Cum a ajuns un presupus descendent al lui Neagoe Basarab domnitor al Țării Românești și spaima oștilor maghiare

Cum a ajuns un presupus descendent al lui Neagoe Basarab domnitor al Țării Românești și spaima oștilor maghiare

Domnitor al Țării Românești timp de peste 9 ani și unul dintre cei mai bogați oameni din epoca sa, Radu Șerban a avut o poveste de viață demnă de un film într-o perioadă cu numeroase tensiuni politice.

Radu Șerban a condus Țara Românească peste 9 ani FOTO Wikipedia

Radu Șerban a condus Țara Românească peste 9 ani FOTO Wikipedia

Documentele istorice disponibile nu precizează o dată exactă a nașterii lui Radu Șerban, însă mai mulți specialiști consideră, în baza probelor strânse, că acesta s-ar fi născut undeva între 1560-1565.

Radu Șerban se trăgea pe linie maternă din vechea familie boierească a Craioveștilor, iar unele surse istorice spun că ar fi fost nepot al domnitorului Neagoe Basarab.

”Radu Șerban a ajuns să ocupe o funcție de mare dregător în timpul domniei lui Mihai Viteazul, fiind foarte apreciat de către acesta pentru inteligența și diplomația sa. Era un om foarte avut, avându-și principala reședință la moșia sa din satul Coiani din județul Giurgiu. Practic, Radu Șerban avea cele mai mari domenii din Țara Românească la acea vreme, fiind stăpân peste nu mai puțin de 71 de sate. Iar aici se adaugă și zestrea mare adusă de soția sa Elina, care era fata banului Udriște”, spune profesorul de istorie Constantin Vasilescu.

După uciderea lui Mihai Viteazul și scurta domnie a moldoveanului Simion Movilă, Radu Șerban a ajuns domnitor al Țării Românești în octombrie 1601, fiind susținut în ascensiunea sa de marii boieri Preda, Stroe și Radu Buzescu.

”Confruntându-se cu numeroase dificultăți și conflicte, atât în interiorul țării, cât și în exterior, Radu Șerban a reușit să le facă față cu succes în cei peste nouă ani de domnie, până în decembrie 1610. În toată această perioadă, s-a remarcat printr-o desăvârșită abilitate politică, fiind de asemenea un apreciat comandant militar”, mai spune Constantin Vasilescu.

Cum a învins coaliția magnaților maghiari

În toamna lui 1602, Simion Movilă a a încercat să îl înlăture de la tron, fiind sprijinit de 40.000 de tătari. Însă armata mult mai mică a lui Radu Șerban, de doar 16.000 de oameni, i-a învins pe tătari, care au suferit mari pierderi, în bătălie fiind ucis de Stroe Buzescu chiar ginerele hanului Gazi Ghirai.

În vara anului 1603 Radu Șerban a repurtat o altă victorie majoră în Transilvania, învingând coaliția magnaților maghiari, conduși de Moise Székely, care doreau să-i alunge pe habsburgi din Ardeal. Radu Șerban a intervenit deoarece nu putea admite ca în Transilvania să vină la putere filoturcul Moise Székely. Acesta din urmă chiar a fost ucis în timp ce încerca să scape cu fuga.

Au urmat câțiva ani de pace și liniște pentru Țara Românească. Însă pe 20 decembrie 1610, mercenarii lui Gabriel Bathory au intrat prin surprindere în Țara Românească, iar Radu Șerban a fost nevoit să se refugieze în Moldova.

În 1611, Radu Șerban a revenit în Țara Românească și a zdrobit într-o bătălie lângă Brașov oastea lui Gabriel Bathory, care a fost nevoit să fugă. Numai că o oaste turcească numeroasă, ce îl susținea pe Gabriel Bathory, a invadat Țara Românească. Radu Șerban a fost din nou nevoit să se retragă spre Moldova. Ulterior a plecat în pribegie cu familia la Viena, unde s-a și stins din viață în martie 1620.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Voi ați văzut și citit ce spune omul ăsta?

2 De citit textul Ioanei Ene Dogioiu: Cel mai mare protest după „10 august” este un semnal al tensiunii din societate care nu poate fi ignorat

3 „Nu pariați niciodată împotriva SUA”

4 Marcel Ciolacu confirmă discuțiile privind reorganizarea administrativ teritorială a României: „Aș dori în această sesiune să venim cu un proiect de l…

5 Putin a fost pe punctul să apese butonul nuclear după ce armata ucraineană încercuise 130.000 de soldați ruși. Reacția SUA a fost decisivă