Cum a fost păcălit Israelul în timp ce Hamas plănuia un atac devastator

Cum a fost păcălit Israelul în timp ce Hamas plănuia un atac devastator

Atacul de sâmbătă, cea mai gravă breșă în apărarea Israelului din 1973, vine după doi ani de subterfugii din partea Hamas, care au implicat menținerea planurilor sale militare la secret și convingerea Israelului că nu vrea un o luptă. Hamas a dat impresia că economia era în centrul atenției sale, spun surse. Chiar și la vedere, Hamas s-a antrenat pentru atac. Israelul a interpretat greșit antrenamentul.

Hamas a pregătit intens atacul asupra Israelului FOTO PROFIMEDIA

Hamas a pregătit intens atacul asupra Israelului FOTO PROFIMEDIA

Pe baza detaliilor furnizate de o sursă apropiată organizației teroriste și a trei surse israeliene din serviciile de informații, Reuters a reconstituit etapele atacului din 7 octombrie.

„Hamas a folosit o tactică de informații fără precedent pentru a induce în eroare Israelul în ultimele luni, lăsând public impresia că nu era dispusă să intre într-o luptă sau confruntare cu Israelul în timp ce se pregătea de fapt pentru această operațiune masivă”, a declarat declarat sursa apropiată de organizație, în legătură cu planificarea celui mai surprinzător atac asupra Israelului de la Războiul de Yom Kippur (1973), când Egiptul și Siria au lansat un asalt în aceeași manieră.

Una dintre cele mai spectaculoase elemente ale planului Himars a fost o așezare israeliană falsă în Gaza, unde combatanții au simulat o debarcare militară și au exersat luarea ei cu asalt, a declarat aceasta, adăugând că s-au făcut și înregistrări video ale manevrelor.

Deși fără îndoială Israelul nu le-a ratat, a fost păcălit de faptul că Hamas semnala că prioritatea sa este să asigure locuri de muncă pentru populația numeroasă din Gaza și că astfel nu are niciun interes să înceapă un nou război.

„Hamas a reușit să construiască o întreagă imagine că nu este pregătită pentru o aventură militară împotriva Israelului", a declarat sursa.

De la războiul din 2021, Israelul a încercat să asigure un anume nivel de stabilitate economică în Gaza prin oferirea de stimulente, inclusiv mii de permise de muncă în Israel sau în Cisiordania, unde salariile în construcții, agricultură sau servicii pot fi de 10 ori mai mari.

„Am crezut că faptul că ei vin să muncească și aduc bani în Gaza va crea un anumit nivel de calm. Ne-am înșelat”, a declarat un alt purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Ne-au făcut să credem că vor bani. Or, în tot acest timp erau angajați în exerciții/antrenamente până când s-au dezlănțuit”, a admis o sursă de securitate israeliană.

Ca parte a subterfugiului său din ultimii doi ani, Hamas s-a abținut de la operațiuni militare împotriva Israelului, chiar în timp ce Jihadul Islamic, o altă grupare armată islamistă cu sediul în Gaza, lansa pe cont propriu o serie de atacuri, inclusiv cu rachete.

Reținerea de care a dat dovadă Hamas a atras critici publice din partea unor susținători – dar totul făcea din stratagema Hamas de a face să pare că problemele economice sunt, de fapt, preocuparea centrală, și nu declanșarea unui nou război, a explicat sursa citată.

În Cisiordania, controlată de președintele palestinian Mahmoud Abbas și de grupul său Fatah, au apărut voci disprețuitoare la adresa Hamas pentru că nu mai făcea nimic. În iunie 2022, Fatah îi acuza public pe liderii Hamas că au fugit în capitalele arabe pentru a trăi în „hoteluri și vile luxoase”, lăsându-și poporul să se zbată în sărăcie,

O a doua sursă de securitate israeliană a explicat că, într-o anumită perioadă Israelul a avut convingerea că liderul mișcării din Gaza, Yahya Al-Sinwar, era preocupat mai curând de gestionarea Gaza „decât de uciderea evreilor”. În același timp, Israelul și-a îndepărtat atenția de la Hamas, fiind ocupat să facă presiuni pentru un acord de normalizare a relațiilor cu Arabia Saudită, a adăugat acesta.

Israelul se mândrește de mult timp cu capacitatea sa de a se infiltra și a monitoriza grupurile islamiste. În consecință, a declarat sursa apropiată Hamas, o parte crucială a planului a fost evitarea scurgerilor de informații.

Mulți lideri Hamas nu erau la curent cu planurile, și nici cei 1.000 de luptători desfășurați în asalt nu aveau idee despre scopul exercițiilor, a adăugat sursa.

Etapele operațiunii

Operațiunea a fost împărțită în patru părți, a declarat sursa Hamas.

În primă fază, Hamas a lansat din Gaza un baraj de 3.000 de rachete, concomitent cu incursiuni peste graniță în deltaplane, a spus sursa. Israelul a declarat anterior că inițial au fost trase 2.500 de rachete.

Odată debarcați, luptătorii au securizat terenul astfel încât o unitate de comando de elită să poată lua cu asalt bariera electronică și îngrădirea din ciment de la graniță menite să împiedice înfiltrarea dinspre Gaza.

Luptătorii au folosit explozibili pentru a sparge barierele și apoi au traversat în viteză pe motociclete. Buldozerele au lărgit breșele și mai mulți luptători au pătruns în Jeepuri.

O unitate de comando a atacat cartierul general al armatei israeliene din sudul Fâșiei Gaza și a bruiat comunicațiile, împiedicând personalul să anunțe comandanții sau să comunice între ei, a declarat sursa.

Partea finală a implicat mutarea ostaticilor în Gaza, în mare parte înfăptuită la începutul atacului, a declarat sursa apropiată Hamas.

O luare de ostatici foarte mediatizată a fost răpirea unui număr de tineri de la o petrecere rave, lângă kibbutzul Re'im, în apropiere de Gaza, asupra căreia combatanții au deschis focul. Imagini de pe rețelele de socializare au arătat zeci de persoane fugind și căutând refugiu în timp ce se auzeau focuri de armă.

Sursa de securitate israeliană a declarat că trupele israeliene se aflau sub nivelul maxim de efective în sud, în apropierea graniței cu Gaza, deoarece o parte dintre ele fuseseră redistribuite în Cisiordania în urma unei valuri de violență între coloniștii israelineni și militanții palestinieni.

„Ei (Hamas) au exploatat acest lucru”, a spus sursa.

Un eșec uriaș al serviciilor de informații

Generalul în retragere Yaakov Amidror, fost consilier pentru securitate națională al premierului Benjamin Netanyahu, a declarat duminică reporterilor că atacul a reprezentat „un eșec uriaș al sistemului de informații și al aparatului militar din sud”.

Amidror, președinte al Consiliului de Securitate Națională în perioada aprilie 2011-noiembrie 2013 și în prezent senior fellow al Institutului pentru Strategie și Securitate din Ierusalim, a declarat că unii dintre aliații Israelului au afirmat că Hamas a dobândit „mai multă responsabilitate”.

„Am început în mod stupid să credem că este adevărat. Așadar, am făcut o greșeală. Nu vom face din nou această greșeală și vom distruge Hamas, încet, dar sigur”, a spus el.

Israelul recunoaște că a fost prins cu garda jos de atacul planificat în preajma Sabatului evreiesc și a unei zile libere din motive religioase. Luptătorii Hamas au luat cu asalt orașe și așezări comunitare israeliene, ucigând cel puțin 700 de israelieni și răpind zeci de persoane. Peste 400 de palestinieni au murit după ce Israelul a ripostat cu bombardamente asupra Fâșiei Gaza.

„Acesta este 9/11 al nostru. Ne-au surprins și au venit rapid din mai multe locuri - atât din aer, cât și de la sol și de pe mare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare israeliene, maiorul Nir Dinar.

Osama Hamdan, reprezentantul Hamas în Liban, a declarat pentru Reuters că atacul a arătat că palestinienii au voința de a-și atinge obiectivele "indiferent de puterea și capacitățile militare ale Israelului".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri