Cum a încercat să își șteargă urmele un oligarh miliardar acuzat că a fraudat o mare bancă din Ucraina cu aproape 2 miliarde de dolari

Cum a încercat să își șteargă urmele un oligarh miliardar acuzat că a fraudat o mare bancă din Ucraina cu aproape 2 miliarde de dolari

Miliardarul Gennadii Bogoliubov este acuzat că a obținut ilegal mai mult de 1,5 miliarde de lire sterline, împreună cu un alt oligarh, Igor Kolomoiski. Ucraineanul, care deține proprietăți luxoase în Londra, i-ar fi plătit soției sale 7 milioane de lire sterline pentru a părăsi capitala Regatului Unit.

Miliardarul ucrainean deține mai multe locuințe de lux în centrul Londrei

Miliardarul ucrainean deține mai multe locuințe de lux în centrul Londrei FOTO Pixabay

Acțiunea ologarhului ar fi fost necesară pentru a evita o acțiune legală împotriva sa și a lui Kolomoisky, în legătură cu o presupusă fraudă de proporții, a informat Înalta Curte din Londra, citată de Evening Standard .

Documentele curții arată faptul că Gennadiy Bogolyubov, care a trăit ani de zile într-o reședință de 62,5 milioane de lire sterline în Belgrave Square, una dintre cele mai luxoase zone din capitala britanică, a făcut plata către soția sa, Sofia, "amenințând-o că îi taie sprijinul pentru proprii copii" dacă aceasta nu se mută.

Documentele susțin că intenția sa era de a "întrerupe legăturile cu această jurisdicție" pentru a putea evita litigiile în Marea Britanie cu privire la conduita sa la conducerea Privatbank din Ucraina, de unde el și un alt oligarh, Igor Kolomoisky, sunt acuzați că au delapidat peste 1,5 miliarde de lire sterline.

Cu toate că soția sa a părăsit capitala, un judecător a decis că procesul poate fi judecat în Londra, iar Bogolyubov, care a cumpărat o casă în Belgravia și o altă locuință pe Eaton Place, este acum dat în judecată împreună cu Kolomoisky de către banca ucraineană, în cadrul unor proceduri la Înalta Curte, arată sursa citată.

Cei doi parteneri sunt acuzați că au folosit un sistem de telefonie securizat, cunoscut sub numele de "Black" pentru a comunica în timp ce puneau la cale escrocheria, Bogolyubov fiind acuzat că a avut linii instalate pe cele două iahturi de milioane de lire sterline, precum și în două birouri din Londra și în alte birouri din Ucraina și Geneva.

Au încercat să își ascundă urmele prin manevre de „escroci experimentați”

Avocații băncii susțin, de asemenea, că cei doi "ca escroci experimentați" au adoptat tactici pentru a-și acoperi urmele, care includeau o "politică generală de ars după citire'" a documentelor, "ștergerea conținutului conturilor de e-mail" și "aruncarea telefoanelor mobile", precum și "pretextul imposibilității de a obține documente de la companii și persoane" pentru a ascunde materialului căutat pentru procedurile judiciare.

Frauda constă într-o serie complexă de tranzacții financiare în care au fost emise împrumuturi și folosite pentru a face plăți în avans pentru cantități "imposibil de mari" de mărfuri - de la încărcături de suc de mere la macarale industriale și excavatoare - care nu au fost niciodată livrate.

Trei companii britanice se numără printre sutele folosite în ceea ce a fost descris în instanță ca o "fraudă de o complexitate bizantină" care implică "împrumuturi putrede" și "mișcări de bani diabolic de complicate" care "au toate caracteristicile spălării de bani".

Banca susține că pierderea totală se ridică la 1,9 miliarde de dolari, pe care încearcă acum să o recupereze prin litigiul de la Înalta Curte, cu dobânzi adăugate de până la 500.000 de dolari pe zi.

Suma finală pe care Bogolyubov și Kolomoisky vor trebui să o plătească dacă pierd procesul va fi determinată de judecător, dar a fost estimată la până la 4,5 miliarde de dolari din cauza dobânzilor și a duratei judecății.

Cei doi, care au ales să nu depună mărturie în instanță despre activitățile lor, în timp ce conduceau banca, au negat categoric orice neregulă.

Și-a forțat soția să plece din Londra pentru a nu fi judecat de instanțele britanice

Avocata lui Bogolyubov, Clare Montgomery KC, a declarat că contabilul judiciar al băncii nu a găsit "niciun indiciu de deturnare" a fondurilor de către clientul ei sau de către Kolomoisky, ceea ce reprezintă o "eroare fatală" în cazul împotriva lor.

Ea a spus că, în schimb, exista un sistem de "reciclare a împrumuturilor" în care banca nu a reușit să arate că Bogolyubov a fost implicat.

"Banca nu a suferit niciuna dintre pierderile pe care le pretinde și acțiunea este oricum prescrisă", a spus Montgomery în instanță.

Avocații Privatbank insistă, totuși, că Bogolyubov a spus "minciuni sfruntate" și îl acuză că a negat instanței șansa de a-l interoga cu privire la comportamentul său refuzând să depună mărturie.

Gennadiy Bogolyubov a refuzat să depună mărturie în instanță

Gennadiy Bogolyubov a refuzat să depună mărturie în instanță Foto Facebook

Documentul adaugă că oligarhul, care se mutase anterior în Elveția, a încercat să prevină litigiul plătindu-i soției sale o sumă enormă ca să plece din Londra într-o încercare nereușită de a ieși din raza de acțiune a instanțelor britanice.

Avocații arată că Bogolyubov „i-a plătit soției sale 7 milioane de lire sterline în septembrie 2017 pentru a părăsi Anglia într-o încercare de a-și întrerupe legăturile cu această jurisdicție și amenințând că taie sprijinul financiar propriilor copii dacă femeia nu făcea ceea ce îi cerea", se arată în documentul din instanță.

Soția ar fi declarat că s-a simțit presată de Gennadiy (Bogolyubov), acesta spunându-i că dacă nu pleacă din Anglia, nu o va mai sprijini financiar. Prin urmare, a fost de acord cu reticență să se mute cu copiii în Elveția.

Averea lui Bogolyubov nu acoperă prejudiciul adus băncii

La începutul acestui an lui Bogolyubov i s-a interzis să îi ofere soției sale "un minim de 95 de milioane de lire sterline" într-un acord de separare.

Hotărârea Curții de Apel, care a urmat unei audieri anterioare la Înalta Curte, a constatat că ar fi "ilogic și greșit" ca banii să fie dați soției sale până când nu va fi stabilit gradul de "răspundere masivă" a lui Bogolyubov în cazul Privatbank.

Judecătoarea, Lady Justice King, a spus că informațiile furnizate instanței de către cuplu arată că averea lui Bogolyubov se ridică la 3,8 miliarde de lire sterline, dar că aceasta nu ar fi suficientă pentru a-și îndeplini obligațiile dacă pierde cazul Privatbank.

Bogolyubov s-a mutat la Londra în 2009 și a obținut cetățenia britanică. A părăsit capitala în 2017 pentru a se muta în Elveția după ce a fost dat în judecată în alte două cazuri începute înainte de începerea litigiului Privatbank.

Cererea făcută de Privatbank, pe care Bogolyubov și Kolomoisky au ajutat-o să o înființeze în 1992, a fost făcută după ce banca a fost naționalizată în 2016 și s-au descoperit pierderi în valoare de 5,5 miliarde de dolari.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…