
Culisele răzgândirii lui Trump
Tulburările pieței și presiunea de la Wall Street la Capitol Hill s-au dovedit prea mari pentru președintele SUA, scrie analistul economic Dan Popa pe hotnews.ro .
A fost din cauza intervenției la Fox News a puternicului bancher Jamie Dimon sau din cauza pieței de obligațiuni? Donald Trump s-a jucat cu piețele timp de o săptămână. Războiul comercial dus pe mai multe fronturi pe care l-a lansat în 2 aprilie cu multă fanfară devenise nesustenabil din punct de vedere economic, financiar și politic pentru președintele SUA, scrie Financial Times.
Într-o mișcare bruscă, Trump s-a depărtat de la aplicarea celor mai mari taxe vamale pe care le-a stabilit partenerilor comerciali americani – cu excepția Chinei – declarând o pauză de 90 de zile pentru a oferi piețelor timp să respire și să lase loc de negocieri.
Răzgândirea sa bruscă a reprezentat un eșec serios pentru un președinte care a spus că îi „eliberează” pe americani de ceea ce pretindea că este un sistem comercial global inechitabil pe care, a sugerat el, a avut curajul să-l reordoneze de unul singur.
Decizia sa de a ceda, cel puțin parțial, este un semn că Trump este încă sensibil la reacția investitorilor, parlamentarilor și donatorilor – chiar și în legătură cu una dintre promisiunile sale de politică.
Trump a spus că s-a gândit la această pauză în „ultimele zile”, decizia luând-o „dimineața [de miercuri] devreme”.
El a amânat aplicarea tarifelor pentru că oamenii „se temeau puțin”, a spus el. Până la urmă, pauza „a fost decisă din suflet”, a adăugat el.
„Cred că acest lucru a dovedit că acordă atenție piețelor și că își dă seama când a mers prea departe. Cred că acesta este un plus: piața încă are putere și nu poate fi intimidată”, a declarat Dec Mullarkey, șeful SLC, un administrator de active.
Până duminică, chiar și după două mișcări brutale ale piețelor de acțiuni din SUA, Trump a promis să-și păstreze linia dură. Președintele și-a petrecut o mare parte din weekend în Florida jucând golf și a stabilit condiții foarte dure pentru discuțiile cu partenerii comerciali alarmați.
Republicanii din Capitol Hill care îl susțin pe Trump în aproape orice au exprimat, brusc, critici la adresa președintelui. Democrații, care s-au chinuit să găsească o linie eficientă de atac , s-au minunat de cadoul politic pe care Trump l-a oferit cu un război comercial care ar răni alegătorii din SUA.
Revolta împotriva ultraprotecționismului lui Trump din partea investitorilor și a unora dintre susținătorii săi bogați, inclusiv Elon Musk, a luat avânt.
Până luni, Trump a lansat discuții comerciale cu Japonia și Coreea de Sud și l-a însărcinat cu negocierile pe secretarul Trezoreriei Scott Bessent, considerat pe Wall Street cel mai credibil dintre locotenenții președintelui.
Scepticul în materie de comerț Peter Navarro, care a scris un articol de opinie în Financial Times, avertizează partenerii comerciali că Trump nu negociază – deși Bessent spusese că exact asta face – părea să aibă o influență tot mai mică.
Trump a spus că, în timp ce se gândea la amânare, a discutat cu Bessent și Lutnick, fără a-l menționa pe Navarro.
Dar abia când criza pieței s-a extins săptămâna aceasta până la o vânzare în masă a datoriei guvernamentale americane , determinând economiști precum fostul secretar al Trezoreriei Lawrence Summers să avertizeze despre o criză financiară, Trump a cedat cu adevărat, întrerupând majoritatea tarifelor suplimentare.
„Trump este ok cu faptul că Wall Street a încasat o lovitură, dar nu vrea să cadă toată casa”, a spus o persoană apropiată Casei Albe.
Trump a mai spus că a fost convins de un interviu pe care directorul executiv al JPMorgan, Dimon, l-a acordat pentru Fox Business, unde a avertizat că SUA se îndreaptă probabil către o recesiune.
„Am o viziune calmă, dar cred că s-ar putea înrăutăți lucrurile dacă nu facem ceva progrese”, a spus Dimon.
Oficialii de la Casa Albă au încercat să prezinte schimbarea uriașă a președintelui ca parte a unui plan măreț.
Vorbind în fața Casei Albe miercuri după-amiază, Bessent a spus că a petrecut o parte a zilei de duminică cu Trump în Florida și a descris evenimentele din ultima săptămână ca reflectând „strategia de-a lungul timpului” a președintelui.
„A adus mai mult de 75 de țări să negocieze. A fost nevoie de mult curaj, de mare curaj pentru el să mențină cursul până în acest moment”, a spus Bessent, adăugând că America va fi acum angajată în discuții cu „bună-credință”. „Suntem dispuși să vă auzim.”
Cu câteva zile înainte, Bessent salutase planurile tarifare ale lui Trump într-un interviu cu Tucker Carlson, sugerând că acestea vor ajuta SUA să facă piața globală mai echitabilă și să se re-industrializeze.
Dar un director de pe Wall Street apropiat de Casa Albă a spus că Bessent l-a ajutat pe Trump să ajungă la concluzia că SUA ar trebui să întrerupă majorarea tarifelor pentru țările cu legături istorice bune cu SUA și să limiteze pedeapsa cea mai aspră aplicată Beijingului.
Grupurile de business au răsuflat uşurate, dar știu și ele că aceste „convulsii” ale politicii lui Trump nu au fost eliminate. Tarifele de 10% pentru majoritatea țărilor au rămas în vigoare, au subliniat ei, SUA au escaladat războiul comercial cu China, a doua cea mai mare economie a lumii, iar taxele potențiale pentru sectoare specifice, cum ar fi mașinile și produsele farmaceutice, au rămas neclare.
„Deși această pauză temporară poate reduce durerea pe moment, ea nu diminuează incertitudinea care paralizează comerțul, aprovizionarea și investițiile companiilor”, a declarat Jake Colvin, președintele Consiliului Național pentru Comerț Exterior, un grup de lobby din Washington.
„Încurajăm administrația să continue să detensioneze și să identifice căi durabile pentru a reconstrui încrederea și a minimiza incertitudinea viitoare cu partenerii noștri economici”, a adăugat el.
Democrații au continuat să-l atace pe președinte, în ciuda deciziei sale.
„Haosul, incertitudinea și daunele reale ale taxei tarifare impuse de Trump nu vor dispărea în 90 de zile. Concluzie: președintele a creat o mizerie globală în detrimentul familiilor și afacerilor americane”, a declarat Dick Durbin, senator de Illinois, într-o declarație.