Culise. Cum a încercat Ciucă să convingă sindicatele să oprească greva generală
Premierul României le-a explicat liderilor sindicali faptul că greva generală „compromite” munca elevilor în ani terminali, mai ales că sunt în prag de examene. De asemenea, Ciucă a punctat faptul stabilitatea României e afectată prin această grevă, susțin surse politice pentru „Adevărul”.
În spatele ușilor închise, Nicolae Ciucă le-a spus liderilor sindicali faptul că momentul ales de ei pentru a face grevă este cel mai prost din ultimii zece ani pentru că afectează perioada de examene, potrivit unor surse politice din zona liberală. Mai precis, sunt afectate efortul, munca elevilor și a părinților.
Premierul le-a explicat că e important să fie „raționali” și „așezați”, dar mai ales mai ales să se gândească la familiile din România. Liderul de la Palatul Victoria a subliniat că ar trebui să fie „corecți” față de copiii care trec printr-o perioada de examene plină de emoții.
Premierul, care deține și funcția de președinte al PNL, a avut și argumente de natură politică, nu doar de zona Educației. Prin urmare, potrivit surselor citate, le-a explicat sindicaliștilor că atâta timp cât există un dialog și deschidere maximă din partea Coaliției atunci nu au de ce să continue cu greva generală.
Nu în ultimul rând, Ciucă le-a mai spus sindicaliștilor că nu e normal să se organizeze o grevă când se schimbă un guvern cu altul , pentru că acest lucru conduce la instabilitate.
Care a fost prima ofertă a Coaliției
Potrivit informațiilor „Adevărul” din rândurile Puterii, liderii Coaliției și miniștrii prezenți au venit cu următoarele propuneri pentru sindicaliști: finalizarea legii salarizării până pe 15 iulie; două bonusuri pentru debutanți pe an (în valoare totală de 1.000 de lei); acordarea de bonusuri pentru profesorii din zonele defavorizate; creșteri de salarii pentru personalul nedidactic (un procent de până în 10%).
La negocieri, alături de Nicolae Ciucă s-au aflat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Muncii, Marius Budăi şi ministrul de Finanţe, Adrian Câciu.
Premierul a afirmat că Educaţia face parte din „primele două priorităţi ale programului de guvernare". Ciucă a spus că greva care a fost anunţată de sindicatele din Educaţie este o presiune în plus asupra tinerilor, înaintea examenelor.
„Prioritatea este educaţia, ea rămâne în topul asumărilor noastre, la nivelul coaliţiei. Am discutat şi am făcut în aşa fel încât legile Educaţiei să fie cele mai dezbătute legi până în acest moment. Este vorba de viitorul copiilor, este vorba de liniştea părinţilor şi este vorba de ceea ce proiectăm pentru ţara noastră", a spus Ciucă.
Revendicările de dinainte de ședință
Preşedinte FSLI, Simion Hancescu , anunţă duminică, înaintea consultărilor organizate de guvern cu sindicatele din educaţie, că luni va avea loc greva anunţată. Liderii celor două mari federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu si Marius Nistor, susţin că guvernanţii sunt responsabili pentru situaţia în care se află sistemul de educaţie. „Oferta va ajunge la oameni. Oamenii sunt cei care decid. Nu putem lua o decizie astăzi" a declarat Simion Hăncescu.
„Nu este o grevă pe persoană fizică, nu este o grevă pe care au declanşat-o liderii de sindicat, este o grevă declanşată pe baza unui referendum la care au participat salariaţii din învăţământ, nu numai membrii de sindicat. Pe baza ofertei care va veni din partea Guvernului, dacă ei o vor considera credibilă, prin semnătură, vor lua hotărârea dacă renunţă la această formă de protest sau dacă o vor continua”, a afirmat Marius Nistor.
Sursa: adevarul.ro