Ayman al-Zawahiri a fost văzut ”în mai multe rânduri şi pe durate lungi de timp în balconul în care a fost atins până la urmă” de atac, în capitala afgană, a adăugat el.
Balconul casei din Kabul unde a fost ucis Ayman al-Zawahiri. Foto: Twitter/Charles Lister
Din imaginile publicate pe Twitter, casa conspirativă în care se ascundea fostul lider Al-Qaeda, aflată în cartierul Sherpur din Kabul, nu prezintă niciun fel de urme ale vreunei explozii, care ar fi trebuit să fie altminteri extrem de vizibile dacă cele două rachete Hellfire ar fi avut o încărcătură explozivă convenţională.
Primele informaţii amănunţite despre misterioasele Hellfire, modelul R9x, botezate „bombe ninja” au fost publicate de Wall Street Journal în 2019. În articol, se arată că respectiva armă este „dedicată” cu precădere uciderii liderilor terorişti şi, prin faptul că nu produce nicio explozie, sunt minimizate astfel riscurile de a cauza victime colaterale.
Astfel, noul model de rachetă conţine, în loc de exploziv, şase lame ascuţite care se desprind cu câteva secunde înainte de impact. Greutatea şi viteza la impact permit acestor lame să treacă prin pereţi sau capota unei maşini, de exemplu.
Casa cu trei etaje unde a avut loc atacul se află la Sherpur, un cartier înstărit din capitala afgană, unde mai multe vile sunt ocupate de către oficiali şi comandaţi talibani de rang înalt.
Mai mulţi locuitori, intervievaţi de AFP, credeau că locuinţa era goală. ”Nu am văzut pe nimeni locuind acolo de aproape un an”, dă asigurări un angajat al unui birou vecin. Casa ”a fost mereu în beznă, fără un bec aprins”.
Ministrul afgan de Interne a dezminţit duminică informaţii cu privire la vreun atac cu dronă la Kabul. El a declarat AFP că o rachetă a atins ”o casă goală” în capitală.
Un purtător de cuvânt al talibanilor a scris marţi pe Twitter că un ”atac aerian” a fost comis cu ”drone americane”.
Joe Biden - care era bolnav de covid-19 şi se afla într-un regim strict de izolare atunci când a ordonat atacul, la 25 iulie - a precizat în alocuţiunea sa că operaţiunea n-a făcut ”nicio vctimă civilă”.
Prezenţa lui Ayman al-Zawahiri la Kabul constituie, de altfel, o ”încălcare clară” a Acordului de la Doha din 2020, încheiat de America lui Donald Trump cu talibanii, care s-au angajat să nu găzduiască Al-Qaida pe teritoriul lor, subliniază oficialul american de rang înalt citat.
Secretarul de Stat american Antony Blinken i-a acuzat luni seara (ora locală) pe talibani de faptul că, ”găzduindu-l şi adăpostindu-l” pe al-Zawahiri, au ”încălcat grosolan Acordul de la Doha” care prevedea retragerea trupelor americane din Afganistan.
Zabihullah a acuzat, la rândul său, Statele Unite de faptul că au încălcat aceste acorduri prin comiterea unui atac pe teritoriul Afganistanului.
În cadrul Acordului de la Doha, talibanii s-au angajat să nu lase Afganistanul să redevină o rampă de lansare a jihadului internaţional, însă, potrivit unor experţi, gruparea talibană nu şi-a întrerupt niciodată legăturile cu Al-Qaida.
”Ceea ce ştim este că oficiali talibani de rang înalt din cadrul (reţelei jihadiste) Haqqani erau la curent cu prezenţa sa la Kabul”, a detaliat un reprezentant al administraţiei Biden.
Mai mult, au apărut informaţii că Zawahiri ar fi fost un oaspete al liderilor talibani şi că vila din Kabul în care trăia alături ar aparţine lui Sirajuddin Haqqani, ministrul de interne al talibanilor, care se regăseşte pe lista teroriştilor sancţionaţi de americani, potrivit BBC.
Ministrul afgan de Interne Sirajuddin Haqqani este, de altfel, liderul redutabilei reţele Haqqani, o subgrupare brutală a taibanilor, care se face vInovată de unele dintre cele mai grave violenţe din ultImii 20 de ani.
Oficiali americani cataloghează acastă reţea drept mâna dreaptă a serviciilor pakistaneze de informaţii.
Cum a fost identificat de CIA Ayman al-Zawahiri
Până la anunţul SUA, se zvonise că Zawahiri se află în Pakistan sau în Afganistan. Vorbind sub condiţia anonimatului, un înalt oficial al administraţiei Biden a oferit mai multe detalii despre operaţiunea de ucidere a liderului Al Qaeda, confom Digi 24.
De câţiva ani, guvernul SUA cunoştea o reţea despre care a evaluat că îl sprijină pe Zawahiri, iar în ultimul an, după retragerea Statelor Unite din Afganistan, oficialii urmăriseră indicii privind prezenţa Al Qaeda în ţară.
În acest an, oficialii au identificat că familia lui Zawahiri - soţia lui, fiica lui şi copiii acesteia- s-au mutat într-o casă conspirativă din Kabul şi ulterior l-au identificat pe Zawahiri în aceeaşi locaţie.
În lunile următoare, oficialii serviciilor de informaţii au devenit mai încrezători că l-au identificat corect pe Zawahiri în Kabul şi, la începutul lunii aprilie, au început să informeze oficiali înalţi ai administraţiei americane. Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională, l-a informat ulterior pe preşedintele Joe Biden.
„Am fost capabili să construim un model de viaţă prin informaţii primite din mai multe surse independente”, a spus oficialul.
Americanii au investigat construcţia casei şi au analizat cine sunt cei care locuiesc acolo pentru a se asigura că Statele Unite pot finaliza o operaţiune de ucidere a lui Zawahiri fără a ameninţa integritatea structurală a clădirii şi a minimiza riscul pentru civili şi familia lui Zawahiri, a spus oficialul.
În ultimele săptămâni, preşedintele a convocat întâlniri cu consilieri cheie şi membri ai cabinetului pentru a analiza informaţiile şi a evalua care este cea mai bună soluţie. La 1 iulie, Biden a fost informat cu privire la o operaţiune propusă în Situation Room de la Casa Albă de către membrii cabinetului său, inclusiv de directorul CIA William Burns.
Biden „a pus întrebări detaliate despre ceea ce ştim” şi a examinat îndeaproape un model al casei conspirative pe care comunitatea de informaţii a construit-o şi adus-o la întâlnire.
Biden a întrebat despre iluminat, vreme, materiale de construcţie şi alţi factori care ar putea afecta succesul operaţiunii, a spus oficialul. Preşedintele a cerut, de asemenea, o analiză a potenţialelor efecte ale unei lovituri americane în Kabul.
Un cerc strâns de avocaţi inter-agenţii a examinat rapoartele de informaţii şi au confirmat că Zawahiri era o ţintă legală fiind liderul grupării teroriste Al Qaeda.
Pe 25 iulie, preşedintele a convocat membrii cheie ai cabinetului şi consilierii săi pentru a primi o informare finală şi pentru a discuta cum uciderea lui Zawahiri ar afecta relaţia Statelor Unite cu talibanii, printre alte aspecte, a spus oficialul. După ce a solicitat părerile celorlalţi din sală, Biden a autorizat „un atac aerian precis, adaptat”, cu condiţia să minimizeze riscul unor victime civile.