Cum a învins Zelenski Moscova cu propriile arme. Tacticile războiului informațional al Ucrainei

Cum a învins Zelenski Moscova cu propriile arme. Tacticile războiului informațional al Ucrainei

La împlinirea a șase luni de război, Politico enumeră tacticile războiului informațional cu care Ucraina a reușit să întreacă Moscova.

Putin si Zelenski FOTO Shutterstock

Guvernul de la Kiev a folosit eficient tacticile războiului informațional FOTO Shutterstock

Cetățeni hackeri, troli care țintesc diplomați ai inamicului pe rețele sociale, un șef de stat care își promovează agenda în fața audienței globale: este manualul rusesc standard al războiului informațional doar că el funcționează acum pentru Ucraina. Kremlinul a fost lăsat practic fără armele sale cele mai redutabile, relatează Politico.

La împlinirea a șase luni de război, Politico enumeră tacticile războiului informațional cu care Ucraina a reușit să întreacă Moscova.

Controlul narațiunii

De la invazia rusă în Ucraina, Volodimir Zelenski, un comediant devenit președinte, a dus o campanie neobosită pe rețele sociale: că a vorbit dintr-un buncăr sau direct de pe front a pledat cauza Ucrainei adesea gâtuit de emoție, făcând războiul viu pentru întreaga lume.

Discursul său – pe jumătate propagandă, pe jumătate campanie de conștientizare- a fost preluat și dat mai departe de miniștrii din guvernul său, de instituțiile statului și de simplii soldați care au împânzit rețelele sociale cu imagini ale luptelor și dovezi ale crimelor comise de trupele ruse asupra civililor.

Aceste tactici au combătut cu succes mașinăria propagandei ruse ce a căzut în principal în sarcina mediei de stat: aceasta a întreținut constant justificările invaziei ca eliberare a țării de naziști, arătând cu degetul propriile atrocități ale ucrainenilor împotriva civililor din estul Ucrainei.

Deși narațiunile Moscovei câștigă încă aderenți în America Latină și Africa, campania digitală în materie de relații publice a lui Zelenski s-a dovedit extrem de eficientă în modelarea viziunii aliaților occidentali asupra invaziei ruse.

Deconectarea de la internetul global

Ucraina a dat o mână de ajutor planurilor ambițioase ale Rusiei de a avea propriul internet și ecosistem digital.

Mihailo Fedorov, ministrul ucrainean al digitalizării și mâna dreaptă a lui Zelenski în materie de tehnologie, a condus ostilitățile unei așa-numite „blocade digitale”, convingând una după alta marile companii de tehnologie să iasă de pe piața din Rusia. De la Apple la Netflix, companii importante care ofereau servicii și produse digitale au ascultat îndemnul antreprenorului din domeniul tech devenit ministrul digitalizării. Chiar și acolo unde nu a avut succes – de pildă Meta nu s-a aliniat invocând faptul că cetățenii ruși au nevoie de surse independente de informație privind războiul- Moscova a făcut pasul final, interzicând Facebook și Instagram în baza noii legislații privind „extremismul”.

Pledoaria lui Fedorov privind tăierea accesului Rusiei la serviciile de internet globale s-a lovit însă de scepticismul grupurilor pentru drepturi civile care au argumentat că rușii anti-război ar trebui să aibă mijloace de protest.

Totuși reușita lui Fedorov este remarcabilă în măsura în care a schimbat politicile sectorului tech în privința accesului la servicii digitale într-un context politic.

Hackeri din toată lumea, uniți-vă!

La doar câteva zile de la începutul războiului, Fedorov a avut o nouă reușită fără precedent: a făcut apel la voluntari pentru „Armata hackerilor”. Șase luni mai târziu, sute de mii de hackeri activiști și-au dat mâna pentru a scoate din funcțiune zeci de site-uri rusești, compromite media de stat și scurge pe internet volume importante de materiale sensibile, punând Kremlinul într-o situație neplăcută.

În aceastp bătălie pe tărâm digital, Rusia are forțe redutabile mult superioare acestui grup operativ de voluntari. Kremlinul are un istoric bogat de campanii de hacking și infectare cu malware duse împotriva vecinului său vestic. Mai recent, a încercat să scoată din funcțiune rețeaua de electricitate a Ucrainei. De asemenea, hackeri cu legături în Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, a luat la țintă cu succes site-uri guvernamentale ucrainene, potrivit oficialilor din Ucraina.

Delegând atacurile cibernetice unei armate a specialiștilor IT din țară și pretutindeni, guvernul de la Kiev s-a arătat disponibil să împrumute din strategia îndelungată a Rusiei de a dezlănțui mulțimi de hackeri în beneficiul intereselor sale geopolitice.

Importanța datelor: Inamicul inamicului mei este prietenul meu

Ucraina nu a ezitat să apeleze și la instrumente bazate pe inteligență artificială altminteri controversate, fiind considerate intruziuni în viața privată: de pildă, a folosit serviciile companiilor Palațîr și Clearview – care dezvoltă aplicații de colectare a datelor pentru industria militară și agențiile de aplicare a legii.

Autoritățile ucrainene au folosit tehnologia de recunoaștere facială dezvoltată de Clearview pentru a identifica soldații ruși uciși în luptă și a informa familiile, în cadrul efortului de a comunica informații despre ce se întâmplă real pe câmpul de luptă.

De asemenea, după ce s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev directorul executiv al contractorului militar Palanțîr, Alex Karp, a anunțat planuri de a sprijini Ucraina în războiul dus de Rusia împotriva ei.

Războiul modern a schimbat regulile, iar tehnologia joacă un rol important în cadrul lui. Colaborarea cu Panțîr este foarte importantă pentru noi, întrucât va contribui la întărirea armatei noastre și va ajuta țara noastră să învingă inamicul cât de repede posibil”, a subliniat ministrul ucrainean al digitalizării după întâlnire.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...