Experţii militari ai Rusiei, chiar şi cei pe deplin loiali Kremlinului, devin extrem de neliniştiţi şi trag un puternic semnal de alarmă cu privire la prelungirea războiului din Ucraina, care riscă să ajungă un Vietnam pentru Kremlin.
Directorul Centrului pentru Studiul Problemelor Publice Aplicate în Securitate Naţională, fostul colonel al temutului GRU Alexander Zhilin, un personaj des întâlnit pe canalele de propagandă ale Kremlinului, a argumentat recent în termeni uşor apocaliptici că un război de durată ar duce la „distrugerea economiilor, «sângerarea» armatelor, provocarea de pierderi mari asupra ţărilor aflate în război” şi că există riscul ca Rusia să ajungă la marginea politicii internaţionale.
Fostul ofiţer de informaţii militare a făcut o şi paralelă între războiul din Ucraina şi acţiunile SUA din Vietnam, care sunt considerate cel mai mare eşec militar american. În plus, el a recunoscut că în timpul invaziei ruseşti au murit oameni neînarmaţi şi complet nevinovaţi şi a cerut totodată o soluţie non-militară în „perspectiva normalizării relaţiilor” pentru ca Rusia să poată convieţui alături de Ucraina.
S-a atins limita
La sfârşitul lunii iulie, mai multe articole cu o temă similară au apărut pe site-ul Military Review, care este apropiat Ministerului rus al Apărării. Într-o astfel de analiză, Alexander Odintsov a subliniat că „strategia de a da lovituri de la distanţă împotriva forţelor armate ucrainene” aplicată de fosta Armată Roşie şi-a atins limita, în timp ce trupele Kievului au dat dovadă de o rezistenţă neaşteptată.
Trupele Kievului au dat dovadă de o rezistenţă neaşteptată, iar militarii ucraineni sunt gata să se sacrifice pentru idealurile lor
Alexander Odintsov
analist militar rus
Odintsov a estimat că, dacă armata rusă plănuieşte să încercuiască forţele ucrainene, Kremlinul trebuie să îşi dubleze efectivele militare, în cel mai bun caz. Analistul mai susţine că dacă Moscova vrea să aplice un plan de atac şi mai larg în direcţia Nikolaev şi Odessa „cu scopul de a încercui complet forţele ucrainene şi de a deschide drumul către Transnistria”, trupele ruseşti vor trebui cel puţin triplate. Odintsov a mai apreciat că nu se poate da „o bătălie decisivă” atât timp cât Rusia nu are destule drone, iar Occidentul livrează Kievului armament modern.
Lipsa resurselor
Experţii militari ruşi se tem că „odată cu primul eşec major, atitudinea societăţii faţă Kremlin s-ar putea schimba” şi că Moscova pur şi simplu nu are suficiente resurse pentru un război lung. Alexandr Staver, un alt analist al Military Review, a criticat propaganda cu „frăţia slavă” dintre Rusia şi Ucraina, subliniind că principalul obiectiv al „operaţiunii militare speciale” ar trebui să fie capturarea Donbassului şi a prezis posibile atacuri ucrainene în zona Crimeea.
Pe de altă parte, CEPA mai subliniază că îndoieli cu privire la cursul evenimentelor din Ucraina sunt din ce în ce mai împărtăşite şi de publicul larg. La mijlocul lunii iulie, sociologii independenţi de la proiectul de cercetare „Chronicles” au transmis că procentul ruşilor care îşi declară susţinerea faţă de „operaţiunea militară specială” a scăzut cu 9% în decurs de doar 6 săptămâni, ajungând la 55%.
Pierderile sunt catastrofale pe toate planurile
Ca o paralelă, sovieticii au recunoscut că în cei zece ani de război în Afganistan au pierdut 14.453 de militari şi că alţi peste 53.753 au fost răniţi, iar americanii au comunicat că în opt ani de război în Vietnam, în care s-au luptat cu un Hanoi sprijinit de URSS şi de China, au avut 58.220 de militari morţi.