Culise de la Kremlin/Apropiații lui Putin s-ar fi întors împotriva lui și discută înlocuirea sa
La trei luni de la „operațiunea specială” sângeroasă a lui Vladimir Putin în Ucraina, oamenii săi de la Kremlin discută cine îl va înlocui, potrivit unor surse Meduza apropiate președinției ruse. Mai mult, această poziție este împărtășită atât de cei care pledează pentru continuarea războiului, cât și de cei care doresc pacea. Dar cât de plauzibil este un plan de a-l înlocui pe Putin și mai ales când?
La începutul lunii martie, Meduza a scris că majoritatea oficialilor de la Kremlin nu știu ce să facă și sunt îngroziți de modul în care sancțiunile le vor afecta cariera și viața. Puțin mai târziu, a început o „ascensiune patriotică” - în aprilie, mulți aflați la putere au cerut în mod public războiul spre „un final victorios”.
Acum, la trei luni de la începutul invaziei, pesimismul domină din nou în evaluările a ceea ce se întâmplă.
„Aproape nimeni nu este mulțumit de Putin. Afacerile și mulți membri ai guvernului sunt nemulțumiți că președintele a început războiul fără să se gândească la amploarea sancțiunilor – nu se poate trăi normal cu astfel de sancțiuni ”, a spus o sursă Meduza despre starea de spirit în rândul elitelor ruse, care a subliniat că există nemulțumire față de ritmul „operațiunii speciale”.
Cine sunt posibilii succesori ai lui Putin, luați în calcul în culise
„Nu este vorba despre faptul că vor să-l răstoarne pe Putin chiar acum și se pregătește o conspirație. Dar există o înțelegere, sau o dorință, că într-un viitor destul de previzibil el să nu mai conducă statul”, explică una dintre surse.
Potrivit acesteia, chiar și figurile succesorilor președintelui sunt discutate în culise la Kremlin.
Printre aceștia se numără primarul Moscovei, Serghei Sobianin, vicepreședintele Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev și prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale Serghei Kirienko.
Kirienko a vorbit în mod regulat cu Putin în ultima perioadă despre Donbas și economie. El a și fost trimis la Mariupol pentru organizarea unei marade militare pe 9 mai.
În același timp, informațiile pe surse ale Meduza despre propriile planuri ale lui Kirienko diferă: unii cred că vrea să devină măcar prim-ministru; alţii sunt siguri că prin activitatea sa încearcă să-şi demonstreze eficienţa în funcţia pe care o are în Administraţia Prezidenţială.
Cu toate acestea, ambele surse subliniază că acum Kirienko, precum, de exemplu, șeful Gărzii Ruse, Viktor Zolotov, face parte din „cercul interior” al lui Putin. „Acum îi includ pe cei care care participă la operațiune – ei conduc trupele, se ocupă de Donbas. Președintele este în război. Acești oameni pot depăși „linia roșie”, adică îl trezesc pe președinte cu un apel”, subliniază una din surse.
În același timp, sursele Meduza subliniază că atunci când se discută despre Kirienko și alți succesori ipotetici, toți cei implicați înțeleg că Putin ar putea părăsi președinția doar dacă sănătatea se deteriorează grav. Drept urmare, nemulțumirea oficialităților de rang înalt nu se manifestă în nimic - cu excepția discuțiilor între ei.
Speculații privind bolile lui Putin
Speculații privind starea de sănătate precară a lui Putin au început să apară de câteva săptămâni, ultima oară ziarul La Stampa a scris că Putin a fost operat de cancer.
Ambasada Rusiei la București a încercat să pună capăt zvonurilor cu privire la sănătatea precară a președintelui rus, Vladimir Putin, spunând că „speculațiile presei occidentale, des replicate și în România, despre boala” acestuia sunt „la fel de neadevărate” ca „masacrele” de la Bucea.
Subiectul a fost comentat și de către Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, generalul-maior Kyrylo Budanov. Acesta a spus că președintele Putin se afla într-o „stare psihologică și fizică foarte proastă și este foarte bolnav”, însă acesta nu a furnizat și probe în acest sens.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avut și el la un moment dat o intervenție pe subiect și a catalogat drept „ficţiune şi minciună" informaţiile privind problemele de sănătate pe care le-ar avea preşedintele rus Vladimir Putin.
Astam după ce site-ul de investigații rus Project citat de Kyiv Independent a spus că Vladimir Putin ar fi permanent înconjurat de doctori, inclusiv de un specialist în cancer tiroidian.
Recent, aliatul său din Belarus Aleksander Lukașenko susținea că Putin este complet sănătos și la cap și la trup, ba chiar ar fi în mare formă. Lukașenko a comentat chiar că Putin ”ne va îngropa pe toți”.