Cum a calculat de fapt Casa Albă taxele vamale cu care a lovit întreaga lume

Cum a calculat de fapt Casa Albă taxele vamale cu care a lovit întreaga lume

Donald Trump a susținut în anunțul său de miercuri că nivelul taxelor vamale cu care a lovit statele din întreaga lume reflectă barierele de diverse tipuri impuse de fiecare țară asupra bunurilor americane. Dar a devenit evident că taxele reflectă mai degrabă deficitul relativ comercial al Americii cu fiecare țară în parte, spun economiștii citați de New York Times și BBC.

În ziua în care a prezentat lista de taxe vamale care vizează majoritatea partenerilor comerciali ai SUA, Donald Trump a subliniat în mod repetat că taxele impuse fiecărei țări sunt reciproce – reflectând barierele tarifare și non-tarifare pe care aceștia le-au impus bunurilor americane.

Oficialii americani nu au dat inițial detalii despre metodologia din spatele acestor calcule, dar un posibil răspuns a apărut mai târziu miercuri.

Noua rată de taxare a importurilor din fiecare țară, scrie New York Times , pare să fie obținută printr-un calcul simplu. Oficialii SUA au luat deficitul comercial pe care America îl are cu țara respectivă și l-au împărțit la exporturile pe care țara respectivă le-a trimis în Statele Unite.

Apoi, pentru că Trump a spus că a fost „amabil”, numărul final obținut a fost redus la aproximativ jumătate.

Primul care a observat acest lucru, într-o postare pe X, a fost James Surowiecki, un specialist în domeniul financiar și autor de cărți, care scrie pentru The Atlantic și The New Yorker.

„Tocmai mi-am dat seama de unde provin aceste rate tarifare false. Ei nu au calculat de fapt ratele tarifare + barierele netarifare, așa cum spun că au făcut. În schimb, pentru fiecare țară, au luat doar deficitul nostru comercial cu țara respectivă și l-au împărțit la exporturile țării către noi”, a observat acesta.

Surowiecki a continuat, ulterior, cu o altă precizare.

„Nu există niciun «mesaj». Ratele tarifare pe care Trump le impune Americii Latine sunt scăzute deoarece deficitele noastre comerciale cu țările din America Latină sunt mici, în timp ce ratele tarifare pe care le impunem țărilor asiatice sunt ridicate deoarece deficitele noastre comerciale cu acestea sunt mari. Este doar o funcție a formulei (deficit comercial/importuri) pe care au folosit-o”, a explicat acesta.

Alți specialiști confirmă metoda de calcul

Comentariul lui Surowiecki, scrie New York Times, a declanșat o amplă dezbatere, având în vedere că Trump a declarat anterior că rata tarifară a fiecărei țări va fi „rata combinată a tuturor taxelor, barierelor nemonetare și a altor forme de înșelăciune”.

Aceste bariere nemonetare includ o serie de legi greu de cuantificat și alte politici pe care Trump le consideră principalul motiv pentru care Statele Unite se confruntă cu astfel de dezechilibre comerciale.

În orice caz, alți experți au confirmat că noile taxe vamale se bazează pe deficitul comercial.

Directorul departamentului de cercetare al Deutsche Bank, George Saravelos, scrie BBC , a confirmat că taxele aplicate reflectă „raportul dintre deficitul comercial de bunuri al unei țări cu SUA și exporturile acelei țări către SUA.

Mai simplu spus, cu cât este mai mare deficitul comercial nominal al unei țări cu SUA, ajustat în funcție de dimensiunea absolută a importurilor țării respective, cu atât sunt mai mari taxele.

De aceea, țări precum Vietnam și China, precum și Bangladesh, se confruntă cu cele mai mari taxe la import. Și, având în vedere că de aici provin articole precum adidașii Nike și tricourile lanțurilor de magazine, cumpărătorii americani vor simți această durere în buzunare, scrie BBC.

Ce spune Casa Albă

Într-un briefing anterior cu reporterii, oficialii Casei Albe au declarat că cifrele au fost calculate de Consiliul consilierilor economici folosind metodologii bine stabilite.

Oficialul a adăugat că modelul se bazează pe conceptul că deficitul comercial pe care îl avem cu o anumită țară este suma tuturor practicilor comerciale neloiale și a „înșelăciunilor” pe care le-a făcut țara respectivă.

Casa Albă și-a clarificat ulterior metodologia cu un comunicat .

Deși utilizează unele simboluri matematice care ar putea fi greu de descifrat, scrie New York Times, comunicatul confirmă că formula se bazează în esență pe deficitul comercial al SUA cu o țară străină, împărțit la exporturile țării respective.

„Întotdeauna a fost un exercițiu foarte dificil să se ajungă la o rată tarifară reciprocă foarte precisă”, a declarat Emily Kilcrease, directoare a Energy, Economics and Security Program la think-tak-ul Center for a New American Security și fostă adjunctă a reprezentantului comercial al SUA.

„Având în vedere ceea ce pare a fi dorința lor de a scoate ceva rapid, se pare că ceea ce au făcut a fost să ajungă la o aproximare care este în concordanță cu obiectivele lor politice”, a spus ea, potrivit New York Times.


Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

2 ALERTĂ Frate, Potra chiar avea o mică armată, sursele n-au spus prostii! / MApN, comunicat care dă fiori!

3 VIDEO Ipochimenul ăsta este senator al României, vai de capul ei de țară! Are mare dreptate Ceaușescu atunci când îi face de cacao...

4 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

5 Reuters: Frustrarea lui Trump creşte / Oficialii americani cred că este puţin probabil să se ajungă la un acord de încetare a focului în Ucraina în urmă…