Cum a călătorit nevăzută fiica lui Putin în Germania
De-a lungul mai multor ani, Katerina Tihonova a făcut numeroase călătorii în Bavaria împreună cu gărzi de corp din cadrul serviciului rus de securitate prezidențială. Reporterii Der Spiegel au descoperit că autoritățile germane nu fuseseră informate cu privire la aceste vizite.
O femeie din Rusia a rezervat o „cameră dublă superioară" la unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri din München: Mandarin Oriental are cinci stele, un bar elegant pe acoperiș, și promite oaspeților „servicii personalizate la cel mai înalt nivel". Este genul de ambianță în care chiar și fiica celui mai puternic om din Rusia se poate simți ca acasă.
Katerina Tihonova, al cărei tată este președintele rus Vladimir Putin, s-a cazat la hotelul Mandarin Oriental în noaptea de 22 decembrie 2016, într-o zi de joi, potrivit documentelor obținute de DER SPIEGEL și de portalul rusesc de investigații IStories. De asemenea, rezervările aeriene, copiile pașapoartelor și emailurile interne ale aparatului de securitate rusesc indică faptul că Tihonova a călătorit în Germania de peste 20 de ori în ultimii ani – vizitele sale trecând neobservate. De fiecare dată, a fost însoțită de gărzi de corp - probabil înarmate - din cadrul Serviciului Federal de Protecție (FSO), care se ocupă de siguranța președintelui rus și a altor înalți oficiali.
Călătoriile frecvente ale fiicei lui Putin și ale anturajului său pun probleme diplomatice și de securitate considerabile. Contrar practicii internaționale, oficialitățile din Rusia nu au considerat necesar să informeze guvernul german cu privire la deplasările lui Tihonova, notează Der Spiegel. Pe lângă încălcarea etichetei, Kremlinul își arată pe această cale nivelul de considerație față de securitatea și interesele Germaniei.
Serviciile de securitate germane nu au monitorizat vizitele
De asemenea, este alarmant faptul că serviciile de informații germane nici măcar n-au știut de multe dintre aceste vizite sau cel puțin nu s-au interesat de ele. "Ne-ar fi plăcut foarte mult să fi știut de ele", spune un oficial german de rang înalt. În ceea ce-l privește, John Sipher, fost șef al operațiunilor rusești în cadrul CIA, nu este deloc surprins: „Toate serviciile de informații lucrează la ordinul liderilor lor politici. Politica guvernului (german) în ceea ce privește Rusia a fost întotdeauna: <<Fără valuri>>. Se parte că nimeni de la putere nu a vrut să afle lucruri despre Rusia, deoarece ar fi putut provoca o confruntare nedorită. Așadar, de ce ar trebui cineva să o verifice pe fiica lui Putin?".
Miopia serviciilor secrete germane se potrivește în tabloul apatiei generale, după ce ani la rândul rușii bogați au cumpărat proprietăți și au încheiat contracte în voie: nimeni nu și-a băgat nasul în ceea ce era considerat afacerile private ale acestora. Abia acum se văd și consecințele: o rețea vastă și de nepătruns de acoliți și oligarhi extrem de dificil de sancționat.
Totuși, sunt dovezi destul de clare, pe baza datelor de zbor și registrelor hoteliere, că în 2019, Katerina Tihonova a petrecut câteva zile în Alpii Bavarezi, o destinație preferată de rușii bogați, alături de fiica ei, pe atunci în vârstă de doi ani. Ea a sosit la Munchen cu un avion de linie, în timp ce fiica ei a fost adusă cu trei zile mai devreme într-un zbor privat operat de Air Hamburg.
Au fost făcute rezervări la un hotel din centrul orașului München și în zona lacului Tegernsee, la poalele Alpilor, la sud de München.
Tihonova n-a zăbovit mult timp – după o săptămână un alt bodyguard a escortat-o înapoi la Moscova.
Motivul pentru călătoriile sale era probabil relația pe care o avea la acea vreme cu Igor Zelenski, un artist rus care pe atunci era director al Baletului de stat din Bavaria și probabil tatăl copilei. Printre documentele obținute de Der Spigel se afla și o copie a pașaportului lui Zelenski, folosită probabil de gărzile de corp ale fiicei lui Putin pentru a rezerva bilete de avion.
Președintele rus a păstrat întotdeauna discreția în privința celor două fiice ale sale din prima căsătorie despre care nu a spus decât eventual că vorbesc mai multe limbi străine și că este mândru de ele. Tihonova este șefa unui departament de cercetare din cadrul Universității de Stat din Moscova.
Fiica lui Putin s-a cazat la hoteluri de lux
Interviurile obținute de investigația comună Der Spiegel- IStories cu personalul hotelului Leeberghof, situat pe malurile lacului Tegernsee, au relevat că fiica lui Putin s-a cazat în camere numite după case regale bavareze. Camere precum „Sissi's Lodge” și "Duke's Residence" costă în jur de 300 de euro pe noapte. Oaspeții au parte de „discreție absolută”, dă asigurări hotelul.
Mizând probabil pe discreția nemțească, sau poate doar din comoditate, fiica lui Putin și-a folosit numele real și a călătorit cu o viză emisă în Italia. Poliția de la controlul pașapoartelor nu păstrează evidența cetățenilor care intră în Germania, deci nu sunt disponibile detalii de la trecerea de frontieră.
Germania are un departament de contraspionaj relativ modest ca dimensiune, numit Biroul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), a cărui misiune este să deconspire și să prevină activități de spionaj al puterilor străine. În Rusia, în schimb, există trei servicii de securitate însărcinate cu astfel de activități: GRU , FSB și SVR – spionajul militar, intern și extern.
Este motivul pentru care agențiile de securitate germane au descoperit cu totul întâmplător că Tihonova urma să călătorească la Munchen. Oficialii au intrat la bănuieli după ce au examinat documentele de călătorie ale însoțitorilor fiicei lui Putin. Una dintre gărzile de corp aplicase pentru o viză turistică în UE, în timp ce un altul deținea pașapoarte diplomatice – pe același nume dar cu date diferite de naștere.
Agenții germani s-au pus în mișcare
În ianuarie 2020, a fost lansată o operațiune de supraveghere: agenții n-au descoperit decât că Tihonova s-a plimbat in limuzine prin Bavaria. Însă informațiile importante au fost cele referitoare la cele patru gărzi de corp care au însoțit-o – astfel, au experții au reușit să-l identifice pe șeful echipei, dar și pe doi bărbați despre oficialii germani au motive să creadă că fac parte din FSO (Federal Protective Service- n.red) - după ce au descoperit informații în acest sens pe site-ul unui club de hochei pe gheață. Unul dintre ei, Dmitri D., apare alături de Putin, în 2015, la o conferință de presă.
Ar fi fost important ca poliția din Bavaria să fi fost informată de sosirea fiicei lui Putin, atât pentru protecția ei, cât și pentru aceea a cetățenilor germani. "Tihonova ar fi putut deveni lesne ținta unui atac, fără ca oficialii să poată evalua dimensiunile unui astfel de atac", spune un oficial din domeniul securității, adăugând că ar fi fost, de asemenea, interesant, din perspectiva serviciilor de informații, să examineze și celelalte călătorii. El subliniază însă că Germania nu are o „procedură clară” pentru situația în care fiica unui șef de stat autocrat vizitează țara.
La rândul său, Moscova ar fi trebuit să raporteze autorităților germane această călătorie pentru că aceste gărzi de corp trebuiau să se conformeze legislației în vigoare privind portul de arme, pentru că nu se poate asuma că aceștia nu le-au avut asupra lor.
"Gărzile de corp ale serviciilor de protecție prezidențiale rusești călătoresc înarmate prin Bavaria și nimănui nu-i pasă", se plânge Sebastian Fiedler, expert în politică internă, membru în partidul social-democrat al cancelarului Olaf Scholz (SPD) și deputat. Este un exemplu prin excelență al faptului că "în ultimele decenii, nu am dezvoltat o strategie pentru a răspunde agenților ruși și activităților lor. Nu putem continua așa". Un regim care lansează un război de agresiune în Europa, spune Fiedler, trebuie să declanșeze "o creștere semnificativă a capacităților operative ale agențiilor de securitate".
Interzicerea vizelor turistice pentru ruși, o chestiune de securitate
Roderich Kiesewetter, un expert în politică externă din partea Partidului Conservator Creștin-Democrat (CDU), cere, cu referire la călătoriile fiicei lui Putin, încetarea „politicilor liberale în materie de vize" pentru Rusia. Kiesewetter ar dori ca rușilor să le fie interzise vizele turistice în spațiul Schengen. În orice caz, adaugă el, singurii ruși care mai călătoresc în Occident sunt aghiotanții lui Putin sau cei care profită de pe urma sistemului său. „Ca atare, o interdicție de viză nu este doar o chestiune morală, ci și de interese de securitate".
Tihonova a început să meargă la Munchen începând din 2015, după cum arată datele de zbor, după ce Igor Zelenski - unul dintre cei mai de succes balerini ruși - a devenit directorul Baletului de Stat Bavarez. Este și perioada în care Tihonova s-a despărțit de soțul ei, un fiu de oligarh, Kirill Șamalov.
Nu este niciun secret apropierea lui Zelenski de cercurile de la Kremlin, dar el a devenit ținta criticilor abia în primăvara anului 2022 prin prisma refuzului său de a se distanța de invazia Ucrainei.
Fiica lui Putin a călătorit și spre alte destinații populare din Europa: Granada (Spania), Milano și Londra.
Un pașaport fals
Cine a plătit însă aceste călătorii? Datele arată că numai cazarea la hotelurile din Bavaria, între 2018 și 2020, însumează circa 50.000 de euro. Fiica lui Putin a zburat de peste 300 de ori în Europa, în principal cu operatorul național, dar și cu avioane private. Kremlinul a refuzat să comenteze cu privire la călătoriile lui Tihonova și la modul în care au fost plătite. Katerina Tihonova și Igor Zelenski nu au răspuns jurnaliștilor Der Spiegel.
Printre aspectele ciudate ale acestor călătorii este faptul că Tiohonova a folosit și un pașaport fals, pe numele Ekaterina Kusnețova. Pe de altă parte, pașaportul cu datele reale conține o altă dată și loc de naștere decât cele din bazele de date europene.
Sursa: adevarul.ro