Culisele retragerii O.Vasilescu din cursa pentru Ministerul Dezvoltării. Ce semnale primise PSD de la CCR
Culisele retragerii O.Vasilescu din cursa pentru Ministerul Dezvoltării. Ce semnale primise PSD de la CCR. Anunțul Liei Olguța Vasilescu de retragere a candidaturii pentru posturile de ministru al Dezvoltării și vicepremier în Guvernul Dăncilă, survenit după aproape trei luni de presiuni făcute asupra președintelui Klaus Iohannis, are de fapt în spate un răspuns informal din partea Curții Constituționale conform căruia, în cazul în care s-ar ajunge la arbitrajul CCR, cel care ar avea câștig de cauză ar fi șeful statului, au declarat surse politice pentru G4Media.ro .
Potrivit surselor citate, judecătorii constituționali, chiar și cei considerați până acum a fi apropiați de PSD, au transmis că Olguța Vasilescu va fi respinsă fără drept de apel în baza jurisprudenței CCR în domeniu: președintele poate respinge o singură dată, motivat, propunerea premierului de numire a unui persoane în funcția vacantă de ministru. Răspunsul din partea Curții a venit în urma tatonărilor făcute de reprezentanți ai PSD.
”Li s-a transmis celor de la PSD că va fi o decizie dură cu o motivație și mai dură”, au explicat sursele citate pentru G4Media.ro .
Fragment din Decizia Nr. 98 din 7 februarie 2008 dată de CCR în cazul refuzului președintelui de atunci, Traian Băsescu, de a o numi pe Norica Nicolai ministru al Justiției la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu:
”Curtea Constituţională urmează să constate că, în aplicarea art.85 alin.(2) din Constituţie, Preşedintele României, neavând drept de veto, poate să ceară primului-ministru o singură dată, motivat, să facă o nouă propunere de numire a altei persoane în funcţia de ministru. Motivele cererii Preşedintelui României nu pot fi cenzurate de primul-ministru, care, în procedura prevăzută de art.85 alin.(2) din Constituţie, nu are decât dreptul de a propune Preşedintelui numirea unui ministru, iar nu şi competenţă decizională. Ca şi în cazul exercitării celorlalte atribuţii prevăzute în Constituţie, Preşedintele rămâne răspunzător politic, în faţa electoratului, pentru modul în care a motivat refuzul de a da curs propunerii primului-ministru, după cum primul-ministru şi Guvernul rămân răspunzători politic în faţa Parlamentului. În ceea ce priveşte posibilitatea primului-ministru de a reitera prima propunere, Curtea urmează să constate că această posibilitate este exclusă prin chiar faptul neînsuşirii propunerii de către Preşedintele României. Aşadar, primul-ministru are obligaţia să propună pentru funcţia de ministru o altă persoană”.
La remanierea guvernamentală din toamna anului trecut, Olguța Vasilescu a demisionat de la Ministerul Muncii pentru a prelua portofoliul Transporturilor. A fost respinsă însă de președintele Klaus Iohannis, iar PSD a propus-o apoi pentru portofoliul Dezvoltării. Șeful statului a respins-o însă de nu mai puțin de trei ori, în ciuda amenințărilor PSD că îl va suspenda, că i se va face plângere penală pentru abuz în serviciu sau că refuzul său va fi suspus arbitrajului Curții Constituționale.
Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, marţi, că a decis să-şi retragă candidatura pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, după o discuţie cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
„Astăzi, în urma unei discuţii cu liderul PSD Liviu Dragnea, am luat hotărârea sa îmi retrag candidatura pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării. Un atac la CCR înseamnă o perioadă de cel puţin o lună şi jumătate de aşteptare, perioadă în care activitatea guvernamentală ar avea în continuare de suferit prin absenţa din guvern a unui ministru cu un portofoliu important, exact în perioada în care România deţine preşedinţia UE”, a scris fostul ministru al Muncii pe contul său de Facebook.