CULISE Luptele ascunse din interiorul PSD. Cade primul cap de lider politic după tragedia de la Crevedia

CULISE Luptele ascunse din interiorul PSD. Cade primul cap de lider politic după tragedia de la Crevedia

Premierul României a anunțat că primarul PSD din Crevedia va fi exclus din partid, însă mizele mutării sunt mult mai profunde: o luptă internă între taberele influente din formațiunea social-democrată, scrie Adevărul.

Anunțul lui Marcel Ciolacu privind iminenta excludere a lui Florin Petre a venit în toiul nopții, marți. „Voi propune excluderea primarului din Crevedia în următorul Consiliu Politic Național, de la sfârșitul săptămânii. Un primar care „n-a știut” și căruia nu-i pasă de tragedia prin care trece comunitatea care l-a ales nu are ce căuta în PSD!”, a fost mesajul publicat pe pagina de Facebook a lui Ciolacu.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, picătura care a umplut paharul a fost intervenția primarului din Crevedia de la Antena 3. Întrebat cum vede faptul că președintele Klaus Iohannis a declarat că autoritățile nu pot da din umeri și să spună că nu au știut ce se întâmplă în localitate, edilul din Crevedia, de la care PSD-iștii se așteptau la mai multă reținere, a dat un răspuns surprinzător. „Poate să zică orice. Dar situația stă în felul cum am prezentat-o eu. E părerea dânsului”, a afirmat Florin Petre, care conducea și PSD Crevedia.

Cu ochii pe primarul din Caracal

Surse din PSD susțin că președintele partidului încearcă să păstreze o colaborare bună cu șeful statului, mai ales că liderul de la Palatul Cotroceni a evitat orice posibilă critică la nivelul administrației centrale, apreciind rapiditatea și modul de gestionare a situației în urma tragediei de la Crevedia. Însă Marcel Ciolacu a mutat și în planul jocurilor de putere din interiorul PSD. Pentru că premierul renunță la un om dintr-o localitate cu aproximativ 8.000 de locuitori, dar mută mingea și în terenul unui important lider al formațiunii, Paul Stănescu, secretar general care l-a girat politic pe primarul orașului Caracal, Ion Doldurea. Edilul este tatăl patronului stației GPL din Crevedia unde au avut loc exploziile soldate cu doi morți și 56 de răniți. Afacerile cu GPL ar fi aparținut edilului înainte de a câștiga alegerile.

Paul Stănescu este cel care l-a impus pe Doldurea în confruntările politice din județul Olt, în 2019, când existau lupte interne între acesta și familia Ciocan, susținută la acea vreme de Darius Vâlcov, persoană aflată în anturajul președintelui PSD de la acel moment, Liviu Dragnea. Până la urmă, Paul Stănescu a fost cel care a câștigat și l-a impus pe Doldurea șef interimar la PSD Caracal, iar în 2020 a fost candidat și a ajuns primar. Nici nu era greu într-un județ în care PSD e aproape singurul partid care contează. 95 din 112 localități au fost câștigate de PSD la localele din 2020, fiind în dreptul social-democraților toate orașele importante: Slatina, Olt, Corabia. Și la parlamentare, organizația lui Paul Stănescu a ieșit prima (potrivit clasamentului filialelor PSD) ca procent, luând peste 50%.

Probleme în lanț pentru Stănescu și Firea

Prin urmare, Paul Stănescu este o nucă tare în PSD și un membru influent, fiind în legătură cu lideri din filialele țării încă de când Dragnea, apoi Viorica Dăncilă, erau la șefia partidului. Acum, între echipa Ciolacu și cea a lui Stănescu plus Firea sunt duse luptele de culise. Iar miza din acest moment e dacă Stănescu îi va gira și el excluderea lui Doldurea din PSD.

De la venirea la guvernare, echipa Stănescu-Firea a fost mult mai afectată de scandaluri față de cea a lui Ciolacu. Prima dată s-a întâmplat când au apărut acuzațiile DNA de abuz în serviciu la adresa lui Adrian Chesnoiu, la acea vreme ministru al Agriculturii. Chesnoiu era omul lui Stănescu în Guvernul Ciucă. Chesnoiu și-a dat demisia în iunie 2022. Ulterior, deși secretarul general al PSD îl dorea pus ministru pe Florin Barbu (acum titular al portofoliului), Ciolacu a aranjat lucrurile încât să ajungă pe funcție Petre Daea, un demnitar popular, pe care nici Stănescu nu-l putea refuza. Însă Petre Daea și-a săpat singur groapa, prin gestionarea deficitară a dosarelor importante ale României, cum a fost cel legat de cerealele ucrainene.

Prin urmare, la înscăunarea Guvernului Ciolacu, Stănescu a reușit să-l impună pe Barbu, iar acest lucru avea loc și în contextul în care președintele PSD nu voia un scandal intern exact în prag de votare a Cabinetului său. Însă liniștea pentru tabăra Stănescu-Firea a fost de moment. Pentru că în iulie a izbucnit scandalul privind „azilele groazei”, iar în urma presiunii mediatice, Gabriela Firea a fost convinsă să-și dea demisia și să se autosuspende din funcțiile de conducere. În schimb, Stănescu a fost pus interimar și la organizația PSD București, în așteptarea calmării situației, pentru ca fosta primăriță a Capitalei să poate reveni în liniște.

În prezent, puterea lui Stănescu e din ce în ce mai limitată, mai ales după venirea lui Ciolacu la șefia Guvernului, însă liderul din Olt a arătat și în anii trecuți faptul că poate face opoziție puternică în fața unor șefi ai PSD, cum s-a întâmplat atât cu Dragnea, care conducea un partid mult mai puternic, dar și cu Dăncilă.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri