Cum a intervenit Ion Gheorghe Maurer pentru ca Delia Budeanu să nu fie scoasă de pe post: „Lăsați fata în pace, e o frumusețe”

Cum a intervenit Ion Gheorghe Maurer pentru ca Delia Budeanu să nu fie scoasă de pe post: „Lăsați fata în pace, e o frumusețe”

Delia Budeanu, una dintre cele mai iubite prezentatoare de televiziune din România, a murit sâmbătă la vârsta de 75 de ani. La un moment dat, în plin comunism, Ion Gheorghe Maurer a intervenit personal pentru ca aceasta să nu fie scoasă de pe postul național.

Delia Budeanu, una dintre cele mai iubite crainice TV FOTO arhiva Adevărul

Delia Budeanu, una dintre cele mai iubite crainice TV FOTO arhiva Adevărul

Absolventă a Facultății de Litere a Universității din București în anul 1969, Delia Budeanu a fost crainic de televiziune la TVR în perioada 1970-1998, fiind una dintre cele mai iubite și apreciate prezențe de la postul public de televiziune.

După decesul soțului său Radu Budeanu, îndrăgita prezentatoare s-a retras timp de un deceniu din viața publică. A revenit în anul 2008, când a publicat la Editura Vremea volumul „Live”, despre parcursul său impresionant ca prezentatoare de televiziune. Între anii 2008 și 2012 a realizat emisiuni culturale la canalul de televiziune Antena 2 („Oamenii timpului nostru”) și la The Money Channel („Întâlnirile Deliei Budeanu”). În acest an a publicat la Editura Curtea Veche cea de-a doua carte a sa, intitulată ”Jurnal. Rațiune și sensibilitate”.

Invitată în anul 2002 la emisiunea ”Profesioniștii” realizată de cunoscuta Eugenia Vodă, Delia Budeanu a făcut o serie de dezvăluiri despre problemele întâmpinate în cariera sa.

„Mi-a fost silă de multe ori de meseria pe care o făceam”

Acum 22 de ani, Delia Budeanu a povestit inclusiv cum în anii comunismului mai multe persoane sus-puse au dorit de două ori să o elimine de la TVR, să o scoată de pe post. Iar cel care a ajutat-o să rămână la televiziune publică a fost chiar Ion Gheorghe Maurer, unul dintre cei mai influenți oameni din elita comunistă.

„Au fost niște scrisori anonime trimise la secția de cadre a Comitetului Central în care se făcea referire la o anumită apartenență politică a tatălui meu în anii săi de tinerețe. A doua oară mi s-a făcut reclamație pentru că aveam o coafură superbă și i-am enervat pe toți. Au făcut o ședință. M-a salvat domnul Ion Gheorghe Maurer, avea o mare influență. M-am dus la o prietenă care se știa cu soția domnului Maurer. Și am ajuns acasă la familia Maurer, le-am spus problema mea. Iar domnul Maurer a dat un telefon și a spus: ”Băgați-vă mințile în cap, lăsați-o pe fata asta în pace să își facă meseria, că e o frumusețe și vreau să o văd pe ecran”. După acel telefon m-au lăsat toți în pace”, povestea Delia Budeanu la emisiunea Eugeniei Vodă în anul 2002.

Foarte apreciata crainică a mai făcut o dezvăluire la acea emisiune specială.

„Mi-a fost silă de multe ori de meseria pe care o făceam. Trebuia să spun pe post lucruri ce nu îmi făceau plăcere. Știam că îi exasperează pe cei de acasă, știam că e o exasperare generală. Simțeam că eram un pion într-o cădere liberă totală. Eram foarte angoasată la finalul anilor 1980”, a dezvăluit Delia Budeanu.