Cum a lăsat Trump mască propria echipă economică. Președintele nu a avertizat cu privire la pauză tarifară și a recunoscut că a acționat instinctiv

Cum a lăsat Trump mască propria echipă economică. Președintele nu a avertizat cu privire la pauză tarifară și a recunoscut că a acționat instinctiv

Într-un nou episod care adâncește percepția unei conduceri haotice la Washington, președintele Donald Trump a anunțat brusc o pauză de 90 de zile în impunerea noilor tarife vamale — fără să-și informeze în prealabil nici măcar cei mai apropiați consilieri.

Donald Trump a amânat tarifele cu 90 de zile/FOTO:X

Donald Trump a amânat tarifele cu 90 de zile/FOTO:X

Decizia, luată „din instinct”, a surprins inclusiv oficiali de rang înalt din administrație, care se străduiau, până în acea dimineață, să susțină linia dură a Casei Albe în materie de comerț internațional.

New York Times notează că anunțul președintelui a venit la doar câteva ore după o nouă prăbușire bursieră și o creștere accentuată a randamentelor titlurilor de trezorerie – semne clare că piețele financiare își pierd încrederea în direcția politicii comerciale americane.

Până în seara aceleiași zile, echipa lui Trump a fost pusă în fața faptului împlinit. Nici măcar reprezentantul comercial Jameson Greer nu fusese informat și a aflat de această schimbare în timp ce se afla deja în fața Congresului, în cadrul unei audieri oficiale.

„Știu foarte bine ce fac!”, le-ar fi spus Trump republicanilor, potrivit unor surse citate de presă. Doar că explicațiile ulterioare au fost departe de a convinge.

Deși ministrul Trezoreriei, Scott Bessent, și purtătoarea de cuvânt Caroline Leavitt au încercat să inducă ideea unui plan bine pus la punct, narativul s-a prăbușit rapid. Trump însuși a dezvăluit public că a luat hotărârea „pur și simplu din instinct”, fără vreo strategie prealabilă.

„Este, sincer, mai degrabă o reacție instinctivă”, a declarat el presei, adâncind confuzia și punând sub semnul întrebării credibilitatea echipei sale economice.

O pauză fără strategie?

Rămâne neclar dacă această „pauză tarifară” este începutul unor negocieri serioase sau doar o tentativă de a liniști piețele alarmate. Oficial, consilierii prezidențiali susțin că nu este vorba despre o reacție la pierderile de pe bursă. Neoficial însă, mai mulți membri ai administrației admit că decizia a fost, în esență, o capitulare în fața panicii de pe piețele financiare.

Pe 9 aprilie, Trump a anunțat public că SUA vor amâna impunerea de noi tarife timp de 90 de zile pentru peste 75 de state care nu au reacționat cu măsuri similare. În plus, tarifele reciproce urmau să fie reduse temporar cu 10%. „Oamenii începuseră să se panicheze puțin”, a explicat el.

Dar această justificare a fost departe de a calma investitorii sau partenerii comerciali ai SUA. În lipsa unei viziuni coerente, piețele globale rămân sub presiune, iar încrederea în capacitatea Casei Albe de a gestiona complexitatea relațiilor comerciale internaționale se erodează vizibil.

Tactica Trump: impuls sau strategie electorală?

Analiștii încep să se întrebe dacă politica comercială a lui Trump nu este, de fapt, mai degrabă o reacție emoțională decât un plan economic articulat. Doctorul în economie Vladimir Korniiev, în analiza sa „Trump-2025. Va veni oare epoca de aur a economiei americane?”, avertiza deja că politicile liderului republican riscă să provoace mai multe daune decât beneficii – afectând relațiile comerciale ale Washingtonului, dar și alianțele strategice consolidate în ultimele decenii.

Dacă decizia luată „din instinct” este începutul unei retrageri controlate sau doar o mișcare electorală de moment, rămâne de văzut. Cert este că echipa de la Casa Albă pare, din nou, să alerge după un lider care se mișcă mai repede decât poate fi urmat.

Președintele american Donald Trump nu și-a avertizat consilierii cu privire la schimbarea politicii tarifare , confundându-i cu decizia corespunzătoare. Din această cauză, declarațiile oficiale ale echipei sale au fost diferite de ceea ce a spus ulterior șeful Casei Albe, relatează The New York Times . Ei subliniază că ieri dimineață a luat o atitudine dură în această problemă, iar seara – după ce bursa s-a prăbușit și randamentul obligațiunilor de stat a crescut – echipa a aflat de schimbarea sa.

Dar Trump i-a asigurat pe republicani că „știe ce face”

Chiar și reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer, a aflat despre stabilirea unei pauze de 90 de zile în timpul audierilor din Congres, relatează presa. Ulterior, unii membri ai echipei lui Trump au început să convingă publicul că acest lucru a fost planificat. Printre acestea se numără secretarul Trezoreriei Scott Bessant și secretarul de presă Caroline Levitt. Cu toate acestea, după ceva timp, Trump le-a respins eforturile, spunând că a luat decizia instinctiv.

„Este într-adevăr mai mult un instinct”, a spus el.

Încă nu este clar care este scopul acestei pauze - de a conduce negocieri sau de a face o concesiune temporară sub presiunea pieței. La nivel oficial, consilierii republicanului susțin că acest lucru cu siguranță nu a fost cauzat de pierderi financiare, dar în conversații private admit că motivul este încă panica în piață.

De ce a cedat Donald Trump?

Președintele Donald Trump a fost nevoit să facă un pas înapoi în războiul său comercial global, după ce presiunile Wall Street și ale aliaților politici au devenit insuportabile. Într-o schimbare bruscă de poziție, administrația americană a anunțat o „pauză“ de 90 de zile în aplicarea unor taxe vamale masive, cu excepția celor vizând China.

Donald Trump a justificat suspendarea noilor tarife comerciale prin dorința de a calma temerile piețelor și de a crea „spațiu pentru negocieri”. A vorbit despre o decizie „luată din suflet”, dar detaliile momentului sugerează o cu totul altă motivație: o vânzare masivă de obligațiuni guvernamentale și o scădere abruptă a burselor l-au făcut să realizeze că escaladarea conflictului comercial risca să afecteze serios economia americană — și, prin extensie, capitalul său politic.

Piețele de obligațiuni au reacționat violent la politicile președintelui. Investitorii au început să se teamă că protecționismul agresiv al Casei Albe ar putea împinge economia globală într-o recesiune. Iar când Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan Chase, a apărut la Fox Business și a vorbit deschis despre riscul unei crize iminente dacă nu se renunță la retorica tarifară, Trump a părut, pentru prima dată, receptiv.

Wall Street vs. Casa Albă

Până în acel punct, Trump se arătase inflexibil. A petrecut weekendul jucând golf în Florida, declarând public că Statele Unite nu vor ceda „în fața nimănui”. Însă în culise, presiunile crescuseră. Nu doar de la democrați — care au taxat vehement politica tarifelor pentru impactul negativ asupra clasei de mijloc — ci și din propriul partid. Mai mulți republicani moderați și-au exprimat deschis îngrijorarea că alegătorii lor vor plăti prețul unei confruntări comerciale nesăbuite.

În acest context, Trump a decis să acorde o „pauză” de 90 de zile aplicării noilor tarife — o mișcare pe care consilierii de la Casa Albă au încercat ulterior să o prezinte ca parte dintr-o strategie mai largă, coerentă. Scott Bessent, secretarul Trezoreriei și una dintre puținele voci credibile ale administrației în fața mediului de afaceri, a transmis că președintele „încă joacă dur”, dar este dispus la „negocieri în bună-credință”.

Investitorii respiră, dar incertitudinea persistă

Pe măsură ce Trump a inițiat discuții comerciale cu Japonia și Coreea de Sud, a devenit evident că vocea protecționistă a consilierului Peter Navarro, până de curând omniprezentă în discursul economic al administrației, a fost marginalizată. De altfel, Trump nici măcar nu l-a menționat în decizia de amânare, preferând să invoce consultările cu Bessent și cu Howard Lutnick, un alt apropiat al Wall Streetului.

Răspunsul mediului de afaceri a fost unul de ușurare prudentă. Grupuri de lobby precum Consiliul Național pentru Comerț Exterior au salutat decizia, dar au subliniat că suspendarea tarifelor nu rezolvă problema de fond: volatilitatea politică și lipsa de previzibilitate. „Această pauză nu elimină incertitudinea care blochează comerțul și investițiile”, a declarat Jake Colvin, liderul organizației.

China, marea excepție

Deși multe dintre tarife au fost suspendate, China rămâne ținta principală a războiului comercial american. Tarifele existente asupra produselor chinezești au fost menținute, iar Casa Albă nu a exclus escaladarea. În paralel, alte sectoare – cum ar fi industria auto sau cea farmaceutică – continuă să fie în vizorul politicii tarifare, lăsând deschisă posibilitatea unor noi convulsii.

Trump a fost nevoit să facă un pas înapoi. A cedat, temporar, presiunii combinate a piețelor, investitorilor, liderilor de afaceri și chiar a propriei formațiuni politice. Dar natura deciziei, justificările contradictorii și persistența unor politici tarifare rămase în vigoare arată că e mai degrabă vorba despre o recalibrare decât despre o schimbare de paradigmă.

Într-un climat economic global deja fragil, președintele american pare să fi înțeles că piețele pot fi adversari mai duri decât un congres ostil sau o putere rivală. Dar, așa cum o demonstrează trecutul său politic, liniștea e doar temporară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 În definitiv, asta este România reală, oameni buni... Este primul dosar investigat în România de EPPO / Kovesi...

2 Așa o fi?

3 Știați că Peter Navarro, consilierul lui Trump care a declanșat haosul tarifelor, nu are studii în economie și a fost găsit pe internet de soțul Ivank…

4 „Nu mai e în cercurile lui Trump”

5 Întâmplarea asta spune multe despre cum îi văd americanii pe europeni...