CULISE Dăncilă și Dragnea NU s-au împăcat! Cum l-a sfidat Proasta pe Dragnea în CEx și ce reacția a avut Dementul!
CULISE Dăncilă și Dragnea NU s-au împăcat! Cum l-a sfidat Proasta pe Dragnea în CEx și ce reacția a avut Dementul! Din culisele ședinței PSD: Cum l-a sfidat din nou Viorica Dăncilă pe Dragnea. Premierul a impus în CEx remanierea guvernamentală, dar Dragnea are alt plan.
Social democrații au decis miercuri, în ședința CEX, nominalizarea a trei noi miniștri pentru portofoliile de la Justiție, Dezvoltare și Fonduri Europene. La nivel oficial, conducerea PSD a decis să se meargă pe varianta propusă de Viorica Dăncilă și anume remanierea guvernamentală și nu restructurarea cum dorea liderul partidului, Liviu Dragnea. În spatele ușilor închise s-a hotărât un plan de rezervă dorit de Liviu Dragnea și apropiații săi, plan care prevede o altă propunere de ministru al Justiției și asumarea unei noi echipe guvernamentale în Parlament, dezvăluie HotNews.ro .
Oficial, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că propune trei noi miniștri: Eugen Nicolicea pentru portofoliul de la Justiție, Oana Florea - Fonduri europene și Liviu Tit Brăiloiu - Românii de pretutindeni.
Cele trei propuneri pot fi blocate de președintele Klaus Iohannis care poate fie amâna revocarea actualilor miniștri, fie poate respinge propunerile făcute de premier.
Social-demcrații au luat în considerare un eventual blocaj al președintelui și au un plan B. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că PSD intenționează să aștepte un răspuns al președintelui până vineri, iar în cazul în care acesta întârzie să apară sau respinge propunerile făcute, premierul va declanșa procedura restructurării guvernamentale.
Astfel, Dăncilă ar urma să trimită săptămâna viitoare Parlamentului, o cerere de restructurare a Guvernului și propunerile de miniștri. Potrivit surselor citate, la ministerul Justiției ar putea apărea o altă nominalizare și anume secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, care ar putea fi propus ministru al Justiției în locul lui Eugen Nicolicea.
Care este diferența între remaniere și restructurare
Remanierea guvernamentală
se face în urma vacantării postului de ministru ca urmare unei demisii sau a unei revocări din funcție.
Premierul trimite președintelui propunerea de revocare a ministrului și de numire a înlocuitorului
Președintele este cel care emite decretele de revocare și de numire a miniștrilor
Președintele poate refuza, motivat, o singură dată propunerea de numire, premierul fiind obligat să vină cu o altă propunere
Ca durată, procedura se poate prelungi. În cazul ultimei remanieri, președintele refuzând propunerile inițiale ale premierului care a fost nevoit să numească interimari pe posturile de la Dezvoltare și Transporturi. Numirea noilor miniștri a avut loc după 45 de zile, la expirarea interimatului.
Restructurarea guvernamentală
presupune modificarea componenței Guvernului:
a) fie prin reorganizare care înseamnă reducerea sau suplimentarea portofoliilor;
b) fie prin modificarea algoritmului politic, cedare sau preluare de portofolii între membrii unei Coaliții.
În ambele cazuri componența Guvernului se modifică și, potrivit Constituției, trebuie validată de către Parlament.
Astfel, miniștrii propuși de premier sunt audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului și validați de plenul Parlamentului cu votul a jumătate plus unu din numărul de parlamentari, mai exact 233 de voturi.
În aceste condiții, președintele este obligat să-i numească, procedura putând fi foarte scurtă ca durată.
Problema este că Dragnea depinde de de voința premierului Viorica Dăncilă.
Potrivit legii 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului, articolul 37 prevede următoarele: „Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înființarea, desființarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere”.
Cu alte cuvinte, premierul Dăncilă are în cele din urmă ultimul cuvânt în ce privește o eventuală restructurare a guvernului.
Cum l-a sfidat din nou Dăncilă pe Dragnea
Premierul Viorica Dăncilă a pledat în ședința Comitetului Executiv pentru remaniere deși știa că Liviu Dragnea dorea să tranșeze rapid situația cu Tudorel Toader printr-o restructurare guvernamentală. Potrivit surselor citate, apropiații șefului PSD au propus restructurarea, dar, pentru a se evita, un conflict deschis între Dragnea și Dăncilă s-a mers pe varianta de remaniere în primă fază.
Sursele Hotnews.ro susțin că șeful PSD a fost deranjat de faptul că Dăncilă a pledat pentru remaniere, Dragnea dorind ca, în urma ședinței CEX, premierul să anunțe revocarea acestuia din funcția de ministru al Justiției și restructurarea Guvernului. În plus, șeful PSD voia umilirea publică a lui Toader prin adoptarea la Senat a moțiunii simple.
De asemenea, Dragnea și apropiații acestuia doreau să meargă pe varianta reorganizării guvernamentale care să treacă prin Parlament astfel încât să dea un mesaj de forță înaintea campaniei electorale.
Planul lui Dragnea a fost însă suspendat de intervenția lui Dăncilă în ședința CEX, care a pledat pentru remaniere. Dăncilă a beneficiat în CEX de susținerea unor colegi, cunoscuți drept adversari ai lui Liviu Dragnea. Paul Stănescu, Dumitru Buzatu și Ecaterina Andronescu. De altfel, cei trei au transmis public un mesaj temperat în ceea ce privește demiterea lui Tudorel Toader, declarând public în debutul ședinței CEX că "îl apreciază" pe ministrul Justiției.
La finalul ședinței, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă nu au mai ieșit împreună la declarațiile oficiale, ci separat.
Premierul a făcut anunțul privind retragerea sprijinului politic lui Tudorel Toader și a anunțat că a propus varianta remanierii. "Eu consider că este bine să mergem pe varianta remanierii și voi avea o discuție cu domnul președinte. Imediat ce ajung la Guvern, voi avea o discuție telefonică cu președintele și îi voi spune de remaniere", a anunțat Dăncilă la finalul ședinței CEX .
La rândul său, Dragnea întrebat de jurnaliști de ce nu s-a mers pe varianta restructurării, a răspuns sec: "Premierul a vrut să vadă dacă Iohannis acceptă".