Culturile de primăvară, afectate pe o suprafaţă de aproximativ un milion de hectare, estimează ministrul Agriculturii
Culturile de primăvară vor fi afectate de secetă pe o suprafaţă de aproximativ un milion de hectare după ce culturile semănate în toamnă au fost, de asemenea, afectate pe mai mult de 1,1 milioane hectare, a anunţat marţi, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
"Dacă culturile semănate în toamnă au fost afectate în suprafaţă de peste 1,1 milioane de hectare, din nefericire, şi culturile de primăvară au fost afectate pe o suprafaţă destul de mare. Nu avem încă cifrele dar, din estimările noastre, tot aproximativ 1 milion de hectare vor fi afectate şi aici mă refer în primul rând la porumb şi la floarea-soarelui. Sigur că noi am încercat să compensăm o parte din aceste pierderi. Compensările pe care le-am făcut la nivelul Guvernului nu au acoperit nici pe departe pierderile reale pe care le-au înregistrat fermierii, dar atât a putut suporta bugetul şi am încercat ca aceste compensări să fie cât mai echilibrate, să le direcţionăm şi către alte sectoare de activitate, către aproape tot ceea ce înseamnă zootehnie, dar şi legumicultură sau pomicultură, astfel încât să fim aproape de fiecare domeniu al agriculturii", a declarat Adrian Oros în cadrul videoconferinţei News.ro "Agriculture reloaded".
Ministrul Agriculturii a precizat că anul acesta a fost afectată agricultura, iar efecte negative au apărut fie din cauza faptului că s-au închis unele domenii de activitate care erau conectate la agricultura şi industria alimentară, fie pentru faptul că s-a modificat profund comportamentul cumpărătorului.
"Anul acesta, peste efectele negative ale pandemiei care s-au reflectat în toată economia naţională şi europeană, a fost afectată şi agricultura, chiar dacă în acest sector activitatea nu a fost oprită deloc. Totuşi, efecte negative au apărut, fie din cauza faptului că s-au închis unele domenii de activitate care erau conectate la agricultura şi industria alimentară, fie pentru faptul că s-a modificat profund comportamentul cumpărătorului şi acesta este un fapt pe care va trebui să îl analizăm serios şi care va avea consecinţe multă vreme de aici înainte. Au apărut sigur pierderi semnificative în unele sectoare ale agriculturii şi ale industriei alimentare. Sunt greu de cuantificat acum pentru că aceste efecte negative, aceste pierderi, au apărut pe parcurs. Unele au apărut chiar la începutul crizei pentru unii, iar pentru alţii în lunile care au urmat, iar seceta nu a făcut decât să agraveze acest fapt", a mai spus Adrian Oros.
La începutul acestei luni, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat că peste 27.800 de fermieri primesc ajutorul de stat pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, suma totală ridicându-se la 849,99 milioane de lei. AGERPRES