Culisele eliminării ultimului om al lui Orban din echipa Cîţu

Culisele eliminării ultimului om al lui Orban din echipa Cîţu

Andi Manciu, şeful Grupului de Comunicare Strategică şi apropiat al lui Ludovic Orban, şi-a dat demisia din Guvern, acesta fiind în dizgraţia premierului. Florin Cîţu îi ceruse anterior să facă un pas în spate, fiind pe lista neagră încă de la preluarea mandatului, scrie Adevărul .

Consilierul de stat Andi Manciu, care deţinea şi funcţia de şef al Grupului de Comunicare Strategică, a anunţat luni dimineaţă că a cerut să fie eliberat din funcţie începând cu 1 mai. „O perioadă dificilă, încărcată, plină de provocări şi de momente care îmi vor rămâne în minte pentru multă vreme de acum încolo. Acum e momentul să pun punct şi alţii să preia această responsabilitate”, a precizat Andi Manciu. Pasul în spate al lui Andi Manciu a fost însă unul forţat de premierul Florin Cîţu, cel care în ultimele săptămâni i-a cerut de mai multe ori consilierului să-şi dea demisia, au declarat pentru „Adevărul” surse politice din echipa premierului.

De altfel, îndepărtarea lui Manciu era iminentă din mai multe motive. În primul rând, la Palatul Victoria fusese adusă o altă jurnalistă pentru a prelua comunicarea, Mioara Costin, fost reporter la Realitatea Plus. Deşi Mioara Costin a fost numită oficial consilier de stat joia trecută, aceasta bătuse palma cu echipa lui Florin Cîţu de la începutul lunii aprilie. Aşadar, la Guvern era ştiut faptul că va veni un alt om care să se ocupe de partea de comunicare.

Un al motiv care probabil a cântărit şi mai mult a fost relaţia Cîţu-Manciu. Premierul nu a avut în ultimii ani o relaţie prea bună cu echipa de comunicare a PNL, adică tandemul Andi Manciu – Ionel Dancă. Potrivit unor surse politice din conducerea PNL, mai ales Manciu îl critica pe Florin Cîţu în interiorul PNL, în perioada în care liberalii încă mai erau în opoziţie şi actualul premier avea mesaje considerate „prea liberale”, cum ar fi reducerea aparatului bugetar sau faptul că o prioritate pentru liberali ar trebui să fie investiţiile şi dezvoltarea, nu alte zone. Drept urmare, mult timp înainte de preluarea guvernării, Florin Cîţu a fost în dizgraţia echipei lui Orban pentru mesajele sale, însă actualul şef al Guvernului se bucura de simpatia şi susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis.

14 luni la conducerea GCS

Andi Manciu a condus timp de un an și două luni Grupul de Comunicare Strategică (GCS), entitatea care controlează de la finalul lui februarie 2020 întreaga comunicare despre evoluția epidemiei în România. În afară de Manciu, numele membrilor din GCS au fost secrete până în urmă cu câteva săptămâni. Consilierul de stat a motivat ținerea la sertar a numelor care făceau parte din GCS de faptul că aceștia nu doreau să le fie dezvăluită identitatea, deși făceau parte dintr-o structură esențială a României, în contextul pandemiei.

Şeful PNL, Ludovic Orban, a sugerat la rândul său că între fostul său consilier şi premierul Cîţu probabil nu sunt cele mai bune relaţii de colaborare: „Ca să revină la partid. Ca să fie şeful Departamentului de comunicare al PNL. Ştiţi foarte bine că domnul Manciu era coordonatorul Grupului de Comunicare Strategică şi că a fost implicat în comunicarea guvernamentală în toate chestiunile importante. Probabil a existat o înţelegere între cei doi ca să nu mai continue colaborarea”, a precizat Ludovic Orban, fiind întrebat de ce şi-a dat demisia Andi Manciu.

Marea epurare, la începutul lunii ianuarie

Andi Manciu a rezistat demiterilor făcute de Cîţu la începutul lunii ianuarie, când aproape toţi apropiaţii lui Ludovic Orban au fost îndepărtaţi. „E un Cabinet Cîţu. Poate unii se vor regăsi în alte poziţii”, sublinia la cel moment premierul. Printre cei demişi la începutul anului erau consilieri de stat ca Tănase Stamule şi Radu Nicolescu, oameni foarte apropiaţi de Orban, dar şi Dragoş Tănăsoiu, fostul şef al Corpului de control al premierului. Rămânerea lui Manciu a fost datorată faptului că era coordonatorul Grupului de Comunicare Strategică şi nu putea fi demis fără a fi găsit altcineva într-un timp foarte scurt.

Numele lui Manciu, vehiculat şi pentru şefia Agerpres

Înainte de criza politică din coaliţie, numele lui Andi Manciu a fost vehiculat inclusiv pentru preluarea şefiei Agerpres, una din funcţiile vacante care fac parte din „Pachetul media”, alături de instituţii ca TVR şi Radio România. Surse din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că Manciu nu ar avea nicio şansă la o asemenea funcţie, mai ales că acesta nu are nici măcar terminate studiile superioare, ceea ce ar reprezenta o nouă sursă de nemulţumiri, având în vedere că aflarea faptului că nu are facultatea terminată şi că totuşi avea o funcţie-cheie în comunicarea Guvernului au afectat imaginea Executivului.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”