Cum a fost salvată tânăra sechestrată în portbagajul unei mașini incendiate
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a explicat cum funcţionează tehnologia cu ajutorul căreia a putut fi salvată femeia băgată cu forţa de iubitul ei, un manelist drogat și sub influența alcoolului, în portbagajul unui autoturism, căruia ulterior i-a dat foc. Operatorii Serviciului 112 au reușit în timp-record să o localizeze cu ajutorul unei tehnologii de geolocalizare, coordonatele geografice fiind exploatate rapid de polițiști.
O femeie sechestrată a fost salvată de polițiști
HTML5 este o soluție de localizare dezvoltată de specialiștii STS în anul 2018 și disponibilă pentru smartphone-urile care au activate conexiunea la Internet și GPS-ul, fără să fie nevoie de instalarea unui soft sau a unei aplicații. Concret, în caz de pericol, operatorul 112 trimite victimei un link, iar aceasta nu are de făcut decât să-l acceseze. Soluția dezvoltată de STS acționează asupra softului telefoanelor care transmit către 112 în mod constant coordonatele geografice exacte ale deținătorului, care mai apoi sunt comunicate forțelor de intervenție.
„În situaţia în care sunaţi la numărul de urgenţă 112 şi nu cunoaşteţi adresa sau un punct de reper identificabil pentru determinarea adresei/poziţiei unde vă aflaţi şi unde este nevoie de ajutor, în cazul în care deţineţi un smartphone cu serviciile de date active, operatorul STS din cadrul Serviciului de urgenţă 112 vă poate transmite un SMS cu un link pe care trebuie să îl accesaţi pentru obţinerea poziţiei telefonului mobil şi transmiterea acesteia către sistemul informatic al Serviciului de urgenţă 112”, explică oficialii STS.
Reamintim că numai modul profesionist în care operatorii Serviciului de Telecomunicații Speciale și agenții Poliției Capitalei au acționat într-un caz șocant de răpire care a avut loc în București a salvat o tânără care era în pericol să piară în flăcări pe un teren viran din Sectorul 3, în portbagajul unei mașini incendiate.
Totul a început în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 4.00, când între victimă și partenerul ei, care potrivit ProTV ar fi manelistul „Gicuță din Apărători”, .a izbucnit un scandal. Cei doi se aflau într-un autoturism parcat în Sectorul 3. La mijloc ar fi fost o datorie de 1.500 de lei pe care femeia ar fi avut-o la iubitul ei. Potrivit anchetatorilor, manelistul, aflat sub influența drogurilor și a alcoolului, s-a enervat, și-a luat iubita cu forța și a închis-o în portbagaj, după care a demarat în trombă.
Norocul victimei a fost că avea telefonul la ea și că a avut prezența de spirit să apeleze Serviciul de urgență 112. „Deși era foarte speriată, persoana a reușit totuși să ofere detalii relevante despre situația în care se afla”, au transmis angajații STS.
Operatorul STS a decis să utilizeze soluția de geolocalizare HTML5 și i-a trimis femeii un SMS cu un link de localizare, pe care să îl acceseze pentru a putea fi transmise către Sistemul 112 coordonatele geografice ale poziției telefonului de pe care a sunat.
Polițiștii au știut în fiecare moment unde este victima
Pe baza informațiilor de localizare primite în timp real de la telefonul victimei, operatorul STS s-a asigurat că acestea sunt recepționate constant și de către dispeceratul Poliției. Drept urmare, coordonatele GPS ale telefonului au fost comunicate tuturor echipajelor de poliție aflate în serviciu, care au intrat în alertă.
În scurt timp, mașina a fost descoperită într-un câmp din Sectorul 3. Agresorul îi dăduse foc, așa încât la sosirea polițiștilor aceasta ardea în interior. Polițiștii de la Brigada Rutieră, cei care au găsit autoturismul, au forțat portbagajul unde se afla victima și au reușit să o scoată la timp înainte ca flăcările să cuprindă și partea din spate a autoturismului.
Alți doi agenți de circulație au plecat în căutarea agresorului care a fost reperat în apropierea unei stații de carburanți. „Acesta a fost supus testării cu etilotestul și drug-testul, iar confirmarea a venit pe loc. Avea o concentrație alcoolică în aerul expirat de 0,31 mg/l și rezultatul a ieșit POZITIV la cocaină”, au transmis sindicaliștii Europol.
De ce nu a fost folosită aplicația și în cazul „Caracal”
O astfel de intervenție nu a fost posibilă, în 2019, în cazul „Caracal”, când adolescenta Alexandra Măceşanu a sunat la 112 de pe telefonul celui care avea să-i devină călău, Gheorghe Dincă. Asta pentru că telefonul utilizat nu era unul smart, iar sistemul HTML5 nu a putut fi utilizat. Operatorul STS nu a avut decât să opteze pentru metoda cell ID, adică să identifice la ce antenă a operatorului de telefonie era conectat aparatul de la care se face apelul de urgență. Iar această metodă de geolocalizare este una mult mai puțin exactă, indicând o rază foarte mare din care s-ar putea realiza apelul și îngreunând astfel munca polițiștilor. Aceștia au identificat într-un final casa unde era ținută tânăra, dar a fost prea târziu.
Sursa: adevarul.ro