CULISE! Dăncilă și baronul PSD de Neamț Arsene NU l-au lăsat pe șeful DIICOT să DEMISIONEZE! Amănunte ȘOCANTE!
Șeful DIICOT, Felix Bănilă, căruia președintele Klaus Iohannis i-a cerut luni demisia pentru modul în care gestionează cazul Caracal, ar fi fost dispus marți în jurul prânzului să plece din funcție, însă acesta este puternic susținut de liderul PSD Neamț, Ionel Arsene și de premierul Viorica Dăncilă, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Întrebat dacă a discutat cu Arsene despre o eventuală demisie, Felix Bănilă a declarat pentru G4Media.ro: ”Exclus. Nici nu îl cunosc”.
Liderul CJ Neamț, Ionel Arsene a fost unul dintre baronii cei mai apropiați de fostul lider PSD, Liviu Dragnea. În prezent, Arsene s-ar fi apropiat de premierul Dăncilă și îi influențează decizia.
Potrivit surselor G4Media.ro, Felix Bănilă ar fi fost dispus să demisioneze la un moment dat în cursul zilei de marți, însă puțin după prânz ar fi cerut timp încă o zi pentru a-și formaliza plecarea din funcție. Nu este clar în acest moment care va fi soarta șefului DIICOT, cert este că acesta este în continuare susținut la vârful PSD pentru a rămâne în funcție.
De altfel, Dăncilă l-a criticat pe Klaus Iohannis din cauză că i-a cerut demisia șefului DIICOT. Dăncilă a declarat, marți, că solicitarea președintelui Klaus Iohannis ca șeful DIICOT să demisioneze face parte dintr-un discurs de campanie și a spus că, dacă vrea să ia măsuri care vizează Ministerul de Interne, în primul rând trebuie să numească ministrul.
Președintele Klaus Iohannis i-a cerut luni seara demisia lui Felix Bănilă, pe care l-a acuzat pentru tratamentul aplicat familiei Luizei Melencu, una dintre cele două fete ucise la Caracal. Iohannis l-a numit pe Bănilă în funcția de șef DIICOT în iulie 2018, la propunerea fostului ministru al justiției, Tudorel Toader.
Șeful DIICOT, Felix Bănilă, anunță într-un comunicat oficial că va trata ”cu maximă seriozitate” cererea de demisie venită de la președintele Klaus Iohannis în contextul scandalului declanșat la Caracal. Bănilă susține că va discuta cu colegii săi, cu șeful ierarhic (Procurorul general – n. red.), și cu cei implicați în numirea procurorului șef al DIICOT.
Dan Nica, implicat in dosarul Microsoft
In 2016, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea presedintelui Klaus Iohannis pentru urmarirea penala a fostilor ministri Dan Nica, Adriana Ticau si Alexandru Athanasiu, pentru abuz in serviciu in dosarul Microsoft 2. Dan Nica a scapat ulterior de urmarirea penala din cauza prescrierii faptelor.
Comunicatul DNA:
In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei, pentru a aprecia asupra exercitarii dreptului de a cere urmarirea penala a unor persoane care au detinut calitatea de membri ai Guvernului, respectiv
NICA DAN, ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei in perioada 2000 – iulie 2004, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
TICAU SILVIA ADRIANA, secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada 2003 – iunie 2004, respectiv de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada iulie – decembrie 2004, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,
ATHANASIU ALEXANDRU, ministru al educatiei si cercetarii in perioada 2003-2005, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de cei trei fosti ministri are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In calitate de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Nica Dan, cu incalcarea dispozitiilor privind achizitiile publice, a initiat si a sustinut proiectele Hotararilor de Guvern nr.1473/11.12.2003 si nr.470/01.04.2004, prin care s-a aprobat incheierea, intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft. In acest sens s-a invocat, in mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel incat respectiva firma sa fie favorizata prin evitarea organizarii unei licitatii publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu in valoare totala de 47.594.843,88 USD in dauna statului, iar pe de alta parte – un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.
In calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, respectiv de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ticau Silvia Adriana, cu incalcarea privind Statutul functionarilor publici si privind achizitiile publice, a efectuat urmatoarele activitati:
– a determinat incheierea contractului cadru de licentiere Microsoft in conditii defavorabile pentru Guvernul Romaniei, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar in acest sens a semnat Nota de fundamentare la Hotararea de Guvern nr.1473/11.12.2003,
– a initiat si sustinut proiectul Hotararii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente incheiat la data de 15.04.2004 intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH si pentru produsele educationale Microsoft, fara a exista un necesar fundamentat. In aceasta modalitate, Ticau Silvia Adriana ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu in valoare totala de 66.965.343,88 USD in dauna statului, iar pe de alta parte – un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.
In calitate de ministru al educatiei si cercetarii, Athanasiu Alexandru cu incalcarea dispozitiilor privind achizitiile publice, a initiat si a sustinut proiectul Hotararii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente incheiat la data de 15.04.2004 intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH si pentru produsele educationale Microsoft, fara a exista un necesar fundamentat. In aceasta modalitate Athanasiu Alexandru ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu in valoare totala de 19.370.500 USD in dauna statului, iar pe de alta parte – un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.