CULISE Marii perdanți ai referendumului și cine câștigă dintr-un eșec de proporții

CULISE Marii perdanți ai referendumului și cine câștigă dintr-un eșec de proporții

Eșecul referendumului pentru familie înseamnă o înfrângere usturătoare pentru mai mulți lideri politici, cu Liviu Dragnea în fruntea listei, pentru Biserica Ortodoxă și Patriarhul Daniel, pentru o parte din presă implicată pe față în susținerea referendumului dar și pentru Rusia, care ar fi beneficiat pe termen lung dintr-un eventual succes, pe care l-ar fi vândut ca un vot împotriva valorilor occidentale, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro . Mai jos, lista completă a perdanților.

Liviu Dragnea. Liderul PSD este marele perdant. Și-a asumat întregul demers, l-a valorizat ca fiind de importanță deosebită, crucial etc. Acum, va deconta acest esec răsunător, mai ales că adversarii din partid și din afara lui vor spune că din cauza lui n-au ieșit oamenii la vot. În mod normal, se impune o demisie, dar n-ar fi exclus ca liderii PSD să întoarcă acuzațiile: de vină sunt puciștii, opoziția care a boicotat, statul paralel, președintele Iohannis care n-a participat etc. În tot cazul, liderul PSD va deconta politic această înfrângere.

PSD. Scorul slab este o notă proastă pentru partid. Publicul n-a avut pur și simplu încredere în bunele lui intenții. Dacă referendumul a fost o repetiție generală înaintea alegerilor, așa cum au declarat unii lideri, atunci semnele nu sunt deloc bune pentru PSD. Fără schimbări majore la vârf și mai ales în modul de guvernare, concentrat exclusiv pe anihilarea justiției, partidul va pierde masiv încrederea alegătorilor, seduși în prima fază cu creșteri de pensii și salarii.

Patriarhul Daniel și Biserica Ortodoxă. Apelul disperat lansat duminică seara către credincioși de a merge la vot ”până nu e prea târziu” spune multe. Prea târziu pentru cine? Pentru Biserica Ortodoxă sau pentru Patriarh? Eșecul referendumului este încă o lovitură în credibilitatea Bisericii. În numele cui mai vorbește ea, din moment ce numărul celor care au ieșit la vot abia dacă se apropie de numărul semnatarilor inițiativei de modificare a Constituției și reprezintă mai puțin de 20% din numărul cetățenilor cu drept de vot?

Liderul PNL, Ludovic Orban. Contestat de mai multă vreme în partid, poziționarea sa pro-referendum, alăturarea cu figuri ultraconservatoare gen Mihai Neamțu, s-a dovedit o eroare majoră. Le-a dat adversarilor din partid noi moive de atac iar publicului motive de a critica partidul că face jocurile PSD și că adoptă, prin extensie, o retorica anti-europeană chiar dacă a susținut un referendum despre familie, doar în aparență fără motivație ideologică.

Coaliția pentru Familie. Au făcut mare caz de cele 3 milioane de semnături strânse pentru modificarea Constituție, dar abia dacă au ieșit la vot câți au semnat. Curentul ultraconservator susținut de ei nu se bucură de susținere în societatea românească.

Neoprotestanții(pocăiții) din politica românească. I-am văzut în campania pentru refrendum de la toate partidele, umplând ecranele televizoarelor cu o propagandă agresivă pro-referendum, fără ca publicul să fie avertizat că ei exprimă un punct de vedere partizan, dată fiind religia lor. Aici mai trebuie spus că mișcarea a pro-referendum a fos susținută de grupări conservatoare din Statele Unite care ar fi jucat în cazul unui succes rolul de idioți utili ai Rusiei, singurul mare beneficiar al retoricii ultraconservatore în această parte de Europă.

Rusia. Agenția oficială de știri a Moscovei, Sputnik, a susținut propagandistic referendumul și promovează orice acțiune care ar putea submina valorile occidentale. ”Din această cauză, susțin că nu am exagerat de fel prin asocierea cu Armaghedonul, câmpul bătăliei finale! Nu exagerez, pentru că țara noastră, zdrobită de manevrele ipocrite ale imperialismului neocolonialist occidental, pierduse parcă orice vigoare de a se opune, de a se apăra…”, scria Sputnik într-un text publicat pe data de 4 octombrie, intitulat ”Un simplu Referendum? Nu, este Armageddon-ul României!”. Acum, per a contrario, eșecul referndumului înseamnă că România întoarce spatele valorilor susținute cu atâta frenezie de propaganda Rusiei și mai acordă o șansă Occidentului.

Presa de propagandă. Chiar dacă în emisiunile de dezbatere de la Antena 3 a mimat echilibrul în selectarea invitaților pro și contra referendum, vedetele postului, Mihai Gâdea, Mircea Badea și alții au susținut pe față referendumul. Mai subtil, alt ziarist de casă al PSD, Bogdan Chireac, a anunțat că va merge la referendum dar că va vota Nu. Or, miza la acest referendum a fost neparticiparea tocmai pentru a nu se întruni cvorumul de prezență de 30%.

Micii mari perdanți. Traian Băsescu a jucat din nou pe mâna lui Dragnea chiar dacă aparent s-a poziționat împotriva referendumului. Miza PSD a fost să atragă cât mai mulți votanți pentru ca referendumul să facă cvorumul de 30%. Și UDMR a ratat ocazia unei poziționări corecte, având în vedere că a îndemnat publicul maghiar să meargă la vot și să voteze conform conștiinței, însă în județele Harghita și Covsna s-au înregistrat participări printre cele mai slabe din țară.

Institutele de sondare care au anunțat participări de vot de 30 sau chiar 34 la sută. Este un eșec major, o greșeală de măsurare ieșită din orice marjă de eroare acceptabilă.

Cine câștigă. Liderul Mișcării România Împreună, Dacian Cioloș și USR s-au poziționat corect din punct de vedere politic, invitând la boicot în mod asumat. Nu discutăm aici despre problema pe fond, ci despre intuiția de a nu se asocia politic cu un demers pierzător. Dar marele câștigător este România, care reușește cumva să evite modificarea Constituției drept căsătoria între un bărbat și o femei. Aceasta ar fi echivalat cu o declarație politică exact așa cum a descris-o Sputnik, de ieșirea din spațiul european, de ”independență față ce neocoloniasmul occidental”.

Nu e clar totuși cum va fi perceput președintele Iohannis, care nu s-a poziționat în nici un fel până duminică seara, când a mers la vot cu o oră jumate înainte de închiderea urnelo. Prezența sa la vot nu  mai putea influența în nici un fel cursul refrendumului.

În fine, câștigă UE și partenerii occidentali ai României. Tot pe lista câștigătorilor trebuie trecută comunitatea LGTB, care așteaptă de acum mult promisa lege a parteneriatului civil și mai poate spera în legalizarea căsătoriilor de același sex.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”