CULISE/Cine conduce Departamentul de Lupta Antifraudă, instituția care a sesizat DNA în dosarul care l-ar viza pe vicepremierul Dan Barna și cine a realizat investigația
Instituția care a efectuat verificările în dosarul presupuselor fraude cu fonduri europene săvârșite de firma vicepremierului Dan Barna este condusă și astăzi, la aproape doi ani de la pierderea puterii de către PSD, de un om instalat de premierul Viorica Dăncilă în ultima sa zi de mandat la Palatul Victoria.
Șeful Departamentului de Lupta Antifraudă, DLAF, este de Bogdan Ionut Dințoi, considerat un apropiat al Rovanei Plumb (PSD). El are rang de secretar de stat și a fost numit pentru un mandat de 5 ani la șefia instituției de Viorica Dăncilă la data de 4 noiembrie, în ultima zi de mandat la Palatul Victoria.
Dințoi a fosts polițist la Inspectoratul Județean Vâlcea și președintele asociației blocului în care locuiește.
Deși e polițist de formație, el a lucrat alături de Rovana Plumb atât la Ministerul Mediului (2012 – 2014), cât și la Ministerul Muncii (2014), pe posturi de conducere (director, șef serviciu) sau de consilier principal.
Care e explicația apropierii unui polițist vâlcean de liderul PSD, Rovana Plumb? Bogdan Ionuț Dințoi este fratele lui Robert Dințoi, un fost ziarist din Vâlcea implicat în afaceri cu fiul Rovanei Plumb, Andrei Plumb.
Andrei Chendi, foto dreapta/ Sursa: antifrauda.roPotrivit informațiilor G4Media.ro, ancheta DLAF a fost condusă de Andrei Atila Luca Chendi, director in cadrul instituției și fost șef al DLAF.
Potrivit unui articol publicat de fostul jurnalist, Ionel Stoica, în noiembrie 2018, Andrei Chendi a semnat în 2014, în calitate de șef al DLAF, un protocol de colaborare cu ministerul Dezvoltării condus pe atunci de Liviu Dragnea, în baza căruia fostul lider PSD avea acces constant la o serie de informații despre investigațiile în curs.
Aceste date confidentiale trebuiau transmise lunar, iar DLAF trebuia sa mai informeze daca era sesizat DNA in vreunul din cazuri.
Protocolul a fost semnat in februarie 2014, perioada in care Liviu Dragnea conducea Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si era si viceprim-ministru.
In februarie 2014, DLAF era condus de Andrei-Atila-Luca Chendi, care s-a implicat în ancheta privind presupusele fraude cu fonduri europene din firma vicepremierului Barna.
Potrivit surselor G4Media.ro, Chendi ar fi cautat țintit informații privind o eventuală implicare a liderului USR în presupusele fraude și i-ar fi trimis vicepremierului Dan Barna o serie de întrebări.
Chendi a fost numit pentru prima data la conducerea DLAF in perioada iulie 2013 – iulie 2016, în guvernarea Ponta (PSD). El a revenit la conducerea DLAF in octombrie 2018, dupa ce procurorul Marius Vartic si-a dat demisia din functie.
Dan Barna a pus sub semnul întrebării corectitudinea anchetei DLAF în octombrie 2019, după publicarea investigației de către Rise Project , care l-a vizat pe candidatul USR de atunci aflat în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale.
”Dar cum pot să cred în corectitudinea DLAF de care se ocupă, azi, Toni Greblă, omul de incredere al lui Liviu Dragnea? Instituție condusă de Andrei Chendi, suporterul lui Dragnea, cel care s-a angajat în 2014, printr-un protocol, să-l informeze când deschide vreun control?”, a declarat Barna în urmă cu doi ani.
Tot atunci, liderul USR a cerut DLAF să trimită documentele la DNA. ”Știm că asta e comanda politică pe care au primit-o”, a mai spus Barna după ce DLAF a anunțat că a declanșata verificări.
Deși numiți de PSD în funcție, nici Bogdan Ionuț Dințoi, nici Andrei Chendi n-au fost schimbați de noua majoritate PNL instalată la Palatul Victoria în noiembrie 2019.
Context
Departamentul de luptă antifraudă (DLAF) din cadrul Guvernului a sesizat DNA în legătură cu ”presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanțate din fonduri europene”, potrivit unui răspuns al DNA transmis G4Media.ro pe data de 11 mai.
E vorba de 2 sesizări ale DLAF primite de DNA în data de 10 mai 2021 și care vizează proiectele cu fonduri europene în cadrul cărora actualul vicepremier și lider USR, Dan Barna, a fost expert antreprenorial.
”La data de 10 mai 2021, la sediul DNA au fost primite două sesizări formulate de instituția la care faceți referire și în care sunt reclamate presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanțate din fonduri europene.
Cele două documente se află în procedură de înregistrare și repartizare, prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, a precizat DNA.
DLAF a precizat într-un răspuns pentru G4media.ro că a sesizat DNA în legătură cu 4 persoane – experți cu atribuții de recrutare și manageri ai structurilor de economie socială – privind proiectele în care au fost implicați Dan Barna și sora sa.
Vicepremierul Dan Barna, copreședinte al USR PLUS, a respins miercuri acuzațiile Departamentului de luptă antifraudă (DLAF) din cadrul Guvernului, care a sesizat DNA în legătură cu presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanțate în care Barna a fost expert.
Barna a declarat, într-o conferință de presă, că inspectorii DLAF au făcut o ”confuzie gravă”.
Barna a spus că a primit ”din spațiul media” fragmentele referitoare la el din nota de control a DLAF, după ce instituția i-a comunicat ”cumva ironic” ca va primi răspunsul la cererea de informații în termenul legal.
Vicepremierul susține că inspectorii DLAF ar fi făcut o confuzie în timpul controlului între activitatea de recrutare, de care el s-a ocupat în acele proiecte, și completarea unor fomulare de către beneficiarii proiectelor.
”Mi se reproșează că trei din cele câteva zeci de formulare completarea nu s-a făcut față în față, ci după finalizarea procesului de recrutare. Confuzia gravă e că se încearcă, grav eronat, asimilarea activității de recrutare a unor beneficiari cu completarea formală a formularului prin care aceștia confirmă că se înscriu în proiect. Recrutarea presupune mult mai multe componente, care au fost efectuate”, a spus Barna.
Întrebat dacă formularul de recrutare pentru sora sa a fost semnat chiar de el, Barna a răspuns afirmativ, adăugând că nota de control a DLAF arată că ”nu există conflict de interese nici legal, nici formal”.
Când a fost întrebat de un reporter dacă inițiativa DLAF de a sesiza DNA este ”o regie politică”, Barna spus că ”Nu am date să spun asta. N-am ce să comentez. E o instituție a statului. Cer să se încheie cât mai repede povestea începută în campania electorală din 2019”. SURSA: G4Media.ro