Cum a devenit Rafah singura salvare a locuitorilor din Gaza. Cât de complicat este pentru palestinieni să treacă granița în Egipt
Palestinienii s-au adunat la punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, în sudul Fâșiei Gaza, în speranța de a pleca înainte de o așteptată ofensivă terestră israeliană.
Mii de palestinieni așteaptă la punctul de trecere a frontierei de la Rafah FOTO EPA EFE
Presa americană a anunțat că punctul de trecere va fi deschis pentru ieșirea cetățenilor cu dublă cetățenie și pentru intrarea ajutorului umanitar, fără a preciza însă și momentul. Cu toate acestea, punctul de trecere a rămas închis luni după-amiază.
Ce este punctul de trecere Rafah?
Este cel mai sudic punct de ieșire din Gaza și se învecinează cu peninsula Sinai din Egipt.
Există doar alte două puncte de trecere a frontierei din și în Fâșia Gaza - Erez, un punct de trecere pentru persoane cu Israelul în nordul Fâșiei Gaza, și Kerem Shalom, un punct de trecere exclusiv pentru mărfuri comerciale cu Israelul în sudul Fâșiei Gaza. Ambele sunt închise, potrivit bbc.com .
De ce este important acum?
Bărbați înarmați din gruparea militantă palestiniană Hamas, care guvernează Gaza, au atacat punctul de trecere Erez la 7 octombrie, în timpul unui atac fără precedent asupra sudului Israelului, în urma căruia au murit peste 1 300 de persoane.
Câteva zile mai târziu, Israelul a declarat închise punctele de trecere Erez și Kerem Shalom până la noi ordine, lăsând granița de la Rafah ca singura cale de intrare și ieșire din Fâșie pentru oameni.
De asemenea, Rafah este acum singurul punct de trecere pentru ajutorul umanitar.
Săptămâna trecută, ministerul egiptean de externe a declarat că direcționează zborurile internaționale de ajutor pentru Gaza către aeroportul El-Arish din nordul Sinaiului, iar zeci de camioane care transportă combustibil și bunuri umanitare sunt parcate pe partea egipteană a punctului de trecere Rafah.
Ce se întâmplă la trecerea de la Rafah?
Au circulat rapoarte contradictorii cu privire la situația de la Rafah. Hamas și Egiptul exercită controlul asupra persoanelor care pot trece, dar operațiunile au fost perturbate de când Israelul a început să efectueze valuri de lovituri aeriene asupra Gaza ca represalii la atacul Hamas.
Presa egipteană a declarat că punctul de trecere a fost închis în urma a trei lovituri israeliene din 9 și 10 octombrie, care, potrivit acesteia, au provocat răniți de partea egipteană și palestiniană a frontierei.
La 12 octombrie, guvernul egiptean a cerut Israelului să oprească atacurile în apropierea punctului de trecere a frontierei Rafah, astfel încât acesta să poată servi drept „colac de salvare" pentru populația din Gaza, și a precizat că nu va deschide pasajul până când nu vor exista garanții pentru siguranța personalului său.
Țările occidentale se implică, de asemenea, pentru a încerca să asigure o trecere sigură prin Rafah atât pentru deținătorii de pașapoarte străine din Gaza, cât și pentru ajutorul umanitar.
Ministrul britanic de externe, James Cleverly, și omologul său american, Antony Blinken, au declarat amândoi că lucrează cu Israelul, Egiptul și „alte voci politice importante din regiune" pentru a redeschide punctul de trecere.
Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că cetățenii americani au fost sfătuiți să se îndrepte spre Rafah, deoarece „s-ar putea ca deschiderea punctului de trecere să fie anunțată cu foarte puțin timp înainte și să fie deschisă doar pentru o perioadă limitată de timp".
Luni, mulțimi de oameni s-au adunat la Rafah în urma unor informații potrivit cărora punctul de trecere ar fi fost redeschis temporar în timpul unei scurte încetări a focului, însă atât Israelul, cât și Hamas au negat rapid acest lucru.
De ce sunt închise trecerile de frontieră?
Israelul și Egiptul au restricționat circulația mărfurilor și a persoanelor în și din Gaza de când Hamas a preluat controlul asupra teritoriului în 2007. Cele două țări susțin că blocada este necesară din motive de securitate.
Ca parte a răspunsului său la atacul mortal al Hamas, ministrul israelian al apărării a ordonat, la 9 octombrie, un „asediu complet" al Gaza, adăugând: „Nu va exista electricitate, nu vor exista alimente, nu va exista combustibil, totul este închis".
Și, deși Egiptul pare pregătit să redeschidă punctul de trecere Rafah pentru a permite ieșirea deținătorilor de pașapoarte străine și intrarea ajutorului umanitar, se teme de un aflux masiv de refugiați palestinieni care fug de război.
Președintele egiptean a avertizat la 12 octombrie că un exod din Gaza riscă să „lichideze" cauza palestiniană și a făcut apel la palestinieni să „rămână neclintiți pe pământul lor".
De asemenea, Egiptul este îngrijorat de posibilitatea ca militanții islamiști să intre în țară, după ce s-a confruntat cu o insurecție jihadistă în Sinai timp de aproape un deceniu.
Cum este folosit în mod normal punctul de trecere Rafah?
Nu este ușor pentru palestinieni să părăsească Gaza prin Rafah . Palestinienii care doresc să folosească punctul de trecere trebuie să se înregistreze la autoritățile palestiniene locale cu două până la patru săptămâni înainte și pot fi respinși fie de autoritățile palestiniene, fie de cele egiptene, fără prea multe avertismente sau explicații.
Potrivit ONU, în august 2023, autoritățile egiptene au permis 19.608 ieșiri din Gaza și au refuzat intrarea a 314 persoane.
Sursa: adevarul.ro