Cum a folosit PROPAGANDA anti-DNA o scrisoare de campanie din America
HotNews.ro scrie despre cum se explica scrisoarea Lorettei Sanchez, membra a Congresului american, in care se declara de acord cu ingrijorarile unui pastor roman in legatura cu "violarile documentate ale drepturilor omului, sub pretextul combaterii coruptiei". Plus: La ce scor a pierdut alegerile cu toata sustinerea pastorului.
Un membru al Congresului SUA, Loretta Sanchez, a transmis, in urma cu cateva zile, o scrisoare Coalitiei romanilor din America, in care afirma ca impartaseste ingrijorarile exprimate de un preot greco-catolic roman, Chris Terhes, cunoscut pe Facebook drept unul din criticii virulenti ai DNA si SRI. Sanchez, pe atunci in plina campanie electorala pentru alegerile primare din cadrul Partidului Democrat, cauta sa obtina sprijinul comunitatii de romani din California. Acest lucru rezulta fara dubii chiar din scrisoarea transmisa, in care se declara "recunoscatoare pentru sprijinul primit" dar si din indemnurile la vot pentru Sanchez postate pe Facebook de preotul Chris Terhes.
Un articol din Washigton Post publicat miercuri, 8 iunie, anunta ca Loretta Sanchez a pierdut la mare distanta de contracandidata sa alegerile preliminare din Partidul Democrat. Ea mai are insa o sansa in noiembrie. Cu doua zile inainte de alegerile preliminare, pe ultima suta de metri a campaniei, Sanchez a remis organizatiei reprezentate de Terhes o scrisoare care contine in esenta viziunea acestuia despre presupuse abuzuri si violari ale drepturilor omului cauzate de lupta anti-coruptie din Romania.
Terehes este extrem de activ pe Facebook cu postari pe aceasta tema de cel putin un an. Preotul acuza SRI si DNA in aceiasi termeni folositi de politicieni precum Victor Ponta, Calin Popescu Tariceanu, Traian Basescu. Cu o zi inaintea alegerilor din Partidul Democrat, Terhes publica pe Facebook urmatorul indemn: "Daca sunteti in California luati in considerare sa votati pentru Loretta Sanchez la Senat. Cat timp a fost in Congress a ajutat enorm Romania, iar din Senat o poate ajuta si mai mult."
De pilda, in legatura cu viziunea preotului Terhes cu privire la justitia din Romania, relevanta este postarea de pe Facebook din data de 3 iunie: "(...) Daca veti citi hotarari judecatoresti din Romania ultimilor ani veti vedea ca aceasta mentalitate de inchizitori stalinisti inca exista printre multi procurori si judecatori. Deseori arestul preventiv este cerut de procurorii DNA pentru ca inculpatul "nu colaboreaza", adica fie nu recunoaste cele spuse intr-un denunt fie nu il denunta pe altul. Uneori acelasi rationament inchizitor-stalinist este mentinut de judecatori. O justitie care incalca drepturile omului si inspira teama si frica in societate nu e o justitie dreapta, iar in timp va crea multe probleme sociale." Acest gen de pozitionare este doar una din zeci exprimate in aceiasi termeni pe Facebook de preotul Terhes in ultimele luni de zile. Or, tema justitiei "ca in anii 50" este unghiul de abordare preferat de Sebastian Ghita, Victor Ponta, Dan Voiculescu, Adrian Nastase si alti mari cercetati penal sau condamnati pentru coruptie.
De remarcat ca intre preotul greco-catolic Chris Terhes si Loretta Sanchez exista o colaborare mai veche. Contul de Facebook al preotului abunda in poze alturi de Sanchez, careia i-a si acordat o diploma in ianuarie 2015 din partea bisericii unde oficiaza preotul.
Mentionam ca pozitia Departamentului de Stat American, al Casei Albe, care reflecta pozitia oficiala a Statelor Unite, este de sprijin puternic pentru lupta anti-coruptie din Romania. Laura Codruta Kovesi a fost premiata de ambasada Statelor Unite, iar ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a sustinut in declaratii publice activitatea DNA. La sfarsitul anului trecut, ambasadorul Klemm afirma: "Susţin în totalitate munca doamnei Kovesi. Chiar am avut privilegiul să o întâlnesc săptămâna trecută. I-am spus şi dânsei ceea ce le-am spus tuturor oficialilor români pe care i-am întâlnit, şi anume faptul că Statele Unite ale Americii susţin lupta împotriva corupţiei. Iar eu, ca ambasador, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a sprijini România în acest demers". Mai mult, la audierile din Senatul SUA, un membru al comisiei de politica externa a senatului i-a spus viitorului ambasador: „Sper că vă veţi asigura că Kovesi rămâne sprijinită de Guvernul României”.