Culisele atacurilor cu drone orchestrate de serviciile ucrainene de informații în Rusia. Cum decurge o astfel de misiune

Culisele atacurilor cu drone orchestrate de serviciile ucrainene de informații în Rusia. Cum decurge o astfel de misiune

Jurnaliștii CNN au călătorit două zile cu o unitate de drone a serviciilor militare ucrainene (GUR) în timp ce aceasta pregătea o misiune de țintire a unui depozit de muniție pe teritoriul Rusiei.

Depozitul rus de muniție din Toropeț, regiunea Tver FOTO PROFIMEDIA

Depozitul rus de muniție din Toropeț, regiunea Tver FOTO PROFIMEDIA

Jurnaliștii postului american de televiziune oferă detalii de culise dintr-o misiune care a avut loc în noaptea de 29 septembrie, când ucrainenii au lovit cu peste 100 de drone un depozit de muniție, la periferia așezării Kotluban, în regiunea Volgograd (sud-vest). Ținta ucrainenilor a fost un transport de rachete recent livrate de Iran.

Surse au declarat pentru CNN în septembrie că Teheranul a finalizat recent livrarea de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune către Rusia. Iranul a negat categoric informația.

Unitatea specializată în atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune a efectuat lovituri asupra mai multor depozite de muniție din Rusia. De pildă, mai recent, în septembrie, a vizat depozitul de muniție rusesc din Toropeț, între Moscova și Sankt Petersburg, în regiunea Tver. Aici erau depozitate rachete tactice Iskander, precum și bombe cu planare și muniție de artilerie. Atacul a provocat explozii masive, vizibile la kilometri distanță.

De asemenea, în iulie, unitatea a lovit o rafinărie de petrol de pe coasta rusă a Mării Negre, provocând un incendiu major acolo.

Pe de altă parte, apărarea antiaeriană a Rusiei zădărnicește multe astfel de atacuri cu drone. Or, rata de succes a GUR ar putea fi ridicată de la 50% la 95% dacă SUA ar da permisiunea Ucrainei de a folosi arme occidentale în atacurile pe teritoriul Rusiei, spun militarii.

Comandantul unității, al cărui indicativ de apel este Vector, subliniază că multe dintre aerodromurile de unde Rusia lansează bombardamente asupra Ucrainei sunt în afara razei de acțiune a dronelor. În plus, deși de multe ori acestea sunt extrem de eficiente, totuși este necesar să fie trimise în roiuri pentru a-și atinge ținta.

Iar ele nu sunt suficient de capabile - sau nu la un nivel comparabil cu „armele care ne pot ajuta să mutăm acest război de pe teritoriul nostru”, spune el.

Cum este pregătită o misiune de atac pe teritoriul Rusiei

Serge, comandantul operațiunilor cu drone cu rază lungă de acțiune al GUR, povestește că a supravegheat personal peste 500 de atacuri cu drone în Rusia de la invazia pe scară largă în Ucraina în februarie 2022.

Indiferent de ținte, misiunile unității respecta un set rigid de proceduri operaționale care includ întâlniri în diferite locații din Ucraina.

Într-un birou subteran cu coridoare sovietice, Serge stă vizavi de Vector într-o cameră cu pereți albi. Nicio poză nu atârnă de perete, chiar și tabla albă este goală. Se discută la obiect.

„Vor fi aproximativ 12 drone”, îi spune Serge lui Vector, în fața căruia e desfășurată o hartă indicând ținta și raza de acțiune a sistemelor rusești de apărare aeriană și de război electronic. Ei convin apoi asupra orei la care va fi lansat atacul, precum și a intervalelor de lansare a dronelor.

Vector conduce apoi echipa CNN la o locație unde urmează să fie date ordinele și să se pună în mișcare misiunea. Vector face un scurt rezumat în fața operatorilor adăugând că această misiune va implica și alte unități. Apoi dispune să se înceapă pregătirea rutelor și predă oamenilor un dispozitiv USB cu toate informațiile despre misiune.

„Planificarea este poate 60% parte din succes, totul depinde de planificare”, explică el pentru CNN.

El subliniază provocările pe care le pune apărarea aeriană a Rusiei, a cărei calitate a crescut, în special în ultimele 12 luni.

„Suntem băieți de succes și găsim ferestrele”, spune el.

Dar pentru a asigura reușita, fiecare dronă va fi programată cu peste 1.000 de puncte de referință diferite.

„S-ar părea că ne jucăm cu ei, dar nu este un joc. Este un război”, subliniază Vector.

Rolul dronelor-momeală

Într-un depozit, o dronă model Liuti, produsă predominant în Ucraina, fără aripi deocamdată, este înconjurată de lăzi vopsite în culori de camuflaj în care se află drone kamikaze Rubaka. Liuti are aproape patru metri lungime și o anvergură a aripilor de circa șapte metri.

Vector subliniază rolul crucial al acestor drone de mai mici dimensiuni pentru succesul unor astfel de misiuni. Sarcina lor este una singură: să copleșească apărarea antiaeriană și să atragă focul rusesc asupra lor, și a dronei propriu-zise de atac, care transportă o sarcină utilă de până la 250 de kilograme.

Pe aceste aparate-momeală sunt lipite benzi metalice pentru a păcăli radarul rusesc.

„Încercăm să le amestecăm și să le trimitem de la distanțe diferite, locuri diferite de lansare... ei încearcă să le distrugă. Trimit elicoptere și rachete, pornesc războiul electronic radio”, explică Vector.

În întuneric, camioanele ce așteaptă la complex sunt încărcate cu drone pentru a fi duse la locurile de lansare.

În alte părți ale Ucrainei, aproximativ 80 de agenți GUR pregătesc alte 90 de drone, de mai multe tipuri.

Aproximativ 30% din dronele lansate vor fi unele momeală, spune Serge. Acestea au fost programate să zboare între 725 și 885 de km, dronele Liuti fiind vârful de lance. Toate vor porni la atac asupra țintei din Kotluban.

Monitorizarea dronelor trimise spre teritoriul Rusiei

Întorși la bază, Vector, Serge și alți militari urmăresc zborul dronelor.

Succesul misiunii este monitorizat în trei moduri: prin agenții de la sol, prin urmărirea grupurilor rusești de Telegram și, ulterior, prin analiza imaginilor prin satelit.

Primele relatări despre sosirea dronelor apar din mai multe orașe din sudul Rusiei - Voronej, Iesk, Rostov și Volgograd -

Așa „înțelegem că avem un oarecare succes”, spune comandantul unității.

Imaginile inițiale prin satelit ale depozitului de muniții din Kotluban arată câmpuri arse, ca rezultat al arderii ierbii, dar aparent puține dovezi ale exploziilor majore în interior.

Totuși, CNN a putut urmări imagini cu lovitura și verifica autenticitatea lor.

O sursă de informații a apărării a declarat pentru CNN că pe baza informațiilor despre locația camerei, combinate cu distanța acesteia de Kotluban, le-au permis să constate că exploziile în interiorul depozitului au fost mari.

Videoclipul, accelerat, arată 11 explozii care au avut loc într-un interval de 56 de minute, între orele 2:22 și 3:18 dimineața - exact perioada în care dronele erau așteptate să ajungă la țintă.

CNN a putut verifica în mod independent, prin surse, că a avut loc o lovitură directă asupra facilității.

O imagine ulterioară din satelit, captată de Maxar Technologies și obținută de CNN, arată mai puțin moloz – un indiciu că armata rusă a curățat amplasamentul – dar se poate observa o clădire grav avariată.

Misiunea de a distruge rachetele livrate de Iran a fost un succes total, insistă ucrainenii.

„Ei trebuie să realizeze că noi devenim mai puternici în fiecare zi și că ne apropiem de victorie și ei de înfrângere”, a spus Serge, comandantul operațiunilor cu drone cu rază lungă de acțiune al GUR.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”