Culisele dezvăluite de Rareș Bogdan despre aderarea la Schengen
"Nu trebuie să fim foarte entuziasmați, trebuie să fim rezervați, fericiți. Față de ce s-a întâmplat anul trecut este clar că este o schimbare totală și, chiar dacă deocamdată, potrivit informațiilor apărute neoficial, ci doar pe surse, este un fapt îmbucurător.
Noi am retras strategic de pe ordinea de zi pe data de 5 la consiliul jai subiectul România-Bulgaria, lumea s-a uitat puțin ciudat pentru că nu credea că este o mișcare strategică. Asta a fost și s-a dovedit a fi una de bun augur, deoarece Bulgaria, chiar dacă vine prima dată cu o ofertă parțială, este un început.
Nu trebuie să deschidem sticlele de șampanie. Trebuie să fim rezervați, trebuie să fim extrem de precauți, pentru că condițiile cu care a venit Austria nu sunt puține. Ele nu vizează atât de mult România, însă pentru Bulgaria ele sunt ceva mai dure.
Ne doare terestrul, ne doare feroviarul, pentru că acolo e vorba de mulți bani, dincoace e vorba de self respect și de ceva timp pentru pasagerii români.
Aici vorbim de spațiul aerian. Spațiul aerian înseamnă zborurile pe care colegii mei europarlamentari le fac împreună cu mine neavând zbor direct spre Sofia. Faptul că ei nu vor mai avea control la București respectiv la Sofia, este o realitate. Faptul că pe Giurgiu s-ar putea ca granița să existe în continuare, este până în momentul ridicării restricțiilor pe spațiul terestru.
Subiectul-cheie este ca Austria să accepte un vot, un singur vot, pentru deschiderea tuturor granițelor, chiar dacă etapizat. Odată cu votul pe care îl dă cu votul pentru zona aeriană, să permită să dea și vot pentru ca a doua etapă să se întâmple într-un anumit timp care să fie numit în cadrul acestui vot și acestei hotărâri pentru zona rutieră și feroviară, chiar dacă acest lucru se întâmplă în toamnă sau în vară. Dacă se dă un vot privitor exclusiv la spațiul aerian și urmează să spunem mai vedem ce facem cu spațiul rutier și feroviar, lucrurile nu sunt la fel de dramatice cum au fost anul trecut, dar devin mai complicate. Ca să simplificăm lucrurile, atunci ar trebui să obținem în cadrul negocierilor acest vot singular dat pentru toate cele trei granițe.", a declarat Rareș Bogdan la Realitatea PLUS.