Cum a fost redus la tăcere unul dintre primii doctori chinezi care a încercat să avertizeze lumea în privința coronavirusului
Pe 30 decembrie, Li Wenliang a lansat un mesaj pe grupul de WeChat al foștilor săi colegi de facultate: șapte pacienți proveniți de la piață de pește locală au fost diagnosticați cu o boală asemănătoare SARS și plasați în carantină în spitalul său.
Li a explicat că, potrivit rezultatelor unui test, era vorba de un coronavirus - o familie mare de viruși care include SARS , informează CNN .
Amintirea virusului SARS încă este vie în China, după ce sute de persoane au murit în timpul epidemiei din 2003, ascunse pe cât posibil de guvern.
"Am vrut să le reamintesc colegilor mei de facultate să fie atenți", a spus Li.
Li, un doctor de 34 de ani din Wuhan, le-a spus prietenilor săi să își avertizeze discret cunoscuții. La câteva ore, mesajul său s-a viralizat pe internet, iar numele lui nu a fost șters din mesaj. "Când am văzut mesajul circulând online mi-am dat seama că lucrurile au scăpat de sub control și că probabil voi fi pedepsit", a povestit acesta.
La scurt timp, Li a fost acuzat de lansarea de zvonuri false de către poliția din Wuhan. A fost unul dintre medicii luați în colimator de poliția chineză pentru că a încercat să dezvăluie existența virusului la puțin timp de la apariția sa. În prezent, coronavirusul a ucis 425 de oameni și a infectat peste 20.000 de oameni la nivel mondial .
Li a confirmat pentru CNN că pe 1 februarie a fost diagnosticat cu coronavirus și în prezent se află internat în spital.
Diagnosticarea sa cu coronavirus a declanșat revoltă în China, unde cenzura statului în privința bolii este tot mai greu accceptată de public.
Autoritățile au reacționat după avertismentul său
În ziua în care Li a lansat avertismentul său pe WeChat, o notificare urgentă a fost emisă de Comisia municipală de sănătate din Wuhan, informând spitalele locale că o serie de pacienți au "o pneumonie necunoscută".
Notificarea venea cu un avertisment: "Nicio organizație sau individ nu au permisiunea să ofere informații despre tratamentul bolii fără autorizație".
Pe 31 decembrie, autoritățile din Wuhan au avut o întâlnire pentru a discuta despre epidemie, iar apoi Li a fost chemat să explice de unde știa de cazuri. Ulterior, autoritățile locale au anunțat public epidemia și au contactat Organizația Mondială a Sănătății.
În mesajul său din 30 decembrie, Li scria că pacienții au fost diagnosticați cu SARS. Într-un mesaj ulterior, Li clarifica că este vorba despre un tip diferit de coronavirus, însă primul mesaj se viralizase deja pe internet.
Pe 3 ianuarie, Li a fost chemat la poliție și mustrat pentru "răspândirea de zvonuri pe internet" și "perturbarea liniștii publice". Doctorul a fost nevoit să semneze o declarație prin care recunoștea faptele și promitea să nu le repete. Li a spus că a semnat pentru că se temea că va fi reținut, dar a fost eliberat după o oră.
Pe 10 ianuarie Li a consultat un pacient cu coronavirus fără să știe că este bolnav și a contractat boala. După ce starea sa s-a agravat și a fost internat la terapie intensivă, Li a fost diagnosticat cu coronavirus pe 1 februarie. SURSA: Digi24.ro