Culise din stomacul infectat al Poliției Române/Cine își asumă eliminarea „bubei” Despescu?
Faptul că Poliția Româna are un nou șef este în sine un câștig cert, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe SpotMedia.ro . Oprirea haosului și mizeriei din mandatul interimarului Eduard Mirițescu, foarte bine explicat de liderul sindicatului Europol Cosmin Andreica în interviul pentru SpoMedia.ro, este ca o gura de aer fără mască.
Persoana noului șef al IGPR este și ea dătătoare de speranțe. Dincolo de CV –ul oficial, chestorul de poliție Benone Matei are un nume foarte bun în sistem. Iată ce scrie de exemplu Traian Berbeceanu: „Chestorul de poliție Matei Benone este, probabil, cel mai bun ofițer de poliție aflat în activitate! Un exemplu de onoare, cinste, loialitate și profesionalism!”
Fapt este că dl Matei a terminat Academia de poliție, a lucrat efectiv dosare, este respectat în parchet, nu s-a băgat în porcării, vorbește fluent limba engleză, ceea ce îi permite colaborări externe. După un șef care avea dificultăți și cu limba română este ca un pas pe Lună.
Premisa foarte proastă este că devine din ce în ce mai clară inamovibilitatea secretarului de stat Bogdan Despescu. Deși poziția a fost adjudecată de filiala Prahova, care a și făcut o desemnare, cu nimic mai luminoasă, ce-i drept, înlocuirea nu s-a produs.
Explicații oficiale nu sunt, însă cele pe surse spun că înlocuitorul - Gigi Giurcan, fost sef al DIPI Călărași - nu ar fi trecut testul analizei “informative”. Poate pentru că era într-adevăr problematic, deloc exclus, dar poate și pentru că dl Despescu are susținerea totală a instituției care face analiza informativă pentru premier. O ipoteză susținută, de altfel, de alte informații obținute de-a lungul timpului.
Dl Despescu a încălecat până acum ambii miniștri de Interne, dnii Vela și Bode, cu care a lucrat ca secretar de stat. Și toate funcțiile din Poliție sunt contaminate cu fidelii săi. Așa cum era dl Mirițescu, așa cum e dl Brăcea, așa cum e șeful poliției Capitalei, Bogdan Berechet.
Adjuncții șefului IGPR nu sunt titulari pe post. Dl Mirițescu, dl Brăcea sunt doar imputerniciți și pot fi înlocuiți imediat. În cazul dlui Bogdan Berechet se întâmplă chiar o aberație.
Dl Berechet nu mai poate fi împuternicit șef al Poliției Capitalei pentru că a fost deja un an, durata maximă, din ianuarie 2020 până în ianuarie 2021. Și atunci este împuternicit pe o poziție vacantă de director adjunct din care este desemnat zilnic la conducerea Poliției Capitalei, prin "dispoziția de zi pe unitate", de șeful IGPR.
“Desemnarea aceasta reprezintă o împuternicire ilegală.
Spot: În condițiile astea, ce valabilitate au deciziile lor sau actele pe care le semnează un astfel de șef desemnat?
Este o întrebare foarte bună. Dar cum nu a contestat încă nimeni niciun act că să se pronunțe cineva sau o instanță de judecată cu privire la legalitatea unui act, nu spune nimeni nimic și mergem pe burtă”, a explicat liderul Europol.
Să vedem dacă și dl chestor Benone Matei va accepta această aberație. De altfel, cu echipa pe care o va alege cred că va da inspectorul general Benone Matei foarte curând primul său test. Vom avea primul indiciu despre independența pe care și-o dorește sau și-o permite în raport cu secretarul de stat Despescu.
Pentru toate pozițiile vacante de la vârful IGPR, de la București și din IPJ-uri, trebuie organizate concursuri. Dl Despescu a încercat să le organizeze pe stil blitzkrieg, în prag de Crăciun, ca să-și titluarizeze preferații. Dar măcar atât a reușit dl Bode să facă, a blocat încercarea.
Una peste alta, dacă dl Matei vă accepta să lucreze cu fidelii lui Bogdan Despescu, mă tem că mandatul sau se vă încheia înainte de a fi început. Ceea ce ar fi cu atât mai grav cu cât misiunea lui principală este să refacă o instituție distrusă de Bogdan Despescu și ai lui.
Adică deprofesionalizată prin promovarea nulităților, măcinată de înscenări și hărțuiri destinate incomozilor, umilită în procesele pierdute pe linie în fața celor nedreptățiți. Toate aceastea adăugându-se, desigur, personalului grav insuficient, neantrenat, prost echipat. Așa a ajuns poliția să ucidă în mod direct la Pitești și, indirect la Onești.