CULISE de la împărțirea prăzii/Negocieri crâncene pentru şefia TVR şi a Avocatului Poporului
Coaliţia de guvernare a reînceput împărţirea şefiilor de instituţii, fiind concurenţă mare pentru adjudecarea TVR şi a Avocatului Poporului, care sunt dorite de mai multe partide.
Partidele aflate la putere au ajuns la împărţirea instituţiilor de stat din domeniul media, cum sunt cazurile Televiziunii Române (TVR), Societatea Română de Radio şi Agerpres (agenţia de presă de stat), dar au adăugat discuţiilor şi problematica schimbării Avocatului Poporului. Surse politice susţin pentru Adevărul că PNL şi USR-PLUS vor grăbirea demiterii conducerii TVR şi a Societăţii Române de Radio, însă întreg demersul e frânat de UDMR, care vrea să se asigure că primeşte şi el o funcţie pe măsură.
Cum s-a ajuns aici? Liberalii, cel mai mare partid al coaliţiei de guvernare, au anunţat în ultima şedinţă de coaliţie că vor şefia TVR, instituţie pe care ar fi vrut-o însă şi USR-PLUS, ceea ce i-a determinat pe cei din urmă să aleagă Radioul Public. În aceste condiţii, UDMR şi-a manifestat intenţia să ia Avocatul Poporului, nu Agerpresul, aşa cum ar fi sperat liberalii, au precizat surse PNL pentru „Adevărul”. Luaţi prin surprindere, liberalii au cerut reluarea discuţiei peste o săptămână.
Între timp, deja s-a conturat o variantă pentru şefia TVR, adică Mădălina Dobrovolschi, fost purtător de cuvânt al lui Klaus Iohannis şi moderator TV. De altfel, discuţia despre cine va fi instalat în fruntea TVR nici nu a fost purtată în interiorul PNL cu vicepreşedinţii sau diferiţi lideri din teritoriu, ci a fost doar între şeful partidului şi echipa lui Klaus Iohannis. Nici situaţia în ceea ce priveşte oamenii din Consiliul de Administraţie al TVR nu e clară, adică dacă PNL va merge pe varianta unor oameni din interiorul televiziunii sau oameni de partid. „Ideal ar fi să punem doi sau trei oameni de meserie, care cunosc bine TVR şi care sunt integri”, susţin surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”.
Schimbări și la CNA
Mandatele a patru dintre membrii CNA au expirat, așa că vor avea loc noi numiri. Președinția trebuie să propună o persoană, Guvernul - două, iar Parlamentul - una. Potrivit negocierilor din coaliție, PNL ar vrea să propună doi oameni, iar USR-PLUS - unul dintre membri, în timp ce al patrulea e la latitudinea șefului statului.
Însă întreaga distribuire a funcţiilor nu va fi stabilită doar luni, când are loc noua şedinţă a coaliţiei. Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că PNL ar fi dispus să cedeze şefia Avocatului Poporului celor din UDMR, pentru a debloca negocierile, cu toate că formaţiunea condusă de Kelemen Hunor ştie că îndepărtarea Renatei Weber nu va fi tocmai uşoară, spre deosebire de celelalte funcţii politice scoase la mezat. De altfel, atât Renate Weber, cât şi PSD au anunţat faptul că vor ataca la CCR hotărârea proiectului de revocare a Avocatului Poporului, fiind invocat faptul că nu există temei de demitere a acestuia. „Sunt destul de multe motive pentru revocare. Important e să dăm semnalul că e o voinţă a Parlamentului pentru a schimba Avocatul Poporului şi să avem pe cine să punem acolo. Iar în ceea ce priveşte CCR, pentru că sigur vor ataca hotărârea, după cum bine aţi văzut, practica lor e oscilantă”, a precizat pentru „Adevărul” unul dintre principalii jurişti ai coaliţiei de guvernare.
Varianta Ekstein Kovacs
Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, s-a pronunţat în ceea ce priveşte un nume rezonabil din zona UDMR pentru funcţia de Avocat al Poporului, fiind primul care vine cu o variantă. „Am un nume pentru Avocatul Poporului. Nu ştiu dacă e el, dar pot să vă spun că un om pe care îl cunosc foarte bine şi cu care am colaborat, chiar dacă uneori ne-am contrat violent. Este Ekstein Kovacs Peter. Chiar nu ştiu pe cine pregăteşte UDMR. Am dat exemplul unui om care ştiu că este profesionist în domeniu”, a declarat Rareş Bogdan într-o intervenţie la Antena 3.
Surse politice susţin că Ekstein Kovacs e o variantă, fiind recunoscut faptul că e un profesionist, dar care nu e chiar pe placul tuturor din coaliţie. „Nici în UDMR nu e susţinut 100%, deşi a mai fost candidat pentru Avocatul Poporului. Iar liberalii apropiaţi de Cotroceni tot strâmbă din nas la varianta venirii în această funcţie a unui om care a fost consilier al lui Traian Băsescu”, a precizat un vicepreşedinte al PNL, sub condiţia anonimatului.