Cum a fost trăită de șoferi intrarea în Schengen, la vamă: „Jur că n-am crezut că o să apuc vremea asta. S-a terminat, în sfârșit, cu stresul vamal”

Cum a fost trăită de șoferi intrarea în Schengen, la vamă: „Jur că n-am crezut că o să apuc vremea asta. S-a terminat, în sfârșit, cu stresul vamal”

Intrarea în Schengen a fost mult așteptată de români, în special de cei care traversează foarte des granițele. Primii şoferi care au trecut graniţele au primit diplome şi aplauze.

A fost eliminat controlul de frontieră FOTO: Poliția de Frontieră

A fost eliminat controlul de frontieră FOTO: Poliția de Frontieră

Minunat mi se pare, jur n-am crezut vreodată că o să apuc vremea asta. După ore în șir petrecute aici... Pentru noi, cei care circulăm des, e o schimbare enormă”, a declarat un șofer la granița de la Nădlac, citat de Antena 3 CNN.

Românii care se întorceau din vacanțele de sărbători au profitat de prima zi fără controale vamale. Mulți au imortalizat momentul istoric.

Venim din vacanță și e minunat. S-a terminat, în sfârșit, cu stresul vamal. Mulțumim lui Dumnezeu pentru această schimbare minunată”, a spus un alt șofer.

„Mi se pare extraordinar. În alți așteptam la cozi 40 de minute, uneori stăteam chiar și două ore”, a mai spus un șofer.

Începând cu 1 ianuarie 2025, la frontiera internă a României, respectiv la granița cu Ungaria și Bulgaria, a fost eliminat controlul de frontieră, sens în care toate persoanele se pot deplasa către sau dinspre alte state Membre ale Spațiului Schengen (cu excepția Ciprului și Irlandei) fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie.

Însă, polițiștii de frontieră români pot face controale aleatorii și nesistematice pe căile de comunicație de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita celor 30 de km de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competență.

Pentru realizarea acestor verificări, lucrătorii noștri dispun de terminale mobile conectate la bazele de date relevante ale autorităților române, dar și la cele din Spațiul Schengen, efectuând, în ultimele 24 de ore, peste 9.200 de verificări în aplicația eDAC.

În situațiile în care au fost abateri de la normele legale, în ultimele 24 de ore, în zonele de competenţă - punctele de trecere, dar şi la „frontiera verde” - poliţiştii de frontieră au constatat 46 de fapte ilegale (22 infracţiuni şi 24 contravenţii) prin care a fost încălcată legislaţia română.

„În urma constatării faptelor ilegale de către polițiștii de frontieră, au fost aplicate amenzi în valoare de 7.300 lei și au fost ridicate în vederea confiscării, bunuri în valoare de aproximativ 61.850 lei, care au fost oprite de la comercializare, cu scopul de a proteja consumatorii”, a transmis Poliția de Frontieră.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ioana Ene Dogioiu / Filme cu proști care s-au crezut foarte deștepți

2 Locul unde se afla capitala sexului european în lumea antică. Orașul superb în care femeile se dăruiau bărbaților aproape gratis

3 Foarte interesante amănunte...

4 Marea autostradă din România plănuită în anii '80 care nu a mai fost realizată. Avea 870 de kilometri și trecea prin 11 județe

5 CTP, despre o eventuală interzicere a candidaturii lui C. Georgescu la prezidențiale: „Îl va transforma într-o tumoare imensă inoperabilă”