Cum a devenit proaspătul ambasadorul SUA în Ungaria noul inamic al guvernului Orban

Cum a devenit proaspătul ambasadorul SUA în Ungaria noul inamic al guvernului Orban

De doar două luni ambasador al SUA în Ungaria, David Pressman, a devenit un nume familiar la Budapesta prin disponibilitatea sa de denunța și chiar trolla retorica bombastică și cu accente conspiraționiste a guvernului maghiar, relatează Politico. Dar el a devenit o țintă preferată a mass-mediei favorabilă guvernului lui Viktor Orban.

David Pressman nu trece cu vederea atacurile presei maghiare FOTO Ambasada SUA

David Pressman nu trece cu vederea atacurile presei maghiare FOTO Ambasada SUA

Noul ambasador al SUA în Ungaria, David Pressman este avocat, militant pentru drepturile omului, are un partener de gen masculin, doi copii, și a lucrat îndeaproape cu George Clooney.

Sunt îngrijorat când văd rachete care zboară de la Moscova peste locurile de joacă pentru copii din Kiev - și îl văd pe ministrul de externe al Ungariei zburând la Moscova pentru a face conferințe live pe Facebook de la sediul Gazprom", a declarat ambasadorul american pentru Politico.

Din cauza acestei atitudini, Pressman a devenit cel mai recent inamic de la Budapesta.

Ziarele scriu în mod regulat despre el - "Diplomația clovnilor", a titrat unul dintre ele. Canalele de televiziune de stat, prietenoase față de guvernul lui Orbán, sunt și ele preocupate obsesiv de Pressman, prezentându-l pe ambasadorul american ca pe un stăpân colonial secretos trimis să se amestece în afacerile interne ale Ungariei.

„Sancțiunile Bruxelles-ului ne falimentează”, scrie mare pe un poster lipit pe un panou din Budapesta deasupra imaginii unei rachete.

Ca tânăr avocat i s-a alăturat actorului George Clonney într-o campanie de conștientizare a atrocităților de la Dafur (Sudan), a fost consilierul secretarului de stat Madeleine Albright, a lucrat în cadrul Departamentului Securității Interne și a făcut parte din echipa Casei Albe în administrația Obama. El a fost și ambasadorul SUA pentru afaceri politice politice speciale la ONU (2014).

În prezent, obiectivul său este să pună bazele unor relații de bună colaborare cu guvernul maghiar.

Când vom vedea povești nebunești ale Kremlinului reproduse în mass-media ungară, le vom denunța, pentru că trebuie să o facem", a spus el.

Dar, a adăugat Pressman, „toate acestea se fac cu intenția de a ne apropia mai mult - nu de a ne îndepărta".

Chiar și înainte de sosirea ambasadorului, retorica antiamericană era în creștere în Ungaria, notează Politico.

În presa maghiară controlată de guvern, SUA sunt atât omul negru din spatele invaziei din Ucraina, cât și marioneta partidelor de opoziție din Ungaria. Publicațiile legate de Fidesz au răspândit chiar teorii paranoice ale conspirației despre un diplomat american care a murit într-un accident de circulație.

„Interferență gravă și fără precedent în sistemul judiciar"

Dar, în ultimele săptămâni, tonul veninos - și atacurile personale asupra lui Pressman - au atins un nivel de maximă febrilitate.

O escaladare bruscă a avut loc după ce Pressman a postat o fotografie de la întâlnirea cu doi judecători din cadrul Consiliului Judiciar Național, un organism al cărui simbolism politic stârnește dezbateri aprinse în Ungaria, prin prisma faptului că are rolul de a supraveghea activitatea judecătorilor.

Este motivul pentru care, pe măsură ce aliații lui Orbán și-au strâns menghina asupra sistemului judiciar, UE și alții au făcut din consolidarea consiliului o prioritate.

Inițiativa lui Pressman a prilejuit un torent de articole împotriva lui, în timp ce televiziunile au luat cu asalt subiectul.

„Interferență gravă și fără precedent în sistemul judiciar", a titrat țipător portalul de știri Origo, legat de guvern. "Astăzi, ceea ce îmi vine în minte este că dacă avem astfel de prieteni, atunci nu avem nevoie de dușmani", s-a pronunțat ziarul Magyar Nemzet, apropiat de Orbán.

În discuții private, oficialii maghiari au fost furioși. „Întâlnirea cu doi judecători infami a fost un început destul de nefericit", a declarat un oficial maghiar de rang înalt. Un purtător de cuvânt al guvernului ungar nu a răspuns la întrebările despre Pressman.

Judecătorul Csaba Vasvári - purtătorul de cuvânt al consiliului și una dintre cei care s-au întâlnit cu ambasadorul american- a declarat pentru Poltico că punerea la stâlpul infamiei alimentează un "efect puternic de înfiorare" în cadrul sistemului judiciar.

În loc să aștepte ca scandalul să se răcească, Pressman a ripostat în stilul său propriu. Astfel, ambasada SUA a postat o serie de fotografii cu politicieni și diplomați de rang înalt care de-a lungul timpului au avut întâlniri cu judecători – inclusiv una cu un Orbán mai tânăr și zâmbitor, alături de fostul judecător al Curții Supreme a SUA Anthony Kennedy.

Ceea ce nu este conform cu practica diplomatică între aliaţi este recentul atac mediatic coordonat asupra purtătorului de cuvânt şi a responsabilului cu relaţiile internaţionale din Consiliul Judiciar Naţional, în ceea ce pare a fi un efort de a inspira teamă celor care doresc să discute cu reprezentanţi ai Statelor Unite”, a fost mesajul ambasadei SUA în Ungaria.

O alianță politizată

Orbán și guvernul său nu au făcut deloc un secret din disprețul lor față de democrații americani, notează Politico.

Democrații, spun ei, vor să își impună ideologia liberală în Ungaria. Ei sunt cei care au ruinat relația cu Ungaria. Le lipsesc valorile familiale. Ei nu sunt un guvern creștin. Republicanii sunt exact opusul, în narațiunea guvernului. Orbán însuși i-a curtat personal pe susținătorii MAGA la propriul lor super bowl – conferința anuală a conservatorilor americani. L-a găzduit pe Tucker Carlson la Budapesta. Și și-ar dori ca Donald Trump să se întoarcă la Casa Albă.

„Întotdeauna este minunat să am vești de la bunul nostru prieten @realDonaldTrump. Haideți să facem ca relațiile dintre SUA și Ungaria să fie din nou mărețe!" a scris Orbán recent pe Twitter.

"În condițiile în care Ungaria se confruntă cu provocări economice și cu războiul lui Vladimir Putin la ușa sa, este momentul pentru o relație excelentă SUA-Ungaria? Chiar acum", a replicat Pressman în glumă.

Nu a fost primul schimb sarcastic de replici a celor doi pe Twitter. Când liderul ungar s-a alăturat pentru prima dată platformei în octombrie și a întrebat retoric unde se află Trump, Pressman a sărit și el în ajutor.

"În timp ce te uiți în jurul tău după prietenul tău, poate ar fi un alt prieten pe care să-l urmărești: președintele Statelor Unite", a replicat el, înainte adăuga și un mesaj pentru criticii săi: „Dar, așa cum ar putea spune presa maghiară: nicio presiune".

Munca noastră nu se referă la politici liberale. Nu este vorba despre politici conservatoare. Dar, în mod fundamental, este vorba despre valori de bază comune care au ca premisă democrația cu "d" mic și despre a ne asigura că suntem capabili să colaborăm împreună", a subliniat ambasadorul american.

Pressman a insistat că nu ia această atitudine personal. Dar "o luăm în serios? Absolut", a adăugat el.

„Sunt reprezentantul Statelor Unite ale Americii. Este neobișnuit să te afli într-un mediu ca acesta".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri