Culisele luptei de putere din PNL

Culisele luptei de putere din PNL

Chelnerița de la Apele Române a demisionat. Avertizorul de integritate a fost dat afară prin desființarea postului și într-o manieră umilitoare. Doar animalul politic cu bastonul de ministru în ranița, Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași, e de neclintit deși este principalul vinovat pentru mizeria scoasă la suprafață de Recorder, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe SpotMedia.ro .

De ce este de neclintit? Pentru că e omul de încredere al cuplului penal (în accepțiunea dlui Iohannis) Costel Alexe – dosar de luare de mită în tablă & Relu Fenechiu – condamnat pentru corupție de-abia ieșit din pușcărie.
Ludovic Orban asumă uriașul deficit de imagine pe care acest scandal îl generează pentru PNL și care dă ocazia multor alte dezvăluiri similare, pentru că nu vrea să îl supere sub nicio formă pe Costel Alexe. L-a înfruntat și pe Klaus Iohannis ca să nu-l supere pe Costel Alexe.
Explicația? Suntem în anul congresului PNL, cel de care depinde practic viitorul politic al lui Ludovic Orban. Iașul este o filială mare, cu mulți delegați la congres, de care Ludovic Orban are mare nevoie. Așa că tot ce Alexe vrea, Alexe primește.

Controlul Corpului de Control al premierului ar fi ocazia ca Florin Cîțu să înfigă cuțitul în masă, dar oare dl Cîțu nu a început să numere și domnia sa, măcar cu coada ochiului Alinei Gorghiu, delegațiile?

Harta politică din PNL e acum foarte complicată. Există 4 tabere:

1.Grupul lui Ludovic Orban, extrem de activ și de agitat. Avantajul președintelui actual al PNL este că nimeni nu cunoaște partidul mai bine decât domnia sa până la firul ierbii, unde și este extrem de popular.

Din poziția actuală, de președinte al Camerei, va avea mult timp să bată filialele când acestea vor organiza alegerile înainte de congres.

Dezavantajul lui Ludovic Orban este că a faultat mai pe toată lumea în funcție de nevoi, că este dispus să promită orice și a început să fie privit cu suspiciune.

Și în curând nu va mai avea multe de împărțit, pentru că pâinea și cuțitul nu mai sunt la el. Prefecții și secretarii de stat au fost cam ultimele lui cartușe importante. Și, în general, poteca se deschide și se bătătorește spre cine are de împărțit.

Ce poate însă este să saboteze discret guvernarea, al carei eșec ar însemna revenirea sa.

2. Cîțu&Gorghiu-Isar. Cel care are acum de împărțit este Florin Cîțu, desigur. Dar, politic, dl Cîțu este încă slab și rămâne de văzut dacă are talent pentru politică.

Brațul său politic este Alina Gorghiu, soția lui Lucian Isar, vechi tovarăș de arme din perioada bancară a lui Florin Cîțu. Au fost împreună și în scandalul atacului speculativ asupra leului din 2008.

Florin Cîțu a fost adus în politică și pe liste în timpul președinției PNL a Alinei Gorghiu. Lucian Isar îi e consilier personal lui Florin Cîțu și, mai în glumă, mai în serios, sunt liberali care se întreabă care șeful cui este, de fapt.

3. Grupul din Ardeal, la care s-a putea ralia și dezamăgita Suceava, rămasă fără prefect ca să îl primească Alexe. Dar Ardealul nu are candidat în acest moment.

Cel mai potrivit ar fi Ilie Bolojan, liberal vechi, trecut cu mare succes prin multe alegeri, dar și prin importante funcții executive, de prefect și secretar general al guvernului.

Probabil că Ilie Bolojan este cel mai mare coșmar al lui Ludovic Orban. Dacă intră în luptă, se duce ca tancul și poate reînvia orgoliile PNL. De aceea, Ludovic Orban a și avut mare grijă să nu îl provoace fatal și a avut grija că Bihorul să aibă prefect liberal, considerând că afrontul la Emil Boc este totuși un risc preferabil.

Doar că nici Ilie Bolojan, nici Emil Boc nu sunt deloc dornici să candideze.

4. Grupul Iulian Dumitrescu, care se va alinia acolo unde merită sau acolo unde… trebuie.

Pentru prețul corect, care a inclus ministerul Finanțelor, Iulian Dumitrescu l-a ajutat pe L. Orban la formarea guvernului, dar tot Dumitrescu a trântit candidatul lui Ludovic Orban, pe Ion Bălan, pentru funcția de chestor al Camerei, ca să-l susțină pe fostul șef de cabinet al lui Eduard Hellvig.

Ca un detaliu, înțeleg că dl Dumitrescu ar fi tras postul de secretar de stat în MAI deținut de Bogdan Despescu, un bun colaborator al altor instituții de forță ale statului. Să vedem dacă dl Dumitrescu îl va susține în continuare sau îl va negocia cu Ardealul din spatele ministrului Bode.

Ludovic Orban știe foarte bine că poate învinge doar dacă restul rămân divizați. Dar dacă, de exemplu, Florin Cîțu devine candidatul Ardealului lucrurile se complică foarte tare.

Florin Cîțu nu are încă priză la baza partidului, e numai de vreo 4 ani în PNL, e încă alogen, dar el este cel care are acum pâinea și cuțitul. Poate fi și pentru Klaus Iohannis cel mai comod partener. Cu Ilie Bolojan, dl Iohannis nu are nicio chimie, dimpotrivă aș spune, iar cu Ludovic Orban au fost multe tensiuni pe care ambițiile prezidențiale ale lui Ludovic Orban le vor amplifica fără îndoială.

Pe de altă parte însă, Florin Cîțu ar putea intra într-o erodare rapidă în primul rând din cauza austerității. Ea îl obligă să fie prudent și cu împărțeala. Coaliția și implicit guvernul sunt problematice, pline de conflicte, unele la vedere.

Vor urma tot felul de crize, unele deja vizibile, la Sănătate, la separarea ministerelor Economiei și Energiei încă siameze, la Transporturi unde ministrul Drulă vrea să scoată toți oamenii PNL din companiile subordonate, scandalul cu Vlad Voiculescu și tot așa.

Ruperea coaliției ar fi cel mai mare avantaj pentru Ludovic Orban. Menținerea ei implică acceptarea pretențiilor USR-PLUS, ceea ce va enerva liberalii și îl va face pe Ludovic Orban și mai popular. E un joc pe sârmă pe care vom vedea dacă Florin Cîțu are abilitatea să-l parcurgă cu gâtul politic intact. Un prim test va fi bugetul.

Cum se va regla lupta de putere din PNL e până la urmă problema liberalilor. Dar fiind vorba despre principalul partid al guvernării, convulsiile pregătirii congresului vor dicta în bună măsură felul în care va fi condusă această țară într-un an extrem de dificil și poate, din multe puncte de vedere, decisiv.


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii