Cum a ajuns tatăl a doi domnitori ai Moldovei și Țării Românești cel mai influent creștin din Imperiul Otoman

Cum a ajuns tatăl a doi domnitori ai Moldovei și Țării Românești cel mai influent creștin din Imperiul Otoman

Mare dragoman al Imperiului Otoman, Alexandru Mavrocordat a avut o carieră la vârf demnă de un film, fiind una dintre personalitățile marcante ale secolului al XVII-lea, ajungând o personalitate extrem de influentă într-o epocă plină de conflicte.

Alexandru Mavrocordat pictat de Jean Etienne Liotard FOTO Wikipedia

Alexandru Mavrocordat pictat de Jean Etienne Liotard FOTO Wikipedia

Alexandru Mavrocordat provenea din familia fanariotă Mavrocordat. Tatăl său, Nikolaos, provenea din Chios, însă s-a mutat în Constantinopol, acolo unde s-a născut în 1641 Alexandru Mavrocordat.

Dornic de a învăța și având o minte strălucită, Alexandru Mavrocordat a părăsit Imperiul Otoman și a studiat filosofia, teologia și medicina în trei orașe din Italia, la Roma, Padova și Bologna, unde a primit doctoratul la începutul anilor 1660. În 1664 și-a publicat teza de doctorat, confirmând teoria circulației sângelui din 1628 a lui William Harvey.

După ce s-a întors la Constantinopol, Alexandru Mavrocordat a predat la școala Patriarhiei Ecumenice și a fost doctor al mai multor familii turcești importante.

După cum spune Tudor Dinu în monumentala lucrare ”Dimitrie Cantemir şi Nicolae Mavrocordat – rivalităţi politice şi literare la începutul secolului XVIII” (Editura Humanitas, 2011), ”Neobosit și animat de permanenta ambiție a afirmării, Alexandru Mavrocordat a practicat și medicina, câștigând o faimă deosebită. Ba chiar, grație acestei profesii, a reușit să își creeze relații în cele mai înalte cercuri otomane, pregătindu-și terenul pentru viitoarea ascensiune. Momentul decisiv în cariera lui Alexandru a fost însă întâlnirea cu marele dragoman Panagiotakis Nikousis, care, sesizând potențialul politico-diplomatic al tânărului întors de la studii din Italia, l-a luat ca secretar personal. În curând, Alexandru a devenit un poliglot faimos”.

Grație cunoașterii foarte bune a limbilor străine, Alexandru Mavrocordat a fost numit mare dragoman (n. red. - traducător) al Imperiului Otoman în anul 1673, o poziție extrem de influentă, grație căreia a câștigat o mare influență asupra politicii externe otomane.

Concret, în 1673, marele dragoman Panagiotakis Nikousis a murit în urma unui atac de apoplexie. Și, după cum precizează același Tudor Dinu, ”alegerea s-a îndreptat în mod necesar înspre Alexandru Mavrocordat, care, în plus, a știut să își pună în mișcare la momentul oportun amplul sistem de relații pe care și-l crease. La doar 32 de ani, acesta devenea cel mai puternic creștin din Imperiul Otoman”.

Alexandru Mavrocordat a fost fost mare dragoman al Imperiului Otoman timp de nu mai puțin de 24 de ani, între 1673–1683 și între 1685–1699.

După înfrângerea otomanilor în a doua asediere a Vienei, a fost condamnat la moarte, însă după un an de detenție a fost eliberat și reabilitat. După o misiune în numele sultanului la împăratul Leopold I, Alexandru Mavrocordat a jucat un rol esențial la Tratatul de la Karlowitz, pe care l-a semnat în 1699 pentru Imperiul Otoman.

Între 1699–1703 a fost secretar intim al sultanului Mustafa al II-lea.

Doi dintre cei cinci copii ai lui Alexandru Mavrocordat au ajuns domnitori: Nicolae Mavrocordat-domn al Moldovei și Țării Românești și Ioan Mavrocordat – domnitor în Țara Românească.

Alexandru Mavrocordat s-a stins din viață pe 23 decembrie 1709, după o carieră plină de glorie la nivel diplomatic internațional.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Stranie chestia cu furtul seifului cu 400.000 de euro...

2 Fiul unui milionar din București, arestat pentru tentativă de omor. Ar fi înjunghiat un tânăr din cauza unei datorii

3 Foarte interesante amănunte

4 Crăciun cu craci antiviagra...

5 Soția fostului ministru al Agriculturii Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva acestuia