Culisele scandalului „sexual” cu refugiata din Ucraina
Plângerea făcută de tânăra refugiată ucraineană, care a acuzat preotul unei mănăstiri din Maramureș de agresiune sexuală, este doar o manipulare venită din partea ONG-urilor, ne spun reprezentanții instituției de cult, scrie National.ro .
Aceștia dezvăluie, de fapt, bătălia extrem de dură care se dă pentru cazarea refugiaților, de unde ies bani buni pentru ONG-uri, în timp ce biserica face acest lucru benevol.
Succesul înregistrat de preoții trimiși în vamă de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului şi Sătmarului pentru a-i întâmpina pe refugiații din Ucraina a stârnit invidia ONG-iștilor, care, în stil românesc, s-au apucat să manipuleze o tânără din Ucraina pentru a depune o plângere nefondată, cu scopul de a opri cazările gratuite la mănăstire, susțin reprezentanții Mănăstirii Petrova. Refugiații aveau încredere în preoți, și preferau să se ducă să se cazeze la mănăstire, pe unde au trecut peste 1.000 de ucraineni fugiți din calea războiului. Părintele stareț Agaton Oprișan și fratele acestuia, care este tot preot, provin dintr-o familie mixtă, de pe malul Tisei, și de aceea știu și limba ucraineană.
”Ei au fost desemnați de către Episcopie să-i primească în vamă pe refugiați și atunci normal că în vamă, fiind îmbrăcați în reverende și vorbind și limba lor, au avut foarte bună credibilitate și lucrul acesta a deranjat pe mulți de la ONG-uri, că le-au luat clienții, care erau aducători de venituri. Se vedea în vamă cum cei de la ONG-uri trăgeau de refugiați, dar ucrainenii îi preferau pe preoți, că aveau mai multă încredere. Cei de la ONG-uri au găsit persoana sensibilă pe care să o manipuleze să facă această plângere, în care nu cere absolut nimic și vrea doar să se știe. Evident că nu a fost inițiativa persoanei. Au vrut să denigreze biserica, datorită faptului că biserica a găzduit și a hrănit gratuit refugiați din Ucraina, iar ONG-urile au primit și primesc bani pentru fiecare persoană cazată și căreia i se dă masă”, ne spune pr. Andrei Emil Pop, purtător de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.
Episcopia reacționează
Reclamaţia a venit din partea unei persoane instabilă emoţional, care a stat doar două zile la mănăstire, din care în una preotul Agaton Oprişan a lipsit, fiind plecat în zona Aradului pentru a oferi consiliere duhovnicească refugiaţilor de acolo, susține Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului. ”Credem că este o intenţie de discreditare a mănăstirii, care s-a implicat activ în problema refugiaţilor, încurcând interesele materiale ale celor care încearcă să profite financiar de pe urma conflictului din Ucraina. Regretăm profund acest episod prin care facerea de bine şi implicarea permanentă a Mănăstirii Petrova, în loc să primească recunoştinţa persoanei ajutate, aşa precum se întâmplă din partea celor care sunt găzduiţi şi ajutaţi de la începutul conflictului, are parte de acest eveniment nedorit şi atât de jenant şi nepotrivit în chiar perioada Postului cel Mare”, se arată într-un comunicat al Episcopiei.
Răul a fost deja făcut
Plângerea femeii din Ucraina a luat o amploare deosebită în presă, deși acuzația nu poate fi dovedită și nimeni din presă nu a luat legătura cu persoana care se consideră vătămată, ne spune purtătorul de cuvânt al Mănăstirii Petrova, preotul Andrei Emil Pop. ”Răul deja a fost făcut și a afectat imaginea Mănăstirii Petrova. Dar nu s-a spus nimic despre cheltuielile de peste 100.000 de euro din banii episcopiei și ai credincioșilor pentru refugiații din Ucraina. Iar la noi, în episcopie, de câte ori au fost inundații sau alunecări de terenuri, de câte ori au ars casele oamenilor, am sărit în ajutor. Numai anul trecut s-au cheltuit două milioane de euro pentru construirea a 12 case și renovarea a 7 case. Dar lucrurile acestea nu sunt promovate. Am vrut să facem un reportaj cu construirea unei case pentru o familie cu 6 copii, iar cei de la presă ne-au cerut bani ca să filmeze 5 minute, au zis că nu este o știre așa de importantă”, ne-a mai precizat pr. Andrei Emil Pop.