Cum a ajuns cel mai bogat GRUP TERORIST din lume să facă milioane de dolari pe zi - FOTO
Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a devenit cea mai bogată organizaţie teroristă din lume, obţinând aproape 12 milioane de dolari pe lună din şantaj şi alte practici suspecte, plus o sumă cuprinsă între 1 şi 3 milioane de dolari pe zi din vânzarea ilegală de petrol, potrivit unui raport din martie 2013 analizat de Business Insider.
SIIL şi afacerile care i-au adus o putere fără precedent (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
SIIL, ramura Al-Qaeda care, potrivit Foreign Policy, e cea mai bogată organizaţie teroristă din lume, are o putere fără precedent, cel puţin în rândul organizaţiilor jihadiste. Specialişti citaţi de Business Insider spun că SIIL stă pe un "volum de resurse şi teritoriu nemaiîntânit în istoria organizaţiilor extremiste".
Astfel, grupul controlează aproximativ 60 la sută din câmpurile de petrol ale Siriei şi mai multe bunuri producătoare de petrol din Irak. Venitul total al SIIL din producţia de petrol este estimat la 2 milioane de dolari pe zi.
Harta de mai jos ilustrează puterea pe care Statul Islamic (SI sau SIIL) şi kurzii o exercită de trei ani în Orientul Mijlociu:
Averea din petrol
"Pe scurt, SIIL se află în poziţia de a introduce prin contrabandă peste 30.000 de barili de petrol pe zi (echivalentul a 4.769.619 de litri - un baril de petrol înseamnă aproximativ 119 litri) în teritorii şi state învecinate la un preţ între 25 şi 60 de dolari pe baril, în funcţie de numărul de intermediari implicaţi", informează Luay Al-Khatteeb, fondatorul Institutului de energie al Irakului.
SIIS se presupune că vinde cea mai mare parte a producţiei de petrol către intermediari din Siria, care apoi o transportă spre rafinării din Turcia, Iran şi Kurdistan, potrivit Foreign Policy .Controlul asupra apei, grâului şi al energiei electrice
Petrolul nu este singura resursă pe care SIIL o controlează în avantajul său. Într-un interviu recent cu Der Spiegel , Charles Lister, un membru al centrului de cercetare şi analiză cu sediul în Qatar Brookings Doha Center, explică felul în care SIIS îşi exercită controlul asupra resurselor de apă şi mâncare pentru a-şi pune obiectivele în aplicare:
SIIL este o organizaţie cu finanţare integrală proprie. Fondurile vin din controlul şi vânzarea ilegală de petrol şi gaz, de produse agricole precum grâul, din controlul apei şi al electricităţii şi din impunerea de taxe în zone pe care le controlează. Practic, câştigă milioane de dolari pe săptămână, iar o mare parte din bani ajunge la serviciile sociale.
Avansarea SIIL în nordul Irakului a adus cantităţi mari de pământ agricole de înaltă calitate sub controlul organizaţiei de militanţi. Porţiuni mari din cinci dintre cele mai fertile provincii ale Irakului sunt în prezent controlate de SIIL, provincii responsabile de producerea a 40 la sută din recolta de grâu a ţării.
#ISIS Began producing flour from government mills in #Mosul ,and libel it under their name. pic.twitter.com/JgCnqglAbS
— Ammar karim (@ammar_afp) August 27, 2014
Potrivit Al Arabiya , SIIL a transportat cel puţin 700 de tone de cereale din vestul Irakului în Siria pentru morărit şi rafinare, pe care le-a vândut guvernului irakian prin terţi ca să strângă mai multe fonduri.
Surse din Ministerul de Agricultură al Irakului au spus pentru Reuters că SIIL a pus 30 la sută din întreaga producţie agricolă a ţării în pericol, iar insuficienţa mâncării şi lipsa de securitate au dus la creşterea preţurilor.
Controlul resurselor de apă şi a staţiilor hidroelectrice aduce mai multe fonduri pentru SIIS
Controlul obiectivelor masive de infrastructură, cum ar fi barajul Tabqa din afara capitalei de facto a SIIL, Raqqah din Siria, împreună cu preluarea de scurtă durată a barajului Mosul din Irak, demonstrează din nou capacitatea şi ambiţiile organizaţiei teroriste.
Barajul Tabqa generează electricitate pentru Alep şi regiunea înconjurătoare. Combatanţii SIIL s-au asigurat că personalul barajului a fost lăsat relativ neatins, pentru a garanta funcţionalitatea barajului.
O organizaţie în stil mafiot
SIIL colectează taxe pe o varietate de obiecte comerciale, cum ar fi camioane şi turnuri de telecomunicaţii, potrivit unui profesor asistent la o şcoală de relaţii internaţionale din Virginia, Statele Unite, Ariel I. Ahram.
Credit Bank din Raqqa s-a transformat într-o autoritate de taxat, proprietari de magazine plătind către SIIL 20 de dolari o dată la două luni în schimbul utilităţilor şi a securităţii.
SIIL funcţionează în mare parte ca un sindicat criminal. "Grupul e asemănător mafiei. Chiar nu discriminează în ceea ce priveşte felurile în care face rost de bani", a declarat Colin Clarke, un specialist politic, pentru CBC News. "Acest grup e implicat în orice reprezintă o activitate generatoare de venit".
Statul Islamic şi-a extins domeniul de activităţi la infracţiuni pentru profit, ocupându-se de şantaj, deturnări de vehicule şi răpiri. Răpirile au devenit o sursă foarte profitabilă de fonduri pentru organizaţie pe măsură ce a început să ţintească străinii, cu intenţia de a cere răscumpărări.
Înainte de execuţia jurnalistului american James Foley, militanţii SIIL au cerut 123 de milioane de dolari răscumpărare, iar pentru eliberarea unui alt american pe care îl răpiseră în Siria au cerut 6,6 milioane de dolari.
Per total, veniturile SIIL sunt estimate la o sumă între 1 şi 4 milioane de dolari zilnic, încheie Business Insider. O parte din aceşti bani e folosită pentru remunerarea combatanţilor şi construirea califatelor pentru a ajunge la asemănarea cu un stat.
Sursa: mediafax.ro