Culisele unității secrete de spionaj care vizează americani în Rusia

Culisele unității secrete de spionaj care vizează americani în Rusia

De ani de zile, un grup restrâns de oficiali americani urmărește cu preocupare crescândă cum o unitate secretă a Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB) spionează americani importanți aflați pe teritoriul țării, intrând prin efracție în casele lor pentru a amplasa microfoane, recrutând informatori de la ambasada SUA și trimițând femei pentru a extrage secrete de la pușcași marini staționați la Moscova, relatează WSJ.

FSB e considerat cel mai puternic serviciu de informații din Rusia  FOTO EPA-EFE

FSB e considerat cel mai puternic serviciu de informații din Rusia FOTO EPA-EFE

Unitatea se numește Departamentul pentru Operațiuni în domeniul Contrainformațiilor (DKRO) – o unitate din cadrul FSB aproape necunoscută în afara unui cerc restrâns de specialiști în materie de Rusia și ofițeri din servicii de informații. Aceasta este responsabilă de arestarea în Rusia a trei americani: reporterul WSJ Evan Gershkovich, respectiv pușcașii marini Paul Whelan și Trevor Reed. Detaliile despre activitatea FSB au fost furnizate de diplomați americani și occidentale, ofițeri din cadrul agențiilor de informații și foști spioni ruși.

Se crede că acestei unități îi pot fi atribuite un șir de incidente neobișnuite despre care se poate spune că sunt la limita dintre spionaj și hărțuire și care au afectat diplomați ai ambasadei SUA: un animal de companie mort în condiții suspecte, spioni pe urmele copiilor și cauciucuri dezumflate.

Rolul DGRO în detenția a cel puțin trei americani în Rusia, despre care WSJ relatează în premieră, este o dovadă a cât de importantă este unitatea pentru Rusia sub Vladimir Putin, care a fost șef al FSB înainte de deveni președintele țării.

De altfel unitatea și-a intensificat operațiunile în ultimii ani pe măsură ce conflictul dintre Moscova și Washington s-a agravat.

Agenții DKRO obișnuiesc să lase cărți de vizită în casele țintelor: o arsură de țigară pe closet, dar și urme deosebit de vizibile ale trecerii lor prin casele diplomaților.

Operațiuni în SUA

DKRO este crema cremelor din FSB și nu ratează nicio ocazie când e vorba de inamicul său principal, SUA, explică Andrei Soldatov, un analist care a studiat ani de zile unitatea.

„Fac asta de mult timp. Ne cunosc extrem de bine. Își fac treaba extrem de bine, sunt nemiloși și nu au constrângeri în privința resurselor”, a explicat Dan Hoffman, fost șef de stație al CIA la Moscova.

Operațiunea care a dus la arestarea reporterului WSJ sub acuzații de spionaj, la 29 martie – prima de acest fel de la Războiul Rece încoace - a fost condusă de DKRO și a fost calificată drept un succes de către FSB, au dezvăluit actuali și foști oficiali, ofițeri din cadrul informațiilor americane și din țări aliate, precum și un fost ofițer al spionajului rus.

Putin a primit informări video înainte și după arestarea jurnalistului acreditat de Ministerul rus de Externe de la Vladislav Menșcikov, șeful serviciului de contrainformații din cadrul FSB și cel care supraveghează DKRO, iar Putin a cerut detalii despre operațiune.

Același DKRO a condus operațiunea de arestare a lui Paul Whelan , în ceea ce oficialii americani, avocații fostului pușcaș marin și familia acestuia au declarat că a fost o capcană care a implicat un stick USB. Și în cazul lui, SUA consideră că acuzațiile sunt nefondate.

După ce poliția din Moscova l-a reținut pe Trevor Reed , un alt fost pușcaș marin, după o noapte în oraș cu prietenii, susținând că a agresat un polițist, DKRO a preluat cazul. Reed a declarat că forțele de ordine rusești nu au furnizat nicio dovadă credibilă că presupusa agresiune ar fi avut loc. Condamnat la nouă ani de închisoare, a fost eliberat în urma schimbului cu un pilot rus aflat în custodia SUA.

Incidente la limita hărțuirii

Oficialii americani pun pe seama DKRO și alte incidente la limita hărțuirii: tăierea curentului electric la reședința actualului ambasador american la Moscova, Lynne Tracy, în noaptea de după prima întâlnire a acesteia cu oficialii ruși, în ianuarie, trimiterea unui elicopter pe urmele mașinii unui oficial al ambasadei. Totodată este ceva obișnuit ca diplomații americani să găsească rafturi de cărți răvășite și să constate că le lipsesc bijuterii.

Mai recent, o dronă a urmărit-o pe soția unui diplomat în timp ce aceasta se întorcea la ambasadă, aceasta neobservând că avea lipită pe capotă bandă adezivă în forma literei Z, simbolul rusesc pro-război.

Oficialii americani cred cu tărie că polițiștii staționați în jurul ambasadei Washingtonului la Moscova sunt de fapt ofițeri DKRO.

Diplomații americani detașați în Rusia au parte de pregătire specială pentru a se feri de agenții FSB și primesc un set de instrucțiuni numite informal „Regulile Moscovei”. Acestea au fost actualizate recent pentru a reflecta poziția tot mai agresivă a serviciilor de securitate. „Nu există coincidențe”, este una din regulile de prim rang, explică oficialii care au contribuit la formularea lor.

În luna mai, un fost angajat al consulatului american a fost arestat sub acuzații de colaborare pe bază confidențială cu un stat/ organizație internațională. Jobul lui Robert Shonov, cetățean rus, era să facă rezumate ale articolelor de presă pentru Departamentul de Stat, care a calificat contractul drept legal și acuzațiile împotriva angajatului ca fiind „total lipsite de temei”. Ca și Gershkovici, Șonov se află acum în închisoarea Lefortovo din Moscova.

Cât de puternic este FSB

În prezent, FSB este incredibil de puternic și nu poate fi tras la răspundere. Oricine poate desemna pe altcineva ca spion străin pentru a fi promovat. Dacă ești ofițer FSB și vrei o promovare rapidă, descoperi niște spioni”, a declarat Boris Bondarev, un diplomat rus care a demisionat și a trebuit să se ascundă la scurt timp după invazia rusă în Ucraina.

Ofițerii DKRO ocupă o poziție privilegiată în cadrul serviciilor de securitate și în societatea rusă. Predecesorul său a fost așa-numitul Departament American al KGB, înființat în 1983 de un erou al lui Putin, Iuri Andropov, șeful îndelungat al securității care a devenit lider sovietic.

Ofițerii din cadrul unității sunt bine plătiți după standardele rusești, primind bonusuri pentru operațiuni de succes, acces la credite ipotecare cu costuri reduse, indemnizații pentru soții șomeri, acces preferențial la orașele-stațiuni de pe litoral și asistență medicală la clinicile FSB, care sunt printre cele mai bune din Rusia.

FSB a apărut după prăbușirea Uniunii Sovietice, fiind supus unui control legislativ sau judiciar redus. De la invazia Ucrainei din februarie 2022, îndatorirea sa oficială de a expulza spionii și disidenții i-a conferit un control atât de extins asupra aspectelor vieții încât unii analiști de securitate numesc acum Rusia un stat al contrainformațiilor. Într-unul dintre ultimele sale articole înainte de arestare, Gershkovici și colegii săi au raportat că invazia a fost planificată în principal de agenția de spionaj, citând un fost ofițer de informații rus și o persoană apropiată de Ministerul Apărării, și că filtrează actualizările de pe linia frontului - roluri rezervate de obicei armatei.

În aprilie, Rusia a adoptat o nouă legislație privind actele de trădare, care a împuternicit și mai mult FSB-ul să reprime criticile la adresa războiului. În luna mai, agenția de spionaj, folosindu-se de puterile din timpul războiului, a declarat că va începe să percheziționeze locuințele fără aprobarea unui tribunal.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic

4 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

5 76 de milioane de oameni au văzut asta în 24 de ore...