au făcut escrocherii din asigurările de accidente.

Anchetatorii au descoperit, de asemenea, că mafioții au dat iama în proviziile medicale de la San Giovanni Bosco cu ajutorul cărora au creat „truse pentru asasinate” în folosul activităților lor.

The Times notează că guvernul italian a creat involuntar o breșă după ce a adoptat o lege prin care foștii condamnați au posibilitatea să obțină locuri de muncă în sectorul serviciilor de sănătate.

„Infirmierul”

Printre cei care s-au grăbit să beneficieze de legislație se numără Paolo di Mauro, un lider al clanului Contini, unul cele mai puternice grupuri din cadrul mafiei Camorra din Napoli.

Francesco Emilio Borrelli, un deputat local, a declarat pentru The Times: „Nu s-a prezentat niciodată la serviciu, dar a primit un salariu și i s-a dat porecla „Infirmierul””. Când a murit (în 2018), la spital au fost puse afișe de doliu”.

Borrelli, care a făcut campanie împotriva mafiei Camorra, a fost atacat în parcarea spitalului pe când încerca să protesteze împotriva mafioților care vindeau tichete de parcare.

Totuși, controlul asupra parcării spitalului a fost doar o parte din strategia pusă la punct de mafioții Contini pentru a prelua controlul asupra spitalului San Giovanni Bosco. Totul era coordonat de Gennaro Manetta, în vârstă de 45 de ani, cunoscut sub numele de Genny Maradona.

The Times relatează că acestui Manetta clanul i-a încredințat punerea în aplicare a planului, în pofida faptului că era un simplu om de serviciu al departamentul de radiologie.

Sub coordonarea lui, mafioții au preluat frâiele asupra funcționării cafenelei, a pizzeriei și a serviciului de curățenie al spitalului.

Medicii au fost intimidați și reduși la tăcere, în timp ce mafioții își făceau provizii din magaziile medicale și organizau întruniri în curtea spitalului. Liderii clanului au schimbat locația ședințelor de teama microfoanelor poliției.

De asemenea, a ieșit la iveală că șefii mafiei pregăteau „truse pentru crimă” pentru asasinii lor, conținând halate de doctor, mănuși chirurgicale și gel medical.

Gelul era aplicat pe părul și sprâncenele asasinilor pentru a împiedica căderea firelor de păr și a evita astfel să lase probe ADN la locul faptei.

O altă parte din afacere a fost că mafia a facilitat pacienților ce trebuiau să aștepte pentru tratament să sară coada pentru a trece în față în schimbul unei sume de bani.

Totodată, Contini le-a permis doar agenților de pompe funebre afiliați mafiei să colecteze cadavre de la morga spitalului.

Accidente și răni false

În plus, frauda în asigurări a fost efectuată la scară mare, cu pierderi de milioane de euro pentru societățile de asigurare. Poliția spune că personalul secției de urgență a primit ordin să scrie rapoarte despre răni false, însoțite de radiografii vechi ale oaselor rupte.

Acestea erau trimise avocaților mafiei care sortau documentele.

Un muncitor a fost angajat să strice mașinile pentru a furniza dovezi ale unor accidente ce ar fi provocat „rănile”.

Această schemă, a spus un investigator, a dus la creșterea prețurile asigurărilor auto în Napoli.

Rapoartele medicale false au fost, de asemenea, manipulate pentru a-i ajuta pe mafioți să iasă din închisoare, arată documentele de anchetă.

Spitalul a fost folosit și pentru transportul drogurilor.

Transporturile de cocaină au fost ascunse în interiorul ambulanțelor în vederea distribuirii în oraș. Aceste transporturi presupuneau folosirea unui pacient fals, șoferii folosind chiar și sirena de urgență pentru ocoli traficul.

Mai mult, după ce clanul Contini a decretat că în Amicizia nu ar trebui să aibă loc tranzacții cu droguri (casa sa formată din mai multe case de consiliu de lângă spital), dealerii au fost mutați în spital, iar dependenții au fost trimiși pe acoperiș pentru remediu.

În ciuda faptului că spitalul a fost folosit ca bază pentru întreprinderea criminală, unitatea a putut totuși să funcționeze, iar standardele au fost menținute.

Amploarea controlului clanului asupra spitalului i-a uimit pe oficiali.

Judecătoarea din Napoli Federica Colucci, a remarcat faptul că clanul Contini „a preluat de fapt întregi sectoare comerciale și antreprenoriale, precum și unele structuri publice absolut critice, cum ar fi unele dintre cele mai importante spitale din Napoli, pe care le-a foloist nu numai pentru a organiza întruniri criminale sau pentru a primi victime ale relațiilor de cămătărie sau extorcare, dar și ca un instrument suplimentar pentru gestionarea puterii lor mafiote”.

În 2019, au fost efectuate 126 de arestări în încercarea de a reprima întreprinderea criminală în spital.

Cu toate acestea, Manetta a rămas în libertate și și-a continuat activitățile, el fiind observat în mod obișnuit lângă intrarea principală, negociind afaceri.

Cea mai recentă operațiune a poliției împotriva clanului Contini și mafiei Camorra vine după o interceptare din 13 octombrie 2022, când anchetatorii au surprins un mafiot contactând un alt suspect pentru a interna un prieten.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii