Cum a ajuns România țară producătoare de canabis

Cum a ajuns România țară producătoare de canabis

Instituții străine, dar și Agenția Națională Antidrog au ajuns la concluzia că, în ultimii ani, majoritatea canabisului consumat în România se produce pe plan local.

canabis adevarul

Poliția descoperă zeci de culturi ilegale de canabis în fiecare an

Mai multe instituții străine, dar și Agenția Națională Antidrog (ANA) susțin că, încet dar sigur, România s-a transformat în ultimii ani din importatoare în producătoare de canabis. Și cifrele expuse de respectivele instituții nu sunt de neglijat.

La acestă concluzia au ajuns atât celebra CIA în secțiunea „The World Factbook” cât și EMCDDA (Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri).

În 2015 au fost în total 76 de plantații de canabis confiscate, ceea ce este mai mult decât a fost raportat în anii anteriori.(...) Produsele de canabis rămân principalele droguri confiscate în România”, mai arată Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri într-o analiză în care precizează că prețul final de vânzare a canabisului în România este relativ mic, pleacând de la 9 euro pe gram și netrecând de 18 euro pe aceeași cantitate.

77,14 la sută din canabis este produs pe plan național

La rândul ei, în raportul pe anul 2020, ANA susține că dacă ne referim la canabis acesta rămâne cel mai capturat drog la nivel naţional.

Astfel, au fost confiscate 2982,527 kilograme ce au provenit din 3603 capturi, din care 1385,084 kilograme rezină de canabis, 929,321 kilograme canabis iarbă, 627,806 kilograme plante de canabis şi 40,315 kilograme fragmente vegetale cu THC (Tetrahidrocanabinol-substanța activă din canabis-n.red). 96,98% (2892,553 kilograme) din cantitatea totală confiscată provine din 122 de capturi semnificative. Analiza datelor privind capturile semnificative de canabis realizate în anul 2020 evidenţiază faptul că 77,14% din cantitatea de canabis confiscată (611,27 kilograme canabis iarbă, 603,859 kilograme masă plante de canabis și 17,184 kilograme fragmente vegetale cu THC) a avut ca ţară de producţie România”, susține Agenția Națională Antidrog .

ANA mai susține că deși sunt descoperite de poliție în fiecare an, numărul culturilor de canabis crește constant.

Comparativ cu anul 2019, numărul culturilor ilicite descoperite în anul 2020 înregistrează o creștere ușoară (de la 83 la 94), situându-se și peste valorile anilor precedenţi: 78 culturi în 2017, 83 culturi în 2016, 76 culturi în 2015, 74 culturi în 2014, 69 culturi în anul 2013 şi 48 în anul 2012, excepție fiind anul 2018 când au fost descoperite 137 culturi”, precizează ANA.

Falsa iluzie a necreerii dependenței de canabis

Specializat în dependențe, psihologul clinician Mihai Copăceanu a explicat pentru „Adevărul” de ce canabisul este periculos pentru cei care îl consumă.

Ca drog, canabisul este pe primul loc în România atât la consum cât și la trafic. Este cel mai cunoscut drog și cel mai acceptabil de toate categoriile de vârstă. Exista o serie de idei false despre canabis, cea mai des întâlnită fiind că nu creează dependența, idei care duc la inițierea și menținerea consumului. Din păcate în ultimii ani avem un consum ridicat în rândul tinerilor și mai ales la tinerii sub 16 ani. Este o substanță care se consumă cu precădere în contexte sociale. Aproape nu există petreceri între adolescenți unde să nu se fumeze canabis. În studiile mele au arătat că peste 40% dintre tineri au fumat cel puțin o dată și o treime au primit gratis. Prejudecățile din jurul canabisului determină ca el să fie consumat de persoane adulte cu diferite caracteristici socioeconomice și status social. Având deci o cerere ridicată s-a dezvoltat și o ofertă ridicată. În România devine o sursă rapidă de venit, iar rețetele de traficanți se înmulțesc inclusiv în mediul rural, iar drogul de poate procura la orice oră din zi și din noapte”, spune Mihai Copăceanu.

Expertul în adicții mai spune că, foarte important, avem persoane care în ciuda evidențelor neagă o dependență de canabis însă nu-și pot imagina o săptămână fără consum sau o ocazie socială fără mai multe jointuri.

Am argumente să cred că în scurt timp va deveni o problemă de sănătate publică, iar medicii sunt nevoiți ca la orice investigație clinică pe lângă întrebările despre consumul de tutun și alcool să adauge și rubrica legată de consumul de canabis”, precizează Mihai Copăceanu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…