Culise/Cine sunt favoriții pentru șefia marilor Parchete

Culise/Cine sunt favoriții pentru șefia marilor Parchete

 Începutul de an prinde sistemul judiciar în plină desfășurare a procedurilor de numire pentru Parchetul General, DNA și DIICOT cu candidaturi depuse în ajunul Crăciunului, ce așteaptă pe masa ministrului justiției, Cătălin Predoiu. Săptămâna viitoare sunt anunțate interviurile publice cu toți candidații, iar la scurt timp, ministrul va anunța nominalizările ce vor pleca spre avizul consultativ al CSM, scrie jurnalista Sidonia Bogdan în  Libertatea

O primă observație ar fi că “nemuritorii” sistemului, Bogdan Licu și Oana Schimdt Hăineală, nu au îndrăznit să-și depună CV-ul pentru postul de șef al PG, respectiv DIICOT, preferând, ca de obicei, postul de adjunct, low-profile în ceea ce privește vizibilitatea, dar perfect pentru a se ocupa, în continuare, de jocuri în sistem.

Dacă la Oana Schimdt Hăineală ce i se impută este lipsa unei coloane vertebrale ce i-a garantat supraviețuirea în scaune cu putere de decizie, în privința lui Bogdan Licu, lucrurile sunt groase și depășesc granița moralității îndreptându-se spre cea infracțională. Bogdan Licu a fost acuzat în spațiul public de un al doilea plagiat, suspiciune care îi anulează toată cariera profesională, după ce el singur a dorit să renunțe la propria teză de doctorat din cauza dovezilor indubitabile că plagiase.

Mai mult, Licu apare într-o înregistrare într-un ritual masonic, o asociație obscură incompatibilă etic cu profilul magistratului. Și totuși, deși prezintă atâtea vulnerabilități, Licu obține de ani buni, printr-o formă de lobby, postul de adjunct în Parchetul General, bazându-se pe relații informale atât cu ofițeri SRI, cât și cu șeful SPP. Dacă și în urma acestei noi proceduri Licu va adormi vigilența ministrului justiției și va obține postul de adjunct, presa, societatea civilă și magistrații vor trebui să își pună serios problema cine este în spatele acestui personaj și care sunt scopurile scaunului ocupat de el.

În altă ordine de idei, o surpriză a acestei perioade este că secția de procurori din CSM nu s-a mai lăsat dominată de clasa politică și transmite semnale puternice că dorește să aibă un cuvânt de spus în privința noilor șefi de Parchete, nu un actor judiciar de formă.

Potrivit surselor mele judiciare, secția de procurori a CSM are favoriții săi în această cursă: pentru DNA ar fi Crin Bologa, pentru Parchetul General favorit este Răzvan Horațiu Radu, iar pentru șefia DIICOT, Viorel Badea sau Ioana Albani.

Dintre cele trei Parchete, cea mai firavă competiție o remarc pentru șefia DNA, lucru care arată că există încă o reticență din partea procurorilor de a se înscrie în cursă. Bătălia se va da între Călin Nistor, actualul șef interimar, procuror cu vechime și multă experiență în DNA, care, potrivit surselor mele, și-a cultivat relații și în zona decizională a Administrației Prezidențiale, dar care a căzut în dizgrațiile cesemiștilor în ultimele luni și noul favorit al CSM, Crin Bologa, care actualmente ocupă funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj și care, în trecut, a fost și procuror șef al DNA Cluj.

Pentru șefia Parchetului General, favorit al CSM este Răzvan Horațiu Radu, fost agent al României la CJUE, care, în perioada mandatului său de șapte ani în Ministerul de Externe, nu a înregistrat eșecuri în privința dosarelor statului român pe care a fost dator să le apere la Curtea Europeană. De altfel, înainte de a deține funcția de agent al României la CJUE, Radu a fost patru ani agentul guvernamental al României la CEDO, o perioadă în care marea miză a statului în raport cu instituția europeană pentru apărarea drepturilor omului au fost restituirile proprietăților confiscate abuziv de către regimul comunist.

Radu are în această cursă doi competitori serioși: Laura Oprean, care a deținut funcția de prim-adjunct PG și Gabriela Scutea, fostă adjunctă a Laurei Codruța Kovesi, care între 2013 și 2016 a fost Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției la Comisia Europeană. Ambele procuroare au o reputație bună în sistemul judiciar, sunt văzute ca profesioniste, iar de CV-ul lor nu atârnă nici o controversă profesională.

Pentru șefia DIICOT, favorit ar fi actualul adjunct al INM, Viorel Badea, care a anchetat dosarul hackerului Guccifer. Și el are o competitoare serioasă, pe Ioana Albani, fostul procuror şef al Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice din cadrul DIICOT, decorată de către fostul șef FBI, David Comey.

Pentru șefia DIICOT, și-a mai depus candidatura și Georgiana Hossu, care a preluat conducerea DIICOT după ce Felix Bănilă și-a dat demisa, la cererea președintelui Klaus Iohannis, pe fondul scandalului crimelor de la Caracal. Procuroarea are însă o vulnerabilitate pentru ocuparea funcției de șef DIICOT: soțul său, fostul poliţist Dan Hosu, este trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi dare de mită într-unul din dosarele Carpatica-ASF.

Una peste alta, CV-urile candidaților pentru șefia Parchetelor arată decent, vom vedea săptămâna viitoare dacă se vor isca tensiuni între ce doresc procurorii din secția CSM și ce dorește actorul politic reprezentat, în acest joc, de Cătălin Predoiu. După care, toate mingile vor intra, pentru validarea finală, în coșul președintelui Klaus Iohannis.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...