Cum a devenit șampania băutură de sărbătoare
Se apropie Revelionul și intrarea în noul an, care se face de obicei cu un pahar de șampanie în mână și ciocnind cu cei care se află alături de noi în acest moment special.
Șampania se prepară din anumiți struguri FOTO Wikimedia
Există mai multe tipuri de vin spumant, de la binecunoscuta șampanie și până la prosecco sau Lambrusco.
Somalierul Lauren Friel a prezentat principalele caracteristici ale șampaniei și a explicat de ce o consumăm când sărbătorim ceva. Șampania a devenit cunoscută ca băutură de sărbătoare din jurul anului 900 d.Hr, devenind o traditie tocmai din cauza calităților speciale și o băutură preferată a curţilor regale. „Reims, care este o localitate din Champagne, a devenit locul de încoronare a regalității franceze în acea perioadă. Astfel, vinul care se producea din acea regiune era asociat cu aristocrația. Și are ceva anume: vinul în sine este special, experiența de a bea vinul este specială, iar felul în care te face să te simți este special. Fiecare eveniment din viață poate fi marcat cu o sticlă de șampanie.
Șampania trebuie să provină din regiunea Champagne și se specifică utilizarea anumitor struguri: cele trei mari soiuri sunt pinot noir, chardonnay și pinot meunier; poate fi un amestec din toate cele trei soiuri, poate fi un singur soi. În mod similar, există reglementări în alte părți ale lumii care sunt renumite pentru vinurile lor spumante. (...) Vinurile de șampanie sunt de obicei îmbuteliate la o presiune mai mare. Metoda de producție creează un cordon foarte fin - o bulă foarte strânsă - care va persista în pahar pentru foarte, foarte mult timp“, arată somalierul Lauren Friel, conform publicației „Eater“.
Acesta recomandă să nu consumăm în exces șampanie, ci o singură sticlă este suficientă, mai ales că de Revelion se consumă o cantitate mai mare de băuturi alcoolice.
Ce alimente pot fi asociate cu șampania
Somalierul spune că putem să consumăm șampanie împreună cu mâncărurile mai bogate în grăsimi sau chiar cele care sunt mai proaspete: „Când lucram în restaurante unde făceam meniuri de degustare, de multe ori nu aveam posibilitatea de a gusta felurile de mâncare înainte de servire și trebuia să vin cu asocieri din mers. Șampania a fost întotdeauna un fel de as în mânecă, deoarece se potrivește cu mai mult sau mai puțin orice. Aciditatea sa naturală și purificatoare o face să fie o pereche excelentă pentru mâncărurile care au multă grăsime sau bogăție sau pentru mâncărurile proaspete și vibrante. Este pur și simplu un mare cameleon. Mie îmi place cu pizza“.
Mărci apreciate de șampanie
Somalierul Lauren Frielare și câteva sfaturi cu privire la mărcile care pot fi achiziționate: „Laherte Frères sunt minunate. Produc o gamă largă de stiluri la un preț foarte accesibil. Lelarge-Pugeot, la fel, deși poate fi puțin mai greu de găsit. Tarlant este un favorit al meu de mult timp. Voi spune că niciunul dintre acești producători nu este un producător pe care să poți intra, de exemplu, în magazinul local de la colț“.
Șampania a fost inventată de călugărul Pierre Pérignon, din regiunea Champagne. Potrivit unei legende, el a fost surprins de o pocnitură puternică atunci când desfăcea o sticlă de vin. Atunci și-a dat seama că vinul, care nu fermentase suficient până la îmbuteliere, a reluat procesul de fermenare odată destupată sticla, ceea ce l-a făcut să devină spumos.
Sursa: adevarul.ro