Cum a ajuns Șoșoacă să fie promovată de propagandiștii lui Putin ANALIZĂ
Poziționările anti-Occident și anti-Ucraina ale Dianei Șoșoacă au ajuns să fie promovate și de oamenii Kremlinului, cum e cazul lui Dmitri Rogozin, fost vicepremier. Potrivit specialiștilor, acțiunile senatoarei confirmă faptul că susține agenda Moscovei în România.
„Diana Iovanovici-Șoșoacă, senator român, ne-a solicitat să-i publicăm declarația sa politică din Senatul României din 5.03.2024”, a susținut Dmitri Rogozin, fost vicepremier al Rusiei și actual senator, postând o declarație politică a șefei Partidului S.O.S. România, pe o rețea socială. În textul distribuit, Șoșoacă reia temele propagandei ruse, acuzând că Moldova este împinsă de NATO și de Soros într-un posibil conflict cu Rusia din cauza Transnistriei, ceea ce va duce și la implicarea României.
„Transnistria reprezintă un nou măr al discordiei între blocurile de Est și Vest și posibil o nouă sursă de conflict chiar lângă România. Dacă nu se iau măsuri, acest teritoriu ar putea trage în război Moldova, apoi România, care va sprijini Moldova, și astfel Ucraina își va primi atât de dorita participare NATO și UE într-un război pe care l-a pierdut deja”, susține senatoarea. Mai mult, Statele Unite sunt văzute ca „stăpânii” Republicii Moldova, iar omul de afaceri George Soros „apropiat al Maiei Sandu”, chiar „stăpân” al acesteia. Nu este prima dată când senatoarea se adresează publicului rus. Anul trecut, Diana Șoșoacă a dat un interviu unei publicații rusești în care a susținut că România este o „colonie” a Uniunii Europene.
Ce spun specialiștii
Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a explicat pentru „Adevărul” că mesajul „este o recunoaștere aproape explicită a Dianei Șoșoacă a faptului că urmărește agenda Rusiei și în bună parte chiar o susține. Pe de altă parte, în opinia mea, sigur că era și interesul unor oficiali ruși, în cazul de față Dmitri Rogozin, să arate că există în țările NATO parlamentari care, iată, critică NATO. În felul ăsta, din păcate, doamna Șoșoacă face jocul celor care își doresc să arate dezbinarea care există în politica țărilor membre NATO și doamna Șoșoacă este expresia clară a acestei dezbinări”, a precizat Cioroianu, care a punctat că în România poate prinde un discurs pro-suveranitate, la nivel electoral, dar nu combinat cu susținerea Rusiei, o țară pe care istoric românii o privesc cu reticență.
„Elementul surprinzător a fost acesta, că Dmitri Rogozin spune că el a fost rugat sau el ar fi fost unul dintre cei rugați de doamna Șoșoacă să îi popularizeze mesajele. Ăsta este aspectul cel mai bizar. Este vorba despre un parlamentar român, care este plătit de Parlamentul României și apelează la oficialii din Rusia ca să îi promoveze mesajele. Asta cred că este cel mai surprinzător detaliu”, a mai arătat fostul șef al diplomației române, subliniind că senatoarea trebuie să dea explicații. În schimb, Diana Șoșoacă a precizat pe Facebook faptul că demersul său a dus la reacția lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a afirmat că țara sa e deschisă la dialog pe tema Transnistriei.
La rândul său, Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial și specialist în comunicare publică, este de părere că senatoarea „vrea să arate că este în mijlocul unor jocuri mari, că e relevantă și că ce spune ea contează și are consecințe”. „A găsit o nișă foarte îngustă, a nemulțumiților care sunt fascinați de legendele publice create despre Vladimir Putin la nivel internațional în ultimii 25 de ani. Încearcă să exploateze politic această nișă. Nu mi-e clar care este legătură ei mai profundă cu Federația Rusă, dar nu aș fi surprins să fie într-adevăr una cu beneficii reciproce pentru ambele părți”, a completat fostul consilier prezidențial.
Turcan a mai precizat că atâta vreme cât poziția lui Șoșoacă e una publică, ne arată că „e o declarație de intenții către electorat”, care poate fi validatǎ prin vot sau sancționată. „În ceea ce privește participarea ei la recepțiile de la Ambasada Rusă, cred că este chemată mai ales să anime atmosfera. Probabil că au devenit foarte triste recepțiile, cu tot mai puțini participanți, după invazia Ucrainei”, a conchis fostul consilier prezidențial.
De altfel, acțiunile senatoarei vin în momentul organizării Congresului PPE la București, unde au participat atât șefii Parlamentului și Comisiei Europene, cât și 11 șefi de stat.
Proteste, îmbrânceli și sprijin extern pentru manifestația AUR
Partidul condus de George Simion, AUR, a mers să boicoteze Congresul PPE, organizat la Romexpo, miercuri și joi, membrii fiind nemulțumiți de prezența șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în România. Formațiunea politică a încercat miercuri după-amiază să forțeze intrarea în curtea instituției unde era evenimentul, fiind îmbrânceli cu forțele de ordine. Opriți de jandarmi, mai mulți membri și simpatizanți AUR s-au deplasat și spre un hotel unde s-ar fi aflat oficialii europeni, fiind însoțiți de europarlamentarul Cristian Terheș, viitor candidat al AUR pentru PE. Poliția din Republica Moldova a anunțat că oligarhul moldovean Ilan Șor ar fi intenționat să trimită 200 de oameni la protestul de miercuri seară, de la București, organizat de AUR. Cei mai mulți dintre aceștia nu au ajuns în România, potrivit autorităților de la Chișinău.
Sursa: adevarul.ro