Cum a ajuns Comisia SRI „bâta” lui Dragnea

Cum a ajuns Comisia SRI „bâta” lui Dragnea

Comisia de control a SRI a devenit unul din instrumentele cu care președintele PSD se răfuiește cu adversarii din politică sau din justiție. Dragnea s-a folosit de această structură a Legislativului încă de la începutul anului 2017, când companiile multinaționale au fost acuzate că sprijină protestele antiguvernamentale. Acum, comisia s-a îndreptat împotriva unor personaje precum George Maior, Victor Ponta, Valeriu Zgonea sau a unor ziariști, dezvăluie  România Liberă .

În urmă cu circa o săptămână, liderul PSD l-a schimbat pe Adrian Țuțuianu de la conducerea comisiei – acesta fiind suspect că ar visa să-l răstoarne pe Dragnea - și l-a înlocuit cu Claudiu Manda, partenerul Olguței Vasilescu. 

Astfel,  Claudiu Manda a declarat că fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a prezentat la audierile de marţi probe în ceea ce priveşte mandatele de ascultare pe presupuse fapte de terorism „solicitate de DNA şi folosite de DNA în acuzarea persoanelor de infracţiuni de corupţie“. Informațiile prezentate de Dragomir s-au referit la perioada 2009-2013 când SRI era condus de George Maior, iar DNA de Daniel Morar. Însă, CCR a decis abia în 2016 că implicarea SRI în mandate de interceptare pentru corupție este ilegală.

 Manda a afirmat că Dragomir a dat exemplul unui fost preşedinte al Camerei Deputaţilor care ar fi fost susţinut prin canale media de persoane din conducerea SRI şi a unui fost preşedinte de Consiliu Judeţean care ar fi fost cercetat de DNA la solicitarea SRI. Cum audierile au fost secrete, Manda s-a ferit să rostească vreun nume, dar, în perioada 2009-2013, Camera Deputaților a fost condusă de Roberta Anastase și Valeriu Zgonea.

„Zgonea, săracul“ suspect că a fost sprijinit de servicii

Practic, Manda i-a ridicat mingea la fileu lui Liviu Dragnea. „Dacă o fi vorba despre Valeriu Zgonea, săracul, până la urmă nu s-a bucurat. Finalul contează. Multe filme încep frumos şi, la finalul filmului, mai mult de jumătate din sală plânge“, a comentat Dragnea. În context, liderul PSD a comentat că  în PSD sunt oameni precum Viorel Hrebenciuc care “face conduceri, dă jos conduceri din PSD, spune cine trebuie să fie, cine nu trebuie să fie“.

Liderul PSD nu crede că Adrian Ţuţuianu a fost parte a unei conspiraţii, ci “a făcut o greşeală foarte mare, lăsându-se păcălit probabil sau fiind neglijent, lăsând să iasă un comunicat de presă care putea să arunce în aer guvernarea“. Practic, prin lipirea lui Țuțuianu de Hreben­ciuc, Dragnea a recunoscut că suspiciunile personale au stat la baza înlocuirii lui Țuțuianu din fruntea MApN și a Comisiei SRI.

De fapt, Dragnea nu mai avea încredere în Țuțuianu pentru îndeplinirea misiunilor delicate pe care le are Comisia SRI în perioada următoare. Dragnea este cel care a cerut public Comisiei SRI să verifice afirmațiile lui Gheorghe Dragomir, fost ofițer al serviciului. Însă, el a indicat și țintele de urmărit. „Din câte îmi aduc aminte, domnul Coldea nu era singur la SRI“, a comentat Liviu Dragnea, confirmând, la întrebarea moderatorului, că s-a referit la George Maior. “Dacă vor avea loc audieri și cred că vor avea loc audieri, cred că trebuie să ajungem la adevăr, să vedem cât e legendă sau nu cu Florian Coldea“, a continuat Dragnea.

Mai mult, Dragnea vrea să extindă cercetările și la adresa lui Victor Ponta, cel care  sprijinit-o pe Laura Codruța Kövesi pentru șefia DNA. Comisia SRI ar putea să ajungă la informaţii privind modul în care s-a făcut numirea procurorilor-şefi de Parchete în 2013, în perioada în care era preşedinte Traian Băsescu, iar Victor Ponta era premier şi ministru interimar al Justiţiei, consideră Liviu Dragnea. Însă, în 2013, Dragnea era de acord cu propunerile lui Ponta.

Axa Ponta-Maior

Ce ar avea, însă, Dragnea de împărțit cu oameni care nu mai sunt în PSD și nu au reușit să formeze o opoziție la adresa sa, cât au făcut parte din partid? Miza pare să fie legată de afacerile care, oficial, nu îi aparțin lui Dragnea, vorbim despre celebra firmă Tel Drum.

“Nu l-au invitat pe domnul Ponta, a insistat foarte mult să spună lucrurile astea. Era cu mâna pe sus, doar ca să-l cheme la DNA și să spună lucrurile astea. S-a cerut la DNA“, l-a acuzat Dragnea pe Ponta de turnătorie, după audierea acestuia în dosarul Tel Drum. Ponta susține că Liviu Dragnea minte cu nerușinare și faptul că minte înseamnă că știe că este vinovat în ceea ce privește Tel Drum. Ponta afirmă că nu l-a turnat pe Dragnea și a dat explicații despre o hotărâre de Guvern din 2013 (prin care Lacul Belina a trecut la CJ Teleorman) și că dosarul ar fi fost inițiat în 2014. De altfel, Ponta a afirmat de mai multe ori că „sistemul“ criticat de Dragnea ar fi știut de afacerile acestuia, dar l-ar fi protejat. Fostul premier a descris și relațiile liderilor PSD cu șefii SRI -  „Coldea era mai prieten cu Liviu, eu eram mai prieten cu George Maior“. Maior este nașul de cununie al lui Victor Ponta.

Așa poate fi explicată insistența lui Liviu Dragnea de a-l audia, din nou,  în Parlament pe George Ma­ior, în prezent amabasador la Washington. Maior a fost audiat, deja, de comisia care a verificat corectitudinea alegerilor din 2009, dar nu a putut fi legat de presupusa “fraudare“ pentru care majoritatea PSD-ALDE nu a găsit dovezi.    

Țuțuianu, misiune ratată

Fostul președinte al Comisiei SRI Adrian Țuțuianu a eșuat în una din misiunile încredințate de Liviu Dragnea la preluarea mandatului: schimbarea legislației în domeniu. Aceasta viza limitarea mandatului directorului SRI la patru ani de zile, în condițiile în care Eduard Hellvig a preluat șefia serviciului în 2015. Cu alte cuvinte, pe scenariul inițial, Hellvig și-ar fi putut pierde mandatul odată cu alegerile prezidențiale din 2019.

Companiile multinaționale, puse la zid

Nu ar fi prima dată când Comisia SRI acționează la ordinele lui Liviu Dragnea. Pe vremea când Țuțuianu era încă apropiat de Dragnea, fostul șef al Comisiei SRI a intrat în jocul liderului PSD legat de presupusa implicare a multinaționalelor în protestele împotriva ordonanței 13.

“Astăzi am avut trei oameni de la Dărmăneşti, care lucrează la Yazaki şi mi-au spus că dacă este nevoie vor veni şi dau şi declaraţii la instituţiile statului că au fost obligaţi să meargă la protest“, a spus Ţuţuianu. Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI a mai spus că “prezența unui director al unei firme multinaționale, care se află în litigii cu statul român pe anumite subiecte, la manifestații“ este „cel puțin nepotrivită“. Însă, SRI nu a confirmat scenariul PSD.

Încercări de implicare în justiție

Comisia SRI a primit 65 de petiții, unele dintre acestea pe teme legate de justiție, potrivit unui bilanț realizat de  fostul președinte al forului Adrian Țuțuianu.

Comisia SRI i-a audiat pe Andreea Cosma, deputat PSD, trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu,  și pe fostul ofițer SRI Daniel Florea. Andreea Cosma a susținut că ea și familia sa ar fi fost victimele unor abuzuri ale SRI Prahova. Țuțuianu a recunoscut că verificările vizează întreaga familie Cosma. Mircea Cosma, fost președinte al CJ Prahova, și fiul său, Vlad Cosma, fost deputat, au fost condamnați pentru corupție.Mai mult, Ţuţuianu a declarat că Sebastian Ghiţă, acuzat în mai multe dosare penale,  ar trebui audiat la comisie atunci când va fi adus în România.

Partenerul Olguței Vasilescu, pus să controleze spionii lui Hellvig Manda, agresiv și cu alegătorii, și cu limba română

Noul șef al Comisiei SRI, Claudiu Manda (41 de ani), este partenerul de viață al ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Manda este finul lui Valeriu Zgonea, exclus din PSD după un conflict cu Liviu Dragnea.

Într-o şedinţă a Camerei Deputaţilor din 26 iunie 2013, după ce Valeriu Zgonea, preşedintele forului legislativ, i-a acordat cuvântul, Claudiu Manda a spus la începutul intervenţiei în plen: „Mul-ţumesc, naşule!“. Ulterior, acesta a menţionat, pe hol, potrivit presei: „Păi nu-i normal să-i spun aşa dacă el m-a cununat?“, făcând referire la legătura cu fosta sa soție, Adina Andreea.

În 2014, premierul Victor Ponta l-a propus ministru delegat al Bugetului, dar a fost refuzat de președintele Traian Băsescu.

“Propunerea lui Iulian Claudiu Manda, de asemenea, am respins-o ca fiind necorespunzătoare, iar în ceea ce îl priveşte pe domnul Manda e bine să nu se mai revină nici măcar la alte portofolii“, a susţinut Băsescu.

“Cea mai complexă experiență a domnului Iulian Claudiu Manda este legată de funcția de director la Casa studenților din Craiova. Singurul calcul economic care se face acolo este eventual valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă“, a detaliat șeful statului.

Înjurături de autobază

În 2015, Manda a anunțat  pe contul său de Facebook că autobuzele din Craiova vor fi dotate cu Internet gratuit. Un român plecat la muncă în Marea Britanie, Sorin Iovu,  a reacționat acid: „Bă, lumea moare de foame“.

Manda i-a trimis un mesaj privat lui Iovu :„Ce tare te dai de la distanţă!“. Iovu l-a întrebat dacă vrea o întâlnire, iar Manda s-a dezlănțuit.

„Băgaţi-aş p..a în mă-ta! Oricând!“, a scris Manda. Corect se spune: băga-ţi-aş. „Aşa vorbeşte un ales al poporului?“, l-a întrebat Iovu.

„Marş! Sunt dispus să cobor nivelul discuţiei până acolo jos, la tine!“, a replicat deputatul. „Re-cunosc faptul că a fost o greşeală, pe care o regret, să cobor nivelul atât de jos într-un dialog privat, ca de la bărbat la bărbat“, a explicat, ulterior,  parlamentarul PSD după ce Iovu a publicat dialogul pe Facebook. 

Afaceri cu personaje dubioase

În august 2014, săptămânalul “Kamikaze“ publica o anchetă intitulată “Claudiu Manda este contabilul mafiei din Craiova“. Conform articolului, Manda, la începutul anilor 2000, ca proaspăt absolvent de facultate, a devenit cenzor sau acționar la mai multe firme. Una din ele, Contact SA, a trecut printr-o transformare interesantă. “ (...) în august 2001, adunarea generală a acționarilor Contact S.A. din Craiova a avut o întîlnire (...). Printre acționari, și Iulian Claudiu Manda (...).

Printre deciziile luate în august 2001 se numără și schimbarea statutului societății (din S.R.L. în S.A., deci din societate cu răspundere limitată în societate pe acțiuni) și, mai interesant, transformarea acțiunilor în acțiuni la purtător. Adică un tip de acțiuni care nu sînt menționate la Registrul Comerțului, ci acțiuni cu care te plimbi în buzunar (...).

Ce e drept, Manda nu avea multe acțiuni din astea la purtător, ci numai 1,43%, în valoare de un milion de lei vechi (100 RON). Dar era și cenzor contabil al societății pe acțiuni (la purtător).“, arată “Kamikaze“.

Asociat cu un interlop

Povestea Contact SA era și mai interesantă, conform publicației citate: “De ce se protejau așa acționarii Contact S.A. de informația că dețineau acțiuni (...)? (...) poate din cauza unuia dintre acționari, (...) Radu Dragoș Tiugan. Tiugan avea și el tot 1,43% din Contact S.A., dar mai avea și (...) probleme (...) interlope. Ce e drept, în 2001 nu se știa de interlopismele lui Tiugan. Dar procurorii au aflat de ele destul de repede. Atît de repede încît, în iunie 2004, Tiugan a și fost trimis în judecată. (...) cităm dintr-o ediție a Jurnalului Național de acum zece ani: «(…) Radu Dragoș Tiugan a fost filat mai multe luni de zile, chiar și pe teritoriul Franței, de polițiștii de la Combaterea Crimei Organizate.

Totodată, pentru a putea proba vinovăția lui Radu Dragoș Tiugan, oamenii legii i-au interceptat convorbirile telefonice și au filmat întîlnirile acestuia cu mai mulți complici.

Tînărul este acuzat că (…) a fabricat mai multe dispozitive electronice artizanale, atașabile oricărui bancomat, ce servesc la citirea și memorarea datelor de pe cărțile de credit și a codului PIN. Aceste dispozitive, numite și «pisicuțe», erau utilizate în scopul falsificării cardurilor bancare».“

Cenzor pentru Dinel Staicu și condamnata Schutz

Manda a fost contabil și pentru personaje penale foarte grele. “În decembrie 2002, Claudiu Manda apare ca asociat și în Coridor Financial SRL. Firma asta, care există și face afaceri și acum, se ocupă de consultanță. În special pe bani (și încă grei) europeni. (...)

În iunie 2003, Claudiu Manda devine cenzor supleant al Fotbal Club Universitatea Craiova S.A. (FCUC). FCUC era reprezentat și deținut, majoritar, de nimeni altul decît Dinel Staicu, penalul condamnat pentru fraude care a tras după el și două judecătoare pe care a încercat să le mituiască.

În 2005, Dinel Staicu i-a vîndut pachetul majoritar de acțiuni lui Adrian Mititelu.

Toată operațiunea a degenerat într-un scandal monstruos cu implicații asupra clubului de fotbal și a palmaresului aferent. (...)

În august 2001, Schutz devenea acționară la o companie din Tîrgu Cărbunești, Foraj Grup S.A. Cinci ani mai tîrziu, firma sucomba prin lichidare.

Cînd a fost înființată însă, în 2001, firma îl avea drept cenzor pe, firește, Claudiu Manda. Maria Schutz, fostă membră a PSD (adjunctă a PSD Dolj), a fost protejata lui Mircea Geoană.

A fost condamnată la doisprezece ani de închisoare pentru devalizarea unor sere“, a scris „Kamikaze“. 





populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri