Cum a fost găsit Coiful de aur de la Coțofenești, în urmă cu aproape 100 de ani. Povestea celei mai mari descoperiri din România
Coiful de aur de la Coțofenești este, fără discuție, una din cele mai mari descoperiri din tezaurul României.
Din păcate, sâmbătă, 25 ianuarie, acesta, alături de alte obiecte ce fac parte din tezaurul dacic, au fost furate. Acestea se aflau într-un muzeu din Olanda, ca parte a unei expoziții ce a început din iulie 2024, și urma să ia sfârșit duminica aceasta.
Muzeului Drents din Assen, unde a avut loc expoziția, a fost spart printr-o explozie, care a avut loc la 3:45 dimineața, dar care nu a fost urmată și de un incendiu, scrie publicația olandeză Rtv Drenthe .
Coiful dacic, ce datează din secolul IV al erei noastre, cântărește aproape 800 de grame din aur masiv și poate ajunge la suma de 50.000 de dolari, adică 237.000 de lei. Dacă este luată în calcul și vechimea, valorea coifului poate depăși câteva milioane de euro.
Coiful face parte din cultura geto-dacică din epoca La Tène. Potrivit experților, cel mai probabil i-a aparținut unui rege geto-dac, căpetenie a unei formaţiuni politice autohtone constituită în zonă, pe la sfârşitul secolului V, începutul secolului IV î.e.n.
Formele ornamentale includ o calotă decorată cu nasturi radiați și un chenar spiral punctat. Pe partea din față, se regăsesc doi ochi cu pupile marcate prin cercuri duble și sprâncene dramatice, întoarse conferind coifului un aspect apotropaic, menit să protejeze purtătorul de spiritele rele.
„Modelarea ochilor este excepţional de exagerată, ea accentuându-se şi prin cele două răsuciri, nenaturale, ale sprâncenelor. Prin aceasta se sublinia şi mai mult caracterul convenţional, apotropaic al coifului“, scrie istoricul D. Berciu.
Povestea descoperirii nu este foarte clară, existând mai multe variante. Cert este că, artefactul a fost descoperit în 1928.
Citește continuarea pe Click!
Sursa: adevarul.ro